Rusi bi „grčki scenario“, Makedonci za prestiž, a Srbi pod tuđom himnom (1/4)

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaFudbaleri Rusije
Fudbaleri Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Pratite nas
Čudo se dogodilo 2004. godine kada je fudbalska reprezentacija Grčke iz uloge autsajdera stigla pravo do titule šampiona Evrope. Fudbal je nepredvidiva igra tako da prvih šest ekipa u našem predstavljanju učesnika Evropskog prvenstva možda jesu zaista daleko od epiteta favorita, ali se ne mogu unapred otpisivati iz trke za trofej.
Do početka Evropskog prvenstva, 11. juna, na stranicama Sputnjik sporta moći ćete da pročitate četvorodelno predstavljanje timova učesnika.

Totalni autsajder, ali to ne bi rekli Irci

Kladionice najmanje šansi za titulu daju nacionalnom timu Slovačke, koji je do Evropskog prvenstva stigao kroz baraž u Ligi nacija, pobedivši Severnu Irsku u spektakularnom finalu tek posle produžetaka, pošto su prethodno na penale eliminisali Republiku Irsku.
Žreb je ekipu selektora Štefana Tarkoviča smestio u Grupu D, sa Španijom, Švedskom i Poljskom, što znači da bi plasman među prve dve ekipe, odnosno na mesta koja vode u drugu fazu takmičenja bio ravan potpunoj senzaciji.
Ipak, kada su Slovaci u pitanju, ništa ne sme da se prepusti slučaju, bar zbog već pomenutih ishoda duela protiv Republike Irske i Severne Irske, nacionalnih timova koji kvalitetom zaslužuju da se nađu na prvenstvu Evrope.
Raspored:
14.06, 18.00 Poljska - Slovačka (Gasprom Arena, Sankt Peterburg)
18.06, 15.00 Švedska - Slovačka (Gasprom Arena, Sankt Peterburg)
23.06, 18.00 Slovačka - Španija (Estadio de La Kartuha, Sevilja)
Fudbaleri Severne Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Dok Hrvati padaju, a Srbi se podižu – lekcije svima stižu iz Severne Makedonije /video/

Istorija za makedonsko sunce

Kakva je samo fudbalska priča stvorena u Severnoj Makedoniji... Pa, filmska, u najmanju ruku, a igrači sa "suncem na srcu", pred sobom imaju veliko finale - za dušu i bez ikakvog imperativa.
Pisali smo o tome da su Makedonci na pravi način iskoristili svojevrstan pad u kvalitetu nacionalnog fudbala u državama bivše Jugoslavije i da su preuzeli primat, bar na osnovu kvalifikacionog ciklusa za plasman na Evropsko prvenstvo.
Ekipa predvođena legendarnim kapitenom Goranom Pandevim je kroz baraž Lige nacija došla do istorijskog uspeha, najpre eliminisavši ekipu koja predstavlja teritoriju Kosova i Metohije, a potom i Gruziju u finalu plej-ofa.
Na Evropskom prvenstvu tim selektora Ivana Angelovskog u Grupi C čekaju Holandija, Ukrajina i Austrija, što može da znači potajnu nadu bivšoj jugoslovenskoj republici u produžetak svog najlepšeg fudbalskog sna.
Raspored:
13.06, 18.00 Austrija - Severna Makedonija (Arena Nacionala, Bukurešt)
17.06, 15.00 Ukrajina - Severna Makedonija (Arena Nacionala, Bukurešt
21.06, 18.00 Severna Makedonija - Holandija (Arena Johan Krojf, Amsterdam)

Laka konjica na srpski pogon

Mit o "lakoj konjici" je ostao daleko u prošlom veku, ali se ponovo našao u centru pažnje zbog nove generacije mađarske fudbalske reprezentacije koja ima sve predispozicije da postane možda i najveće iznenađenje turnira.
Žreb joj nije išao na ruku, za rivale ima Francusku, Portugaliju i Nemačku pa bi svaki iole pozitivan rezultat u duelima sa tako jakim protivnicima bio ravan senzaciji.
Sa Filipom Holenderom u ekipi, jedinim igračem iz Superlige Srbije koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu, Mađarska bi mogla da bude i potajni favorit srpske javnosti, koliko zbog fudbalera Partizana, toliko i zbog činjenice da je Mađarska veoma prisutna u srpskom fudbalu kroz projekat TSC iz Bačke Topole.
Tim selektora Marka Rosija je do Evropskog prvenstva stigao kroz baraž Lige nacija, nakon osvajanja tek četvrtog mesta u kvalifikacionoj grupi
Na krilima Nemanje Nikolića, još jednog Srbina, Mađarska je prošla kroz Bugarsku i Island u plej-ofu i sasvim zasluženo omogućila sebi nastup na završnom takmičenju, gde je i jedan od domaćina.
​Raspored:
15.06, 18.00 Mađarska - Portugal (Puškaš arena, Budimpešta)
19.06, 15.00 Mađarska - Francuska (Puškaš arena, Budimpešta)
23.06, 21.00 Nemačka - Mađarska (Alijanc arena, Minhen)

Ledeni se nadaju čudu

Poput Makedonaca, veliki uspeh plasmanom na Evropsko prvenstvo je doživela i nacionalna selekcija Finske, prvi put u svojoj istoriji je uspela da uradi to, kroz veoma zanimljivu kvalifikacionu grupu gde su pored prvoplasirane Italije bile ekipe Grčke, BiH, Jermenije i Lihtenštajna.
Četa selektora Markua Kanerve je sa 18 bodova sebi obezbedila mesto u glavnom žrebu, a njime je određeno da će svoju premijeru imati u Grupi B sa Danskom, Belgijom i Rusijom.
Fudbal je, kao što smo rekli, nepredvidiv, ali će zaista biti neophodno čudo da bi se Finska plasirala u drugu fazu turnira, uprkos činjenici da će igrati bez opterećenja, a sa takvim razmišljanjem je sve moguće - pa i "grčki scenario".
​Raspored:
12.06, 18.00 Danska - Finska (Parken stadion, Kopenhagen)
16.06, 15.00 Finska - Rusija (Gasprom arena, Sankt Peterburg)
21.06, 21.00 Finska - Belgija (Gasprom arena, Sankt Peterburg)
Aleksandar Mitrović slavi postizanje pogotka - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Aleksandar Mitrović za Sputnjik: Bog je imao druge planove, ostaće mi gorčina za ceo život

Penal iz Beograda je promenio sve

Da su hrabro srce i čelična volja ponekad važniji od suvog fudbalskog kvaliteta pokazali su reprezentativci Škotske u Beogradu, kada su uprkos svim prognozama savladali Srbiju u finalu baraža Lige nacija za plasman na Evropsko prvenstvo.
Tvrdi ostrvski stil fudbala nije prijao srpskom timu, Škoti su zaslužili sreću na penal-ruletu i obezbedili sebi mesto na završnom takmičenju posle 20 godina.
Žreb ih je smestio u Grupu D, sa Engleskom, Hrvatskom i Češkom, tako da je malo verovatno da će njihova evropska odiseja potrajati, ali je podvig protiv Srbije dovoljna motivacija timu selektora Stiva Klarka da ima svako pravo da se nada novom čudu.
​Raspored:
14.06, 15.00 Škotska - Češka (Hempden park, Glazgov)
18.06, 21.00 Engleska - Škotska (Vembli, London)
22.06, 21.00 Hrvatska - Škotska (Hempden park, Glazgov)
Ruski golman Igor Akinfejev - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Čerčesov na mukama dok Rusija i dalje čeka novog Igora Akinfejeva

Rusija protiv svih

Pomalo iznenađujuće, kladionice ne daju velike šanse reprezentaciji Rusije da dođe do druge faze Evropskog prvenstva, ali takve prognoze samo mogu da budu motiv više timu selektora Stanislava Čerčesova.
Tome u prilog ide i odličan kvalifikacioni ciklus u kom je mesto na Evropskom prvenstvu obezbeđeno na direktan način, osvajanjem drugog mesta u Grupi I, iza Belgije.
Sa tim rivalom Rusi će se opet susresti, ovoga puta u Grupi B, gde su smeštene još Danska i Finska, što nisu nepobedivi rivali, naprotiv.
Ruski tim će biti u dobrom položaju i zbog činjenice da će biti domaćin na dva meča u Sankt Peterburgu, gradu koga nikada nije bilo lako osvojiti, što ekipi Čerčesova može da donese dodatnu nadu da veruje u potencijalni "grčki scenario", baš onaj iz 2004. godine. 
​Raspored:
12.06, 21.00 Belgija - Rusija (Gasprom arena, Sankt Peterburg)
16.06, 15.00 Finska - Rusija (Gasprom arena, Sankt Peterburg)
21.06, 21.00 Rusija - Danska (Parken stadion, Kopenhagen)
► Italija držala čas fudbala, svet bruji o Ronaldovom trku /video/
► Skandalozna odluka UEFA: Nacistički pozdravi na ukrajinskim dresovima
► Kremlj o spornom ukrajinskom dresu: Sačekati zvaničnu reakciju UEFA
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala