Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Spomenik Karađorđu u Orašcu - Sputnik Srbija

Srbija obeležava Dan državnosti: Centralna proslava održana u Orašcu /video, foto/

Pratite nas
Srbija danas slavi Dan državnosti - Sretenje u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.
U Orašcu je danas održana centralna svečanost obeležavanja dana državnosti Srbije sa koje je premijerka Ana Brnabić poručila da nas istorijske ličnosti i ovog dana pozivaju da pođemo njihovim putem - putem državotvornosti i napretka.
„Cilj ovog puta bio je i ostao isti - Srbija suverena i nezavisna, evropska i moderna, ustavna i demokratska, prosperitetna i poštovana širom sveta“, rekla je Brnabićeva koja je svečanosti prisustvovala kao izaslanik predsednika Srbije.
Ona je istakla da Srbija slavi utemeljenje države kao slobodne i ustavne.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da i Srbi u Republici Srpskoj ovaj dan obeležavaju kao svoj.
„Zagledani smo u Srbiju kao našu zemlju, našu maticu. Srbija nam sa pravom daje garancije i daje utočište, Srbija je tu da nas uteši i pomogne, da nam da podstrek i da nam pokaže da samo borba za interese naroda, srpskog naroda, gde god se on nalazi, uvek ima opravdanje“, rekao je Dodik.
Centralnoj svečanosti prisustvovali su ministri u vladi Srbije - Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Nikola Selaković, Branko Ruzić, Nenad Popović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, Nenad Popović. Proslavi Dana državnosti prisustvovao je i sin predsednika Republike Danilo Vučić.

Početak obnove srpske državnosti

Ustanički skup u Orašcu predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti. Na zboru starešina u Orašcu 14. februara 1804. godine za vođu ustanka izabran je Đorđe Petrović Karađorđe.
U narednih nekoliko godina ustanička vojska pod njegovim vođstvom u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka. Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.
Dan državnosti se na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima obeležava neradno dva dana 15. i 16. februara.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:07 15.02.2022
Deca božurova – pesma - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
SRBIJA
Deca sa Kosova pesmom „Srbijo moja“ čestitala Dan državnosti /video/
20:38 15.02.2022
Patrijarh Porfirije u Hramu Svetog Save podelio đacima svetosavske paketiće - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
SRBIJA
Patrijarh Porfirije čestitao Dan državnosti Srbije
18:03 15.02.2022
Čestitka povodom Dana Državnosti na Kuli Beograd
Sa Kule Beograd večeras je povodom Dana Državnosti Srbije emitovana čestitka građanima, uz poruku "Živela Srbija". "Srećan Dan Državnosti", videlo se na Kuli Beograd uz svetlosne efekte.
Čestitka na Kuli Beograd - Sputnik Srbija
15:34 15.02.2022
Sretenjske čestitke Rusije, RS, Slovenije ....
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić primio je čestitke svojih kolega iz više zemalja povodom Dana državnosti Srbije.
Predsednik Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vjačeslav Volodin je, upućujući čestitku Dačiću i svim poslanicima skupštine Srbije, naveo da se poslanici državne Dume zalažu za dalji razvoj konstruktivne saradnje sa srpskim parlamentarcima u više smerova, a u interesu naroda naših zemalja.
"Želim Vam i svim državljanima Srbije uspehe i blagostanje", napisao je Volodin i dodao da se raduje skorom susretu u Beogradu.
Predsednica Saveta federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko navela je u čestitki Dačiću da su "narodi Rusije i Srbije prisno povezani svojim sudbinama" i da Srbija predstavlja za Rusiju "primer nepokolebljivosti u odbrani suvereniteta, usmerenosti prema cilju i snage slovenskog duha".
"Tokom godina nezavisnosti, uprkos teškim iskušenjima, Srbija je postala moderna država, garant očuvanja mira i bezbednosti na Balkanu", rekla je Matvijenko.
Ona je izrazila sigurnost da će se, zahvaljujući zajedničkim naporima parlametarni dijalog između Saveta Federacije i Skupštine Srbije i dalje razvijati, znatno doprinositi produbljivanju strateškog partnerstva Rusije i Srbije".
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je Dačiću i svim građanima Srbije u ime Narodne skupštine i svoje lično ime Sretenje - Dana državnosti Srbije.
"Uveren sam da će Srbija i ubuduće biti predvodnik celog Zapadnog Balkana, u svim oblastima društva i dostignućima savremenog doba. Rukovodstvo i građani Republike Srpske raduju se svakom uspehu Srbije, kao pokretaču ukupnog razvoja regiona i garantu stabilnosti ovih prostora", naveo je Čubrilović u čestitki.
"Naša obaveza je da i dalje negujemo čvrste bratske i prijateljske veze, te da jačamo saradnju u okviru Sporazuma o saradnji Narodne skupštine Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je Čubrilović.
On je takođe izrazio posebnu zahvalnost za "sve ono što je Republika Srbija učinila i uložila u razvojne projekte u Republici Srpskoj, kao i pomoć koju je pružila Srbima povratnicima u Federaciji BiH"
Predsednik slovenačkog parlamenta Igor Zorčič uputio je iskrene čestitke Dačiću na Dan državnosti Srbije.
Zorčič je poželeo Srbiji i svim njenim građanima stalni uspeh i napredak.
Čestitke Dačiću i građanima Srbije uputili su i predsednik parlamenta Mađarske Laslo Kever, predsednik skupštine Slovačke Boris Kolar, kao i predsednik Mažilisa, parlamenta Kazahstana Erlan Košanov.
14:57 15.02.2022
„Srpska kuća“ u Podgorici čestitala Dan državnosti Srbije
„Srpska kuća“ u Podgorici čestitala je Dan državnosti Srbije, građanima, predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi porukom da je snažna Srbija garancija mira na Balkanu.
„Građanima Republike Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću i vladi, čestitamo Dan državnosti, uz želju da bratska Srbija i dalje nastavi putem sveukupnog prosperiteta“, navodi se u saopštenju „Srpske kuće“.
Navodi se da je ekonomski snažna, demokratski stabilna i vojno jaka Srbija temeljna snaga i garancija mira na Balkanu i zaštitnica svih Srba, ma gde bili.
„Zahvalni za nesebičnu podršku naporima „Srpske kuće“ da što efikasnije obavlja svoju kulturnu misiju i bude prostor za predstavljanje i emancipaciju kulturnih i drugih sadržaja i sigurna adresa srpskih stvaralaca svih profila, kolektiv „Srpske kuće“ se najiskrenije pridružuje čestitkama i željama za srećnu i bogatu budućnost Srbije i svekolikog srpskog naroda“, navodi se u čestitki, preneo je Tanjug.
14:52 15.02.2022
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio odlikovanje Džoniju Depu povodom Dana državnosti - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
KULTURA
Džoni Dep: Neka ova medalja bude otelotvorenje moje obaveze prema srpskom narodu /foto/
14:52 15.02.2022
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
REGION
Željka Cvijanović: Neraskidive su veze Srbije i Srpske /foto/
14:22 15.02.2022
„Maneken Pis“ u šumadijskoj nošnji na Dan državnosti /foto/
Dan državnosti Srbije i ove godine tradicionalno je obeležen u Briselu oblačenjem simbola grada „Manekena Pisa“ u šumadijsku narodnu nošnju.
Ambasada Srbije u Belgiji u saradnji sa vlastima grada Brisela i belgijskim udruženjem „Prijatelji Maneken Pisa“ od 2011. godine svakog 15. februara organizuje obeležavanje Dana državnosti Srbije spajajući simbol Brisela sa prepoznatljivim elementima srpskog folkolora.
Okupljanje u centru Brisela pozdravili su ambasadori Srbije pri EU i NATO Ana Hrustanović i Branislav Filipović, a o srpskoj tradiciji i istorijatu Sretenja govorio je Robert Popović, zamenik ambasadora Srbije u Belgiji, preneo je Tanjug.
13:04 15.02.2022
Milorad Dodik na svečanosti proslave Dana državnosti Srbije u Orašcu - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
SRBIJA
Dodik poručio iz Orašca: Srbi imaju dve države — Srpsku i Srbiju
12:58 15.02.2022
Svečana dodela sretenjskih odlikovanja - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
SRBIJA
Predsednik Srbije uručio odlikovanja povodom Dana državnosti /video, foto/
12:56 15.02.2022
Mandić čestitao Dan državnosti svim Srbima
Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić čestitao je Dan državnosti Srbije svim pripadnicima srpskog naroda i poručio da Srbi iz Crne Gore imaju poseban senzibilitet za Srbiju, jer je Srbija u ovom vremenu, kako kaže, čvrsto stala uz svoj narod.
"Srbija je zemlja prema kojoj je svaki pripadnik srpskog naroda okrenuo pogled. Mi Srbi iz Crne Gore imamo poseban senzibilitet za Srbiju jer u ovom vremenu koje je iza nas Srbija je čvrsto stala uz svoj narod i u borbi da se mi Srbi u Crnoj Gori borimo za svoja prava...", rekao je Mandić u čestitki objavljenoj na fejsbuk stranici Demokratskog fronta.
12:46 15.02.2022
Državni vrh Srbije i Republike Srpske na proslavi u Orašcu - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
SRBIJA
Ana Brnabić: Slavimo utemeljenje države kao slobodne i ustavne
11:46 15.02.2022
Stefanović: Sačuvati ono što su preci mukom izborili
Ministar odbrane Nebojša Stefanović uputio je čestitku svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja.
„U znak sećanja na ovaj poseban dan u istoriji našeg naroda, u kom je Srbija dobila jedan od najmodernijih ustava tadašnje Evrope, ponosno se prisećamo puteva nastanka naše države i slavimo hrabrost i mudrost naših predaka“.
„Čestitam vam praznik, uz želju da nastavimo sa još boljim rezultatima kako bismo građanima naše zemlje osigurali život u miru i stabilnosti i sačuvali ono što su naši preci teškom mukom izborili“, naveo je Stefanović u čestitki, saopštilo je resorno ministarstvo.
Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija
11:01 15.02.2022
Selaković: Sve što imamo ne bi postojalo bez Sretenja 1804. godine
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković naveo je, u čestitki građanima i građankama Srbije povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, da „sve što imamo danas ne bi postojalo bez Sretenja 1804. godine, kada je srpska država postala moguća zahvaljujući herojstvu naših predaka“.
Ministar je naglasio i da našim precima, ali pre svega potomcima, dugujemo da budemo ujedinjeni u borbi za Srbiju budućnosti.
„Srbija je danas među najbrže rastućim ekonomijama Evrope. Učinili smo je zemljom brzih saobraćajnica, snažne privrede, savremenih tehnologija. Nakon godina stagniranja i zaostajanja uhvatili smo korak sa svetom i postali motor razvoja čitavog regiona“, rekao je Selaković, preneo je Tanjug.
 Nikola Selaković - Sputnik Srbija
10:54 15.02.2022
U Orašcu počela centralna proslava Dana državnosti
Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti u Orašcu počela je danas pomenom koji je služio episkop šumadijski Jovan.
Ceremoniji prisustvuju premijerka Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u vladi Srbije - Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Nikola Selaković, Branko Ružić, Zorana Mihajlović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, Nenad Popović..
Brnabićeva i Dodik su položili vence na spomenik Karađorđu u Orašcu, a orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu Bože pravde.
Na svečanosti će uslediti obraćanja, kao i kulturno-umetnički program.
Pre početka zvanične ceremonije vladika šumadijski Jovan služio je liturgiju u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orašcu, kojoj je prisustvovao ministar Nenad Popović.
Ana Brnabić i Milorad Dodik u Orašcu - Sputnik Srbija
10:33 15.02.2022
Gradonačelnik Nikšića čestitao Vučiću i građanima Srbije
Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitao je Dan državnosti Srbije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, njegovim saradnicima i svim građanima Srbije, porukom da je Njegoš svoj „Gorski vijenac“ posvetio voždu Karađorđu i tako neraskidivo vezao Srbiju i Crnu Goru.
„Sećamo se besmrtnih podviga naših hrabrih predaka koji su podigli Prvi srpski ustanak i krenuli u odsudnu borbu za slobodu našeg naroda. Posebno smo ponosni što je veliki broj ustanika i ustaničkih vođa poreklom dolazio sa prostora iz neposredne okoline današnjeg Nikšića“, naveo je Kovačević i istakao:
„Njegoš je svoj „Gorski vijenac“posvetio voždu Karađorđu i tako neraskidivo vezao Srbiju i Crnu Goru i ostavio nam kao zavet da uvek gradimo najbolje i najbliže moguće odnose“.
Kovačević je još jednom zahvalio za pomoć od dva miliona evra, koju je Opština Nikšić dobila od Grada Beograda i Srbije i naveo da će Nikšić posebnu pažnju posvetiti unapređivanju saradnje sa opštinama i gradovima u Srbiji i uspostavljanju novih kontakata, u cilju razvoja prijateljskih veza i stvaranju osnova za realizaciju projekata od obostranog interesa, preneo je Tanjug.
Marko Kovačević, predsednik Opštine Nikšić - Sputnik Srbija
10:31 15.02.2022
Petković: Temelji srpske državnosti bili i danas su na Kosovu i Metohiji
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je u ime Kancelarije i u svoje ime svim građanima Srbije, posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, Dan državnosti i veliki pravoslavni praznik Sretenje.
„U Sretenju, srele su se dve Srbije, ona stara, koja je težila da se oslobodi turskog jarma i ona druga, savremena, građanska, koja se trudila da se približi uređenim evropskim zemljama. To je jedan od najsvetijih dana u našoj istoriji, dan kada je Prvim srpskim ustankom 1804. godine započela borba za nacionalno oslobođenje od Turaka, a 1835. donet Ustav Knjaževstva Srbije, kojim su postavljeni temelji moderne srpske države“, naveo je Petković, saopšteno je iz Kancelarije.
On je ukazao da su ti događaji prevazišli nacionalne okvire i dobili svoje epsko obličje.
„Zato je veza Sretenja sa istorijom naše države izuzetno jaka, a sasvim sigurno, najjača je na Kosovu i Metohiji, gde smo definisani kao državotvorni i politički narod“, napomenuo je Petković.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija
08:40 15.02.2022
Gradonačelnik Beograda uputio čestitku građanima i predsedniku Srbije
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uputio je čestitku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i građanima Srbije povodom Dana državnosti.
„Ovaj dan ne obeležava samo kontinuitet državnosti već i temeljnu potvrdu našeg vekovnog opredeljenja za slobodu, mir, toleranciju i saradnju sa svim narodima i državama“, navodi se u čestitki, preneo je Tanjug.
Zoran Radojičić - Sputnik Srbija
08:39 15.02.2022
Zorana Mihajlović: Da i naredne generacije neguju viziju slobode
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, čestitala je Dan državnosti svim građankama i građanima Srbije uz želju da i naredne generacije u budućnosti neguju viziju slobodne, napredne i uspešne Srbije kao što su to činili naši preci u 19. veku.
„Na današnji dan, Dan državnosti Srbije, na Sretenje, podsećamo se početka Prvog srpskog ustanka koji je rasplamsao političku samosvest srpskog naroda i otvorio put obnove državnosti, i Sretenjskog ustava iz 1835. godine, jednog od najnaprednijih ustava tadašnje Evrope“, napisala je Mihajlovićeva u čestitki, preneo je Tanjug.
Zorana Mihajlović - Sputnik Srbija
08:31 15.02.2022
Počela proslava Dana državnosti u Dubaiju
Podizanjem srpske zastave u kupoli „El Vasl“ u Dubaiju i intoniranjem himne Srbije počela je svečanost povodom proslave Dana državnosti na Svetskoj izložbi „Ekspo 2020 Dubai“.
Proslava je počela u centralnoj dvorani izložbe, najvećoj i najlepšoj kružnoj kupoli na svetu, velelepnom „El Vaslu“, u prisustvu ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić koja je generalna komesarka Srbije na izložbi „Ekspo Dubai“, kao i visokih zvanica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije, kao i brojnih gostiju iz celog sveta.
Na otvaranju proslave, posle obraćanja zvaničnika, program će izvesti nacionalni ansambl „Kolo“ i premijerno će nastupiti Gudačka reprezentacija mladih pod vođstvom violiniste Stefana Milenkovića, sa specijalnim programom za Dan državnosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala