- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ljuta hrana može da popravi zdravlje, ali i da bude opasna: Saveti ruske lekarke

CC0 / Unsplash/Jonathan Niederhoffer / Ljute papričice
Ljute papričice - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
Pratite nas
Začinjena i ljuta hrana može biti korisna za zdravlje, ali i opasna, upozorava ruska lekarka, gastroenterolog i dijetolog Margarita Arzumanjan.
Ljuta jela sadrže sastojke korisne po zdravlje, ali prema takvoj hrani moramo da se odnosimo i sa predostrožnošću, jer njeno dejstvo nije uvek blagotvorno na organizam, kaže Arzumanjan.
„Postoje naučna istraživanja koja dokazuju da začinjena hrana ima antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Ona može da pomogne u snižavanju težine, lošeg holesterola, normalizaciji krvnog pritiska. Međutim, istraživanje u Kini, u kom je učestvovalo 4.500 ljudi, pokazalo je da svakodnevno unošenje 50 grama ljute papričice može da poremeti kognitivne sposobnosti, tako da začinjena hrana ima i svoju negativnu stranu“, kaže lekarka.
Začinjena hrana ima efekat zagrevanja, ali se ne preporučuje da se koristi za pojačano znojenje tokom prehlade, jer može da iritira gornje disajne puteve i izaziva kašalj, objasnila je ona.
„Supstance koje se nalaze u začinjenoj hrani, kao što su kapsaicin i piperin u paprici, deluju na receptore koji se obično aktiviraju na veoma visokoj temperaturi. Signal ide u mozak, a mozak doživljava začinjenu hranu kao povećanje temperature. Shodno tome, pojačavaju se cirkulacija krvi, znojenje, može doći do suzenja iz nosa, iz očiju... Pošto začinjena hrana ima jako nadražujuće dejstvo na sluzokožu, na gornje disajne puteve, kontraindikovana je kod kašlja. U akutnoj fazi bilo koje bolesti, bolje je izbegavati začinjenu hranu“, naglasila je Margarita Arzumanjan.
Kada su u pitanju hronične bolesti, začinjenu hranu treba da izbegavaju oni koji imaju poremećaje u sistemu organa za varenje, navodi lekarka.
Ona objašnjava da začinjena i ljuta hrana ne izaziva čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, ali da može da pogorša postojeće probleme.
Stariji čovek - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2020
Naučnici otkrili: Povrće koje produžava život
Mandarina - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
RUSIJA
Ruska lekarka savetuje: Koliko mandarina dnevno možemo da pojedemo
Beli luk - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
DRUŠTVO
Jednostavan napitak od belog luka regeneriše organizam za sedam dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala