- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Deset evropskih zemalja otvorilo račune u rubljama za plaćanje ruskog gasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVentil u gasnoj kompresorskoj stanici
Ventil u gasnoj kompresorskoj stanici   - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
Devet evropskih zemalja je pored Mađarske otvorilo račune u ruskoj banci za plaćanje prirodnog gasa po šemi koju je predložila Rusija, ali o tome ne govore javno, izjavio je šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš za „Radio Košut“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mađarska je otvorila račun u evrima, na koji se uplaćuje cena gasa u evrima, a zatim ga banka pretvara u rublje... Pored nas, tako radi još devet zemalja, ali ne govore da rade isto, jednostavno zato što u Evropi sada 'biti dobar za Evropu' znači da rukovodstvo zemlje ne govori iskreno svom narodu i u međunarodnom životu“, rekao je Guljaš.
On je još jednom podsetio da Evropska unija nije usvojila nikakve sankcije koje onemogućavaju plaćanje ruskog gasa u rubljama i da je to regulisano građansko-pravnim sporazumom između država i kompanija.
Ranije je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio da je deo evropskih kompanija koje uvoze prirodni gas iz Rusije pristalo na šemu plaćanja koju je predložila Rusija, ali da o tome ne govore iskreno i šire lažne informacije o stavu Mađarske uz pomoć zapadnih medija.
Mađarski premijer Viktor Orban rekao da je ta zemlja spremna da ruski gas plaća u rubljama, a Sijarto je naglasio da prestanak isporuka gasa iz Rusije u Bugarsku neće uticati na tranzit ka Mađarskoj.

Plaćanje gasa u rubljama

Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nakon čega je Zapad uveo sankcije bez presedana protiv Rusije. Kao odgovor na zamrzavanje ruskih aktiva i zlatnih rezervi u inostranstvu predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji.
U međuvremenu „Gasprom" je obustavio isporuke Poljskoj i Bugarskoj, jer nisu izmirile obaveze na taj način. U Varšavi su prokomentarisali da je to samo ubrzalo njihovu raniju nameru da odustani od ruskog gasa, a u Sofiji su istakli da neće pristati na ruske uslove i da će tražiti alternative.
Zastava Slovačke - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
RUSIJA
Slovačka potvrdila: Otvorili smo račun u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala