- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska lekarka savetuje: Koliko mandarina dnevno možemo da pojedemo

CC0 / Pixabay / Mandarina
Mandarina - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Mandarine su, kao i drugi citrusi, bogate vitaminima, ali ipak treba imati meru kada je reč o konzumiranju ove voćke koja je često na meniju u zimskim mesecima, izjavila je ruska doktorka, nutricionistkinja Nadežda Capkina.
Prema njenim rečima, mandarine su odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, vitamina D, K i B. Vlakna koja sadrže pomažu da se normalizuje rad digestivnog trakta, a vitamin C jača imunitet.
„Kombinacija fitoncida i eteričnih ulja iz citrusa pomaže u borbi protiv virusa. Prisustvo bioflavonoida i antioksidansa beta-karotena sprečava nastanak raka“, dodaje lekarka.
Međutim, prema njenim rečima, česta konzumacija mandarina može dovesti do problema sa jetrom, jer je norma fruktoze dnevno najviše 40 grama. Stoga Capkina savetuje da dnevno ne jedete više od četiri-pet mandarina.
„Takođe ne treba zaboraviti na moguću alergijsku reakciju. Ljudi koji boluju od gastritisa treba da budu oprezni, jer mandarine mogu da iziritiraju sluzokožu creva i želuca“, objašnjava lekarka.
Nutricionisti savetuju da se mandarine ne jedu na prazan želudac, jer kiselina koju sadrže može oštetiti sluzokožu gastrointestinalnog trakta. Mandarine uveče nikako ne mogu naštetiti figuri zbog niske kaloričnosti.
Mandarine , ananas i pomorandže - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
RUSIJA
Ruska doktorka preporučuje čarobno voće za mršavljenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala