Hrvatska kriza, „španska groznica“ i – dve zemlje koje su profitirale zbog Srbije (3/4)

© Sputnik / Elena Rusko / Uđi u bazu fotografijaFudbaleri Hrvatske
Fudbaleri Hrvatske - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Deluje neverovatno, ali fudbalske reprezentacije Španije, gotovo redovne u završnicama velikih takmičenja i Hrvatske, aktuelnog vicešampiona sveta, ne nalaze se u vrhu favorita za osvajanje Evropskog prvenstva. One su, uz Švajcarsku, Tursku, Dansku i Holandiju, smeštene u drugu grupu, sa ozbiljnim razlozima za to.
Sputnjik sport je u okviru najave Evropskog prvenstva pripremio četvorodnevni serijal u kom predstavlja ekipe učesnice, ali uz pomoć prognoza o šansama za osvajanje trofeja prvaka Starog kontinenta.

Može li Švajcarska da nađe svoju „Srbiju“?

Ispred timova iz prve i druge grupe, nalazi se nacionalni tim Švajcarske, ne toliko omiljen na našim prostorima, pre svega zbog susreta u Rusiji, na Svetskom prvenstvu 2018. godine, kada je Srbija žestoko oštećena i praktično eliminisana jer je prolaz dalje morala da traži protiv Brazila.
Ekipa selektora Vladimira Petrovića, puna igrača poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, do završnog takmičenja je stigla kao pobednik kvalifikacione Grupe D, ispred Danske, Republike Irske i Gibraltara.
Epiteta dominacije nije bilo, Švajcarska je prikupila 17 bodova iz osam utakmica, a ni na Evropskom prvenstvu je, uprkos velikom talentu u ekipi, neće čekati lak posao, s obzirom na to da se nalazi u takmičarskoj grupi A sa Turskom, Italijom i Velsom.
​Raspored utakmica:
12.06, 15.00 VelsŠvajcarska (Olimpijski stadion, Baku)
16.06, 21.00 ItalijaŠvajcarska (Olimpijski stadion, Rim)
20.06, 18.00 ŠvajcarskaTurska (Olimpijski stadion, Baku)

Turske zvezde na specijalnom zadatku

Tik uz Švajcarsku na listi favorita nalazi se nacionalna selekcija Turske, smeštena u istu grupu i sa obavezom da Evropsko prvenstvo otvori na najbolji mogući način, premijernom utakmicom zakazanom za petak 11. jun protiv Italije.
Ekipa selektora Senola Guneša iza sebe ima odličan kvalifikacioni ciklus, na Evropsko prvenstvo je stigla kao drugoplasirana ekipa u Grupi H, iza favorizovane Francuske, kojoj je uspela da otkine i bod.
Veoma ujednačen sastav, borben, disciplinovan i fanatičan, u svakom redu tima ima po jednu zvezdu, sasvim sigurno će pokušati da iznenadi Švajcarsku i Italiju, da im pomrsi račune i podseti na vreme kada je turski nacionalni tim bio među najboljima na svetu.
Raspored utakmica:
11.06, 21.00 TurskaItalija (Olimpijski stadion, Rim)
16.06, 18.00 TurskaVels (Olimpijski stadion, Baku)
20.06, 18.00 ŠvajcarskaTurska (Olimpijski stadion, Baku)

​Hrvatska kriza

Zlatko Dalić Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Frka kod Hrvata i Holanđana pred Evro
Kako je samo Hrvatska izgledala na Svetskom prvenstvu u Rusiji... Tim selektora Zlatka Dalića je postao vicešampion sveta briljantnom timskom igrom, požrtvovanjem i poštovanjem ekipnog duha, stvorenog eliminisanjem Nikole Kalinića, napadača koji nije bio zadovoljan ulogom.
Taj potez je značio da struči štab ima potpuni autoritet nad timom, ali se on u međuvremenu izgubio i Dalić je pod velikim pritiskom da opravda očekivanja, zbog čega je dolazilo do novih sukoba, na primer sa napadačem Andrejem Kramarićem.
Hrvatska više nema Ivana Rakitića, u kvalifikacijama je ostvarila pet pobeda na osam utakmica, a posao joj nimalo neće biti lak u takmičarskoj grupi D, gde je čeka Engleska, kao jedan od favorita, dok iz prikrajka šansu za veliki uspeh čekaju Češka i Škotska.
​Raspored utakmica:
13.06, 15.00 EngleskaHrvatska (Vembli, London)
18.06, 18.00 HrvatskaČeška (Hempden park, Glazgov)
21.06, 21.00 HrvatskaŠkotska (Hempden park, Glazgov)

Danci na velikom ispitu

Danska će zauvek ostati zahvalna međunarodnoj zajednici što je embargom zaustavila reprezentaciju Jugoslavije da učestvuje na Evropskom prvenstvu 1992. godine, pa je severnoevropska ekipa, sa posebnom pozivnicom, stigla do šokantnog trofeja.
Danska danas ne može previše da se nada ponavljanju istorije, ali ima velike adute i u prethodnom periodu je dokazala da ume da se suoči sa favoritima, završivši kvalifikacionu grupu D na drugoj poziciji, iza Švajcarske.
Na Evropskom prvenstvu će imati zanimljive rivale, u prvom redu Belgiju i Rusiju, a zatim i Finsku, u takmičarskoj grupi B.
​Raspored utakmica:
12.06, 18.00 DanskaFinska (Parken stadion, Kopenhagen)
17.06, 18.00 DanskaBelgija (Parken stadion, Kopenhagen)
21.06, 21.00 RusijaDanska (Parken stadion, Kopenhagen)

Hoće li „lale“ procvati u svom dvorištu?

Marko Arnautović - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Srpska kolonija bi da stane na put Ukrajini, Zlatana nema, ali – tu je Levandovski (2/4)
Holandski nacionalni tim je uvek zanimljiva pojava na fudbalskoj sceni, ima svoju specifičnu školu, poseban stil igre i potencijal da u svakoj utakmici ponudi atraktivnu predstavu zanimljivu široj publici.
Ipak, smena generacija nije donela vraćanje na staze stare slave, a u veoma jakoj kvalifikacionoj grupi završila je učešće iza Nemačke, sa dva boda manje i sedam „prokockanih“ zbog jednog poraza i dva remija.
Ekipa selektora Franka De Bura, nekadašnjeg reprezentativca, na Evropskom prvenstvu će imati nešto lakše rivale, u Grupi C su Austrija, Severna Makedonija i Ukrajina, tako da se očekuje relativno lak prolaz u dalji tok takmičenja, imajući u vidu i da će utakmice igrati u Amsterdamu.
​Raspored utakmica:
13.06, 21.00 HolandijaUkrajina (Johan Krojf arena, Amsterdam)
17.06, 21.00 HolandijaAustrija (Johan Krojf arena, Amsterdam)
21.06, 18.00 Severna MakedonijaHolandija (Johan Krojf arena, Amsterdam)

„Crvena furija“ stiže iz drugog plana

Fudbaleri Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Rusi bi „grčki scenario“, Makedonci za prestiž, a Srbi pod tuđom himnom (1/4)
Nekako je neverovatno da se Španija nađe u drugom „šeširu“ favorita, ali je aktuelno Evropsko prvenstvo čudno po mnogim pitanjima – pa i po ovom. Što ne mora nužno da bude negativan parametar za „crvenu furiju“.
Španski sastav je imao odličan kvalifikacioni ciklus, na deset utakmica je osvojio 26 bodova, ali su potonje okolnosti selektora Luisa Enrikea smestile van fokusa i prvog plana, kada su i pitanju favoriti.
Španija će se na Evropskom prvenstvu sastati sa ekipama Švedske, Poljske i Slovačke, što je odličan žreb, imajući u vidu da ekipa ne izgleda najbolje, naročito posle celokupne drame oko pozivanja Serhija Ramosa i pozitivnih nalaza na virus korona kod dvojice fudbalera.
​Raspored utakmica:
14.06, 21.00 ŠpanijaŠvedska (Stadion de La Kartuha, Sevilja)
19.06, 21.00 ŠpanijaPoljska (Stadion de La Kartuha, Sevilja)
23.06, 18.00 SlovačkaŠpanija (Stadion de La Kartuha, Sevilja)
► Srpski mladići hrabro izašli na megdan olimpijskom Brazilu – i kapitulirali usred Beograda /video/
► Hrvate su kaznili zbog „Za dom spremni“, ako ne kazne Ukrajinu – nastaće katastrofa
► Neozbiljan potez Italijana – „obrisali“ Srbina i Albanca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala