Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ko su dobitnici Sretenjskih priznanja: Među laureatima mitropolit Ilarion, Miroslav Lazanski, Džoni Dep

© Tanjug / RADE PRELICOdlikovanja povodom Dana državnosti Srbije
Odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Mitropolit Ilarion Alfejev, prvi čovek Angole Žoao Manuel Gonsalveš Lorenso, predsednica Republike SrpskeŽeljka Cvijanović, kao i Milan Knežević, jedan od lidera DF u Crnoj Gori, nalaze se među dobitnicima najviših priznanja koje će povodom Dana državnosti, na Sretenje, uručiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pišu današnje „Novosti“.
Mitropolit Ilarion, predsednik Odseka za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve i Knežević dobitnici su Ordena srpske zastave prvog stepena, a predsednici Lorenso i Cvijanovićeva Ordena Republike Srbije na lenti.
Posthumno su odlikovani, kako pišu „Novosti“, pored ostalih policijski general Veljko Radenović, heroj odbrane Kosova, legendarni košarkaški radnik Dušan Duda Ivković, čuveni slikar Vladimir Veličković, književnik Radovan Beli Marković.
Svečanost, povodom Dana državnosti, biće održana u utorak, 15. februara u Predsedništvu Srbije, a među ovogodišnjim laureatima, uz holivudskog superstara Džonija Depa, koji je odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge, još su i Jasuši Akaši, koji je zavredio Orden srpske zastave drugog stepena za zasluge tokom mandata u svojstvu specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju 1994-1995, kao i general Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja (Orden srpske zastave drugog stepena).
Sretenjski orden prvog stepena, povodom 950 godina od osnivanja, pripao je Manastiru Sveti Prohor Pčinjski, zatim Srpskom lekarskom društvu povodom 150 godina postojanja, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu (161 godina), Narodnom pozorištu u Nišu (povodom 135 godina), i Narodnom pozorištu u Užicu povodom 160 godina od prve pozorišne predstave. Sretenjski orden prvog stepena dobio je i Dušan Čkrebić.
Galerija Matice srpske (175 godina postojanja), Srpska književna zadruga (130 godina) i Srpska čitaonica u Irigu (180 godina) dobitnici su Sretenjskog ordena prvog stepena, baš kao i političar Ištvan Pastor, dok je Klinici za pulmologiju KCS (90 godina) pripao Sretenjski orden trećeg stepena.
Među ovogodišnjim laureatima su i Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane (Sretenjski orden trećeg stepena), Džon Kapelo, predsednik Fondacije „Halijard“ (Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena), Stanislav Janković, Mićo Vukić i Branko Tupanjac, iz srpske dijaspore na Kipru, u Švajcarskoj i SAD (Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena), kao i učiteljica srpskog jezika i kulture Senka Crevar iz OŠ „Gvozd“ u Vrginmostu.
Poznatom sportskom radniku Dobrivoju Tanasijeviću Den Tani pripala je Zlatna medalja za zasluge, baš kao i čuvenom filmskom producentu Remu Bergmanu, Klubu studenata tehnike u Beogradu (65 godina postojanja), ali i mr Hirošiju Jamasakiju Vukeliću, prevodiocu za japanski jezik i književnost.
Petar Petrović Pepi, predstavnik Udruženja starih srpskih ratnika u Parizu, dobitnik je Zlatne medalje za zasluge, kao i pisci Gojko Đogo, Rajko Petrov Nogo, istoričar Predrag J. Marković i Međunarodni filmski festival Fest.
Zadužbinar Petar Srnić (84), iz Ostre nadomak Čačka, dobitnik je Zlatne medalje za zasluge. Ista priznanja idu u ruke i Miletija Mladenovića iz sela Kržince kod Vladičinog Hana, pčelara Veroljuba M. Umeljića iz Kragujevca, dr Katarine Kostić iz Beograda i Božidara Cekića, predsednika Saveza invalida rada Srbije.
Među ovogodišnjim dobitnicima su i Ladislav Hamran, predsednik „Eurodžasta“, Dina i Jovan Rajs, intelektualci iz Švedske, borci protiv antisemitizma i za održavanje kulture sećanja na Holokaust, firme „Termomont“, „Anil Nebi Teklas“, JUMKO, „Banka Poštanska štedionica“, NIP kompanija „Borba“.
Postuhmno - to su, pored generala Veljka Radenovića, Dude Ivkovića, Vladimira Veličkovića i Belog Markovića, i Milutin Dobrić, Ivan Tasovac, dr Ana Čoporda Fišer, Boris Komnenić, Dara Čalenić, Mirjana Marić, Nenad Nenadović, Marinko Rokvić, Merima Njegomir i Miroslav Lazanski.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala