00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Bez saradnje Srba i Rusa nema ostvarenja slovenskog sna
16:00
30 min
VESTI (repriza)
Koliko su opasne rakete koje je ukrajinska vojska koristila u napadima unutar Rusije?
16:30
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
Hoće li biti Trećeg svetskog rata
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Dualnost Milene Pavlović Barili“
17:30
30 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
20:00
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Naučnici otkrili: Povrće koje produžava život

CC0 / Pixabay/Rudy Anderson / Stariji čovek
Stariji čovek - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko jede ljutu papričicu, duže će živeti, potvrdili su naučnici, ukazujući da to povrće produžava život tako što smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih oboljenja.

Kako su utvrdili američki naučnici u studiji koja je objavljena na sajtu Američkog udruženja kardiologa, redovno konzumiranje ljute papričice značajno smanjuje rizik od smrti izazvane kardiovaskularnim bolestima ili kancerom.

Nova studija rađena je na uzorku od 4,729 ljudi i poređeno je zdravstveno stanje onih koji su redovno jeli ljute papričice i onih koji nisu.

„Tačan mehanizam i razlog zašto ljute papričice tako deluju još nije utvrđen, pa će istraživanja biti nastavljena“, rekao je kardiolog Bo Gzu, jedan od učesnika istraživanja.

Rezultati ove studije navode da su oni koji su konzumirali papričice imali smanjeni rizik od smrti od svih uzroka za 25 odsto u odnosu na one koji ih nisu jeli, ali je uticaj veoma varirao u zavisnosti od načina života i zdravstvenog stanja pojedinca.

Takođe, oni su imali 26 odsto manje šanse da umru od nekog kardiovaskularnog oboljenja ili neke vrste raka.

Prema prethodnim nalazima naučnika, ljute papričice deluju protiv zapaljenja, kao antioksidanti, pomažu u regulaciji šećera u krvi...

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala