Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Predsednik Srbije uručio odlikovanja povodom Dana državnosti /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSvečana dodela sretenjskih odlikovanja
Svečana dodela sretenjskih odlikovanja - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Svečana ceremonija dodele odlikovanja povodom obeležavanja Dana državnosti, održana je danas u Palati Srbija, a priznanja najzaslužnijima uručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u pozdravnom govoru poručio da je budućnost srpske politike u nezavisnom i samostalnom donošenju odluka, bez pritisaka spolja i u interesu naroda.
Svečanost je započela himnom Srbije, a svečanosti su pored laureata prisustvovali i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.
Nakon uvodnog obraćanja, predsednik je uručio 88 odlikovanja za naročite zasluge koje su pojedinci i institucije ostvarili za Srbiju u oblastima javnih, privrednih, prosvetnih, kulturnih, sportskih i humanitarnih delatnosti.
Imena svih laureata možete pročitati OVDE.

Vučić: Budućnost srpske politike je u nezavisnom donošenju odluka

Predsednik Srbije je u pozdravnom govoru poručio da je veoma važno u današnjim okvirima i vremenu reći da je budućnost srpske politike u tome da naše odluke donosimo nezavisno, samostalno, bez pritiska i uticaja spolja, da vodimo računa o interesima našeg naroda, naših građana, naše zemlje i regiona u kojem živimo, a ne o ličnim interesima ili nekih drugih koji nikad Srbiji i našem narodu nisu želeli dobro.
Vučić je podsetio da su dva velika događaja, na isti dan, jedan se desio u lugu u jaruzi, drugi na poljani, stvorila savremenu Srbiju.
„Prvi, po istoričarima najznačajniji u našoj modernoj istoriji, jer su njime otpočeli ratovi za slobodu, nezavisnost i ujedinjenje. Tog 15.februara 1804.godine u Marićevića jaruzi u Orašcu narodne vođe, one koji su izbegle od okupatorske sablje, podigle su prvi slobodarski ustanak na Balkanu, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju, koji će na ovim prostorima kao obavezu i zavet ustoličiti svetu reč - sloboda“, naglasio je on.
Vučić je istakao da bez te jaruge, tog dana, ništa ne bi izgledalo kao danas.
Volja koju su narodni tribunu iskazali, žrtva koju su podneli, prema njegovim rečima, postala je sastavni deo našeg DNK, graničnik preko kojeg ni danas niko ne sme da pređe, jer, kako je jedan pesnik rekao, ovde se i grobovi bore sa svakim ko se na tu slobodu drzne.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić na svečanosti u "Palati Srbija"
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Aleksandar Vučić na svečanosti u "Palati Srbija"
Zahvaljujući njima Srbija je, kaže, uspela da izdrži stotine godina borbe za svoju i tuđu slobodu i nezavisnost, i nijedna žrtva nam nije teška.
„Mi danas jesmo bastion slobode i nezavisnosti, ali i garant mira na ovim prostorima, svesni njegove vrednosti, željni trajanja i zajedničkog života, dobrog komšijskog odnosa sa svima koji nas okružuju“, poručio je on, preneo je Tanjug.
Vučić je rekao da je upravo u toj jaruzi krenula na put slobode zahvaljujući kojem Srbija danas ne duguje nikome ništa osim sebi i svojoj budućnosti.
„Taj dug koji su nam ostavili svi ustanici Karađorđe, Sinđelić... otplaćujemo svakodnevno čineći Srbiju lepšom. I svaki naš novi put, bolnica i fabrika koju podižemo je svojevrsna otplata kamate na njihove snove i žrtvu. Uprkos lomu kao krajnjem rezultatu Prvi srpski ustanak pokazao je da je Srbija oslonjena na sebe, samo na sebe i da može da bude potpuno slobodna i funkcionalna država“, istakao je on.

Srbija je 1835. postala jedna od najmodernijih država

Vučić je podsetio da je 15. februara 1835. godine zahvaljujući Sretenjskom ustavu, Srbija postala moderna država, jer je tako odlučilo 2.400 predstavnika naroda i više od 10.000 posmatrača na najvećoj skupštini u Kragujevcu.
„Na toj poljani, pod otvorenim nebom, Srbija je dobila zastavu, grb i institucije i ozvaničila ono što je najvažnije od svega - slobodu, jer je narod, ponosan, seljački, istrajan, odlučio da zbaci okove i napravi modernu državu, bez robova u kojoj su svi jednaki pred zakonom, a vlast ograničena“, rekao je Vučić.
Tada je ukinut feudalizam, a Srbija postala jedna od najmodernijih država.
„Kada je knez Miloš potpisao taj akt, Dimitrije Davidović, tvorac tog Ustava, napisao je u novinama da je tim činom potpisana sreća Srbije i njena budućnost, koja će i danas biti najveća naša obaveza, koja od nas zahteva da kao najveću vrednost čuvamo slobodu - zemlje i svakog čoveka u njoj“, poručio je Vučić.
Ona nas i danas obavezuje da na tim poljanama gradimo puteve, fabrike, pruge, da svojom snagom, radom i verom, tu slobodu čuvamo, rekao je Vučić i dodao da nemamo pravo pred senima predaka da zaboravimo da su najveće sile sveta tada baštinile robovlasništvo i surovi kolonijalizam.
„Nismo mi slučajno danas najbrže rastuća zemlja, zemlja gradilišta, investicija, koja može da se izbori sa krizama, od poplava do pandemije, nismo slučajno nezavisna zemlja koja samostalno odlučuje o svojoj sudbini i budućnosti. To je bio zadatak, obaveza koju smo dobili 15. febraura u Kragujevcu 1835. godine“, rekao je Vučić.
Predsednik je naglasio da je Srbija danas najvećim delom baš onakva kakvu su je oni hteli - zemlja slobode i slobodnih, nezavisna, svoja, zemlja u kojoj se gradi, koja budućnst drži u svojim rukama. Zemlja mir ai dostojanstva, sećanja na one koji su to dostojanstvo i slobodu zauvek obezbedili.
Dodao je da danas posthumno odlikovan i potpukovnik Veljko Radenović, po kome je nastala pesma „Đenerale, nek je tvojoj majci hvala“, navodeći da je danas nastupilo vreme kada konačno možemo da kažemo ko smo, odakle smo i šta je i koja je naša zemlja, da se pred svima zahvalimo našim junacima.
Naveo je da je veličanstveno u oba događaja, iz 1804. i 1835, što su ti „ljudi iz jaruge i sa poljane”, znali i imali snage, ne samo da izađu iz mraka, već da prepoznaju i usvoje one vrednosti koje najveći deo Evrope tog vremena i nije poznavao.
„Znali su da je sloboda moguća samo u modernoj i jakoj državi, i da će posle njih, koji su za nju ginuli, doći oni koji će za nju da žive i da je grade, u miru sa sobom i sa drugima. Sve su to znali naši junačni preci, i u zimu nam doneli proleće. I danas u Srbiji mi živimo to proleće, živi ga Srbija slobodna, nezavisna, stabilna, dostojanstvena, u miru sa svima”, poručio je Vučić.

Sloboda je uslov svega ostalog

Predsednik je ponovio i da Srbija ima najbliže odnose sa RS, ne dirajući integritet BiH, te dodao da niko ne može da nam zabrani da govorimo o jedinstvu naroda, istoj kulturi, istom jeziku, i da sve što nas povezuje kroz istoriju, zajednički obeležavamo.
Dodao je da, svestan da je sloboda uslov svega ostalog, i da samo iz nje proističe ono što uređuje društvo, danas uručuje odlikovanja u znak zahvalnosti svima koji su doprineli na svoj način, takvoj Srbiji, koji su svoje znanje, rad nesebično dali Srbiji.
„To su oni u kojima živi gen jaruge i poljane, gen slobode i najviše vrednosti. Hvala na tome u ime svih koji su im delima prethodili u ime Srbije, zemlje slobodnih. Ostaće upamćeni na stranicama knjige koju su naši preci počeli bez reči, ali sa jasnom mišlju, koju danas nastavljamo, znajući da nema kraj”, rekao je Vučić.
Navodeći da je Sretenje najbitniji datum u verskom, političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru moderne Srbije, mi danas slaveći ga kao „crveno slovo“ činimo posvetu velikim prethodnicima i šaljemo poruku kakvu Srbiju želimo.
„A, želimo slobodnu, jaku i modernu Srbiju. Želimo sretenjsku Srbiju. Neka živi Srbija“, rekao je Vučić.
Odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
SRBIJA
Ko su dobitnici Sretenjskih priznanja: Među laureatima mitropolit Ilarion, Miroslav Lazanski, Džoni Dep
Spomenik Karađorđu u Orašcu - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
SRBIJA
Srbija obeležava Dan državnosti: Centralna proslava održana u Orašcu /video, foto/
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
REGION
Željka Cvijanović: Neraskidive su veze Srbije i Srpske /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala