Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ana Brnabić: Slavimo utemeljenje države kao slobodne i ustavne

© Tanjug / JADRANKA ILICDržavni vrh Srbije i Republike Srpske na proslavi u Orašcu
Državni vrh Srbije i Republike Srpske na proslavi u Orašcu - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na centralnoj državnoj ceremoniji povodom obeležavanja Dana državnosti da Srbija slavi godišnjicu obnove i utemeljenja države kao slobodne i ustavne.
Brnabićeva je rekla da Srbija i u 2022. godini dokazuje da sledi put inspirisan duhom Dimitrija Davidovića, put napretka, državotvornosti, moderne evropske zemlje koja je poštovana širom sveta i koja će biti izvor blagostanja i sreće svakog njenog građanina.
Premijerka je navela da je Srbija ustavnim promenama koje su građani izglasali 16. januara ove godine postala pionir odvajanja sudske vlasti od ostalih, navodeći da nova rešenja, ne samo da daju primat pravnoj struci u sprovođenju prava već i jačaju percepciju kod građana da pravo i pravda neće zavisiti od ličnih odnosa sudija i vršilaca funkcija.
Ona je ukazala na rezultate koje Srbija danas ostvaruje predvođena Aleksandrom Vučićem, ističući privredni rast, nove puteve, brzu prugu kojom će se uskoro putovati između Beograda i Novog Sada, nove kliničke centre, bolnice, domove zdravlja.
„Novi simbol Beograda - kula već sija kao svetionik prosperitetne budućnosti”, rekla je Brnabićeva.
Ona je poručila onima koji savetuju Srbiju kao pre dva veka da bude ponizna i pokorna u isticanju rezultata da će Srbija dati isti odgovor, da se neće pravdati nikome već da može da pobeđuje i bude najbolja.
Brnabićeva je u Orašcu podsetila da su na tom mestu 1804. godine predstavnici srpskog naroda doneli odluku o početku bune protiv turskih dahija i izabrali Đorđa Petrovića za srpskog vožda.
Jedna mala država velikog naroda vratila se na mapu Evrope sopstvenom voljom, snagom i požrtvovanošću, rekla je predsednica Vlade Srbije.
„Državotvorni duh više se nikada nije mogao ugasiti“, rekla je premijerka.
Podsetila je da je na današnji dan 1835. godine u Kragujevcu usvojen prvi srpski ustav u istoriji moderne Srbije.
„Uzdigla se iz apsolutističkih u red državnih sistema u kojoj prava i obaveze građana nisu podložni hirovima pojedinaca već pisanim pravilima. U to tamno doba dok je u ruskom turskom i austrijskom carstvu bilo zabranjeno pominjati i reč Ustav, među odredbama tog pravnog akta moglo se pročitati da svaki Srbin ima pravo da bira način življenja po svojoj volji“, rekla je Brnabićeva, preneo je Tanjug.
Ona je dodala i da je u Ustavu pisalo da rob koji se nađe na teritoriji Srbije postaje slobodan.
Spomenik Karađorđu u Orašcu - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
SRBIJA
Srbija obeležava Dan državnosti: Centralna proslava održana u Orašcu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala