Čerčesov na mukama dok Rusija i dalje čeka novog Igora Akinfejeva

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski golman Igor Akinfejev
Ruski golman Igor Akinfejev - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Pratite nas
Stanislav Čerčesov, selektor fudbalske reprezentacije Rusije, nalazi se na mukama jer prvi put od 2004. godine među stativama neće imati legendarnog Igora Akinfejeva, te se postavlja pitanje – ko će zameniti čuvenog čuvara mreže?
Rusija je u utorak uveče odigrala nerešeno sa Poljskom (1:1) u pretposlednjem pripremnom meču za Evropsko prvenstvo, a na golu je bio Anton Šunjin – tridesetčetvorogodišnji golman Dinama iz Moskve.
Šunjin je jedan od najiskusnijih igrača u reprezentaciji Rusije, ali činjenica je da nema mnogo utakmica u dresu „zbornaje komande“ jer je deceniju i po neprikosnoven bio Igor Akinfejev.
© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaSelektor fudbalske reprezentacije Rusije Stanislav Čerčesov
Selektor fudbalske reprezentacije Rusije Stanislav Čerčesov - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Selektor fudbalske reprezentacije Rusije Stanislav Čerčesov
Akinfejev, koji ima 35 godina, povukao se iz A tima posle Svetskog prvenstva u Rusiji i jedan od najvećih problema sa kojim se suočava Stanislav Čerčesov je u vezi sa njegovom zamenom.
Golman CSKA odigrao 111 utakmica za nacionalni tim, ima ubedljivo najviše utakmica bez primljenog gola u dresu reprezentacije i jako je teško naći pravu zamenu za takvog velikana.
Novinar Sputnjika Andrej Senčenko bavio se ovom tematikom i analizirao je sva četiri golmana koje je Čerčesov poveo na EURO – Antona Šunjina, Jurija Djupina, Andreja Lunjova i Matveja Safonova.
© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaAnton Šunjin – golman fudbalske reprezentacije Rusije
Anton Šunjin – golman fudbalske reprezentacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Anton Šunjin – golman fudbalske reprezentacije Rusije
Najveće šanse daju se upravo iskusnom Šunjinu, koji je branio sva tri meča u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u martu, ali Senčenko navodi da iskusni čuvar mreže nije impresionirao u tim utakmicama i da mu mesto nije zagarantovano.
„Generalno, Šunjin nije napravio nijednu veliku grešku koja bi dovela u pitanje njegovo mesto u timu, ali ne može da se pohvali ni sa nekim briljantnim odbranama“, navodi novinar Sputnjika.
© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaJurij Djupin – golman reprezentacije Rusije
Jurij Djupin – golman reprezentacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Jurij Djupin – golman reprezentacije Rusije
Sledeći ko bi mogao među stative je Juri Djupin. Neke je možda iznenadio poziv Dupina u nacionalni tim, ali on je to i te kako zaslužio zbog sjajne sezone na golu Rubina.
Senčenko piše kako je Dupin imao odlične partije na golu ruskog kluba, ali i da ne obećava to što je kao 33-godišnjak dobio prvi put poziv u nacionalni tim, te da je pitanje da li će dobiti šansu da od prvog minuta čuva mrežu Rusije.
© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaAndrej Lunjov – čuvar mreže fudbalske reprezentacije Rusije
Andrej Lunjov – čuvar mreže fudbalske reprezentacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Andrej Lunjov – čuvar mreže fudbalske reprezentacije Rusije
Kandidat da stane među stative je Andrej Lunjov. Golman aktuelnog šampiona Rusije Zenita prethodnih godina bio je viđen kao idealna zamena za Akinfejeva, ali stvari se nisu odvijale u najboljem smeru.
Prošle sezone oporavljao se od povrede mišića, bio je i deo rezervnog tima, a na kraju sezone se vratio i branio je na 12 utakmica primivši isto toliko golova, uz svega tri meča bez primljenog pogotka.
Jasno je da nije u formi života, ali neće biti veliko iznenađen ukoliko se Čerčesov odluči za njega.
© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaGolman Matvej Safonov na utakmici Rusija – Poljska
Golman Matvej Safonov na utakmici Rusija – Poljska - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Golman Matvej Safonov na utakmici Rusija – Poljska
Na kraju, ne i najamanje bitan je – Matvej Safonov. Momak rođen 1999. godine je budućnost ruske reprezentacije i ako pitate navijače u Rusiji većina je za to da se mladi golman Krasnodara baci u vatru. 
Safonov je na poslednjoj pripremnoj utakmici zamenio Šunjina i među stativama proveo je oko 30 minuta, te bi to mogao da bude nagoveštaj da bismo talentovanog golmana mogli da gledamo na Evropskom prvenstvu.
„Igor Akinfejev napustio je reprezentaciju pre dve i po godine i od tog trenutka Čerčesov se muči da pronađe pravu zamenu. Štaviše, ta patnja traje skoro deset godina. Prvo je bio Vjačeslav Malafejev, potom Andrej Lunjov, a sada je to slučaj sa Safonovom.“
„Šta sve ovo znači? Prvo, da, Akinfejev je pravio greške, poput one na Mundijalu 2014, ali u globalu ljudi nisu bili nezadovoljni njegovim izdanjima. Drugo, ovo govori i o kvalitetu drugih golmana koji su svih ovih godina bili u senci Akinfejeva. Na kraju, o ovome se uopšte ne priča mnogo kao o problemu, ali činjenica je da je Čerčesov pokušao da natera Igora da brani na Evropskom prvenstvu – i odbijen je“, piše u zaključku Andrej Senčenko.
Evropsko prvenstvo kreće 11. juna, a Rusija prvu utakmicu igra dan kasnije protiv Belgije. „Zbornaja komanda“ nalazi se još u grupi sa Finskom i Danskom, i dve utakmice odigraće u Sankt Peterburgu, a poslednju u Kopenhagenu.
Hrvati menjaju plan – EURO provode u domovini
Gazde bi trebalo da uče od proteranog Rusa
Španci besni na legendu: „Zabio je nož u leđa!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala