https://lat.sputnikportal.rs/20220206/ljuta-hrana-moze-da-popravi-zdravlje-ali-i-da-bude-opasna-saveti-ruske-lekarke-1134039844.html
Ljuta hrana može da popravi zdravlje, ali i da bude opasna: Saveti ruske lekarke
Ljuta hrana može da popravi zdravlje, ali i da bude opasna: Saveti ruske lekarke
Sputnik Srbija
Začinjena i ljuta hrana može biti korisna za zdravlje, ali i opasna, upozorava ruska lekarka, gastroenterolog i dijetolog Margarita Arzumanjan. 06.02.2022, Sputnik Srbija
2022-02-06T10:35+0100
2022-02-06T10:35+0100
2022-02-06T10:35+0100
rusija
rusija
magazin
zanimljivosti
nauka i tehnologija
zdravlje
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/05/1134039801_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_4a360efabc4be121e99bc09cccdb964e.jpg
Ljuta jela sadrže sastojke korisne po zdravlje, ali prema takvoj hrani moramo da se odnosimo i sa predostrožnošću, jer njeno dejstvo nije uvek blagotvorno na organizam, kaže Arzumanjan.Začinjena hrana ima efekat zagrevanja, ali se ne preporučuje da se koristi za pojačano znojenje tokom prehlade, jer može da iritira gornje disajne puteve i izaziva kašalj, objasnila je ona.„Supstance koje se nalaze u začinjenoj hrani, kao što su kapsaicin i piperin u paprici, deluju na receptore koji se obično aktiviraju na veoma visokoj temperaturi. Signal ide u mozak, a mozak doživljava začinjenu hranu kao povećanje temperature. Shodno tome, pojačavaju se cirkulacija krvi, znojenje, može doći do suzenja iz nosa, iz očiju... Pošto začinjena hrana ima jako nadražujuće dejstvo na sluzokožu, na gornje disajne puteve, kontraindikovana je kod kašlja. U akutnoj fazi bilo koje bolesti, bolje je izbegavati začinjenu hranu“, naglasila je Margarita Arzumanjan.Kada su u pitanju hronične bolesti, začinjenu hranu treba da izbegavaju oni koji imaju poremećaje u sistemu organa za varenje, navodi lekarka.Ona objašnjava da začinjena i ljuta hrana ne izaziva čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, ali da može da pogorša postojeće probleme.
https://lat.sputnikportal.rs/20201114/naucnici-otkrili-povrce-koje-produzava-zivot-1123852336.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220105/ruska-lekarka-savetuje-koliko-mandarina-dnevno-mozemo-da-pojedemo-1133070983.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220205/jednostavan-napitak-od-belog-luka-regenerise-organizam-za-sedam-dana-1134020188.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/05/1134039801_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_8925adf2c0929c63a84a2c130664da81.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
rusija, magazin, zanimljivosti, nauka i tehnologija, zdravlje
rusija, magazin, zanimljivosti, nauka i tehnologija, zdravlje
Ljuta hrana može da popravi zdravlje, ali i da bude opasna: Saveti ruske lekarke
Začinjena i ljuta hrana može biti korisna za zdravlje, ali i opasna, upozorava ruska lekarka, gastroenterolog i dijetolog Margarita Arzumanjan.
Ljuta jela sadrže sastojke korisne po zdravlje, ali prema takvoj hrani moramo da se odnosimo i sa predostrožnošću, jer njeno dejstvo nije uvek blagotvorno na organizam,
kaže Arzumanjan.
„Postoje naučna istraživanja koja dokazuju da začinjena hrana ima antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Ona može da pomogne u snižavanju težine, lošeg holesterola, normalizaciji krvnog pritiska. Međutim, istraživanje u Kini, u kom je učestvovalo 4.500 ljudi, pokazalo je da svakodnevno unošenje 50 grama ljute papričice može da poremeti kognitivne sposobnosti, tako da začinjena hrana ima i svoju negativnu stranu“, kaže lekarka.
Začinjena hrana ima efekat zagrevanja, ali se ne preporučuje da se koristi za pojačano znojenje tokom prehlade, jer može da iritira gornje disajne puteve i izaziva kašalj, objasnila je ona.
„Supstance koje se nalaze u začinjenoj hrani, kao što su kapsaicin i piperin u paprici, deluju na receptore koji se obično aktiviraju na veoma visokoj temperaturi. Signal ide u mozak, a mozak doživljava začinjenu hranu kao povećanje temperature. Shodno tome, pojačavaju se cirkulacija krvi, znojenje, može doći do suzenja iz nosa, iz očiju... Pošto začinjena hrana ima jako nadražujuće dejstvo na sluzokožu, na gornje disajne puteve, kontraindikovana je kod kašlja. U akutnoj fazi bilo koje bolesti, bolje je izbegavati začinjenu hranu“, naglasila je Margarita Arzumanjan.
Kada su u pitanju hronične bolesti, začinjenu hranu treba da izbegavaju oni koji imaju poremećaje u sistemu organa za varenje, navodi lekarka.
Ona objašnjava da začinjena i ljuta hrana ne izaziva čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, ali da može da pogorša postojeće probleme.