Srpska kolonija bi da stane na put Ukrajini, Zlatana nema, ali – tu je Levandovski (2/4)

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMarko Arnautović
Marko Arnautović - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Josif Tatić nas je u filmu Hadersfild uputio na to da moramo da slušamo Velšane, Austrija nam je bliska jer – Beč je više jugoslovenski nego nemački, Češka nas je kupila nedavnim rečenicama predsednika Miloša Zemana, „švedski model“ je bio donedavno ideal, Ukrajina je već sama sebe pljunula, a Poljska je uvek zanimljiva zbog Roberta Levandovskog.
Fudbaleri Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Rusi bi „grčki scenario“, Makedonci za prestiž, a Srbi pod tuđom himnom (1/4)
To su države čije fudbalske reprezentacije ćemo predstaviti u drugoj epizodi četvorobrojnog serijala kroz koji najavljujemo Evropsko prvenstvo u fudbalu, zakazano za 11. jun, a sve kroz prizmu toga ko je i kako kotiran na listi favorita.
U prvoj epizodi ste mogli da se upoznate sa nacionalnim timovima Slovačke, Severne Makedonije, Mađarske, Finske, Škotske i Rusije, a sada sledi talas ekipa koje se nešto bolje kotiraju prema kladioničarskim procenama.

Kada kaže Tale surovi...

Sava Aranđel Čestić - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2021
Htela ga je Nemačka, on izabrao Srbiju i želi da bude nova „užička stena“
Nekako su velški fudbaleri bliski reprezentaciji Srbije, verovatno zbog mnogobrojnih duela u brojnim kvalifikacionim ciklusima u prethodnim decenijama, ali je ovoga puta slučaj bio drugačiji pa se nismo sreli sa Velšanima u trci za Evropsko prvenstvo 2020, odnosno 2021.
Velšani su do mesta na smotri najboljih evropskih reprezentacija stigli kroz kvalifikacionu Grupu E, koju su završili na drugoj poziciji, iza Hrvatske, a ispred Slovačke, Mađarske i Azerbejdžana, što je više nego dobar rezultat.
Volja žreba ih je smestila u Grupu A, zajedno sa Turskom, Italijom i Švajcarskom, gde će imati veoma težak, ali zanimljiv posao u sudarima sa različitim fudbalskim filosofijama, kojima će suprotstaviti svoju standardnu, ostrvski tvrdu, hitru i nepredvidivu za svakog rivala.
Nepredvidivi će biti i tereni na kojima će zaigrati četa selektora Rajana Gigsa, legendarnog fudbalera i osobe problematičnog karaktera – olimpijski stadioni u prestonicama Azerbejdžana i Italije.
​Raspored:
12.06, 15.00 VelsŠvajcarska (Olimpijski stadion, Baku)
16.06, 19.00 TurskaVels (Olimpijski stadion, Baku)
20.06, 18.00 ItalijaVels (Olimpijski stadion, Rim)

Iz Beča, naši...

Aleksandar Dragović - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Veliko pojačanje za Zvezdu: „Slušao je svoje srce“ /foto, video/
Pomalo je iznenađujuće da su kladionice smestile reprezentaciju Austrije u donji dom favorita, ali je to više nego dobra startna pozicija za ekipu koju je birao selektor Franko Foda.
Nemac će na raspolaganju imati šarenoliku postavu, a u njoj se našlo mesta i za momke sa prezimenom na –ić.
Radi se o već godinama standardnom Marku Arnautoviću, novoj napadačkoj senzaciji, nesuđenom „novom Nikoli Žigiću“, Saši Kalajdžiću, te nedavnom pojačanju Crvene zvezde, pravo iz Bajer Leverkuzena, Aleksandru Dragoviću.
Slušaće sva trojica austrijsku himnu, ali će im sasvim sigurno na pameti biti i „Bože pravde“ jer će im u duelima sa timovima Holandije, Ukrajine i Severne Makedonije, uprkos njihovim rejtinzima, pomoć Svevišnjeg biti neophodna za prolaz dalje iz Grupe C.
​Raspored:
13.06, 18.00 AustrijaSeverna Makedonija (Nacionalna arena, Bukurešt)
17.06, 21.00 HolandijaAustrija (Arena Johan Krojf, Amsterdam)
21.06, 18.00 UkrajinaAustrija (Nacionalna arena, Bukurešt)

Ima li Česima nade u Britaniji?

Nema više Pavela Nedveda, nema ni Karela Poborskog, Milana Baroša, Jana Kolera, ali je reprezentacija Češke više nego motivisana da u Grupi D, gde je čekaju Engleska, Hrvatska i Škotska, što bolje proda svoju kožu.
U kvalifikacijama je to dobro uradila, ostavila je iza sebe tim samoproglašene države Kosovo, Bugarsku i Crnu Goru, dok su dueli sa Engleskom bili prava uvertira za veliku scenu, na koju će zakoračiti kroz meč sa Škotskom, u pokušaju da nam dokažu da je Srbija zaista imala mesto na Evropskom prvenstvu.
Češki tim je iskusan, ali ne toliko kvalitetan, pa će pred selektorom Jaroslavom Silhavijem biti težak posao, gotovo jednak onom koji je na sebe preuzeo predsednik njegove države, Miloš Zeman, izvinjavajući se srpskom narodu zbog NATO agresije.
​Raspored:
14.06, 15.00 ŠkotskaČeška (Hempden park, Glazgov)
18.06, 18.00 HrvatskaČeška (Hempden park, Glazgov)
22.06, 21.00 ČeškaEngleska (Vembli, London)

Kako bez Zlatana?

Zlatan Ibrahimović pred meč Zvezde i Milana - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2021
E, to je Zlatan – spasao Zvezdu, a sebe „zakopao“
Kako bi samo bilo fenomenalno videti Zlatana Ibrahimovića da u 40. godini dovodi do ludila odbrane Španije, Poljske i Slovačke u Grupi E Evropskog prvenstva, igrajući za Švedsku, državu koja mu je pružila sve i kojoj je on vratio na najbolji mogući način.
Zlatan se nije našao na spisku selektora Janea Andersona, iako se nedavno vratio u nacionalni tim i ponovo poneo svoju „desetku“ pa je Švedska samim tim dospela u donji dom rangiranih timova učesnika smotre najboljih evropskih reprezentacija.
Španija će opet biti rival Švedskoj, kao i u kvalifikacijama koje je skandinavski tim završio na drugoj poziciji u grupi, sa pet poena razlike, ali i uz direktan prolaz na Evropsko prvenstvo, ispred velikog rivala – Norveške.
​Raspored:
14.06, 21.00 ŠpanijaŠvedska (Stadion de La Kartuha, Sevilja)
18.06, 15.00 ŠvedskaSlovačka (Gasprom arena, Sankt Peterburg)
23.06, 18.00 ŠvedskaPoljska (Gasprom arena, Sankt Peterburg)

Ševina genijalnost u senci političke gluposti

Ukrajinski fudbalski navijač sa zastavama Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Skandalozna odluka UEFA: Nacistički pozdravi na ukrajinskim dresovima
Nekako je neverovatno da je Ukrajina odlučila da učešće svog nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu iskoristi za političku promociju, ali je to slučaj koji se dogodio i nalazi se pred javnosti da pruži svoj sud.
Kako bilo, Ukrajina iza sebe ima fantastičan kvalifikacioni ciklus u kom je ponizila Srbiju na svom terenu, sjajno se borila sa favorizovanom Portugalijom i završila je kao prvoplasirana u Grupi B.
Žreb je odlučio da tim nekada legendarnog fudbalera, a sada sjajnog trenera i selektora Andreja Ševčenka bude smešten u Grupu C, zajedno sa Holandijom, Austrijom i Severnom Makedonijom.
​Raspored:
13.06, 21.00 HolandijaUkrajina (Arena Johan Krojf, Amsterdam)
17.06, 15.00 UkrajinaSeverna Makedonija (Nacionalna arena, Bukurešt)
21.06, 18.00 UkrajinaAustrija (Nacionalna arena, Bukurešt)

Hoće li Levandovskom prijati Rusija?

Spektakularna kvalifikaciona istorija je i iza reprezentacije Poljske, koja je u Grupi G bila prvoplasirana, ispred Austrije, Severne Makedonije, Slovenije, Izraela i Letonije, a na Evropskom prvenstvu je čekaju Španija, Švedska i Slovačka, u Grupi E.
Selektor Paulo Souza, portugalski stručnjak, na raspolaganju će imati Roberta Levandovskog, već sada legendarnog napadača, jednog od poslednjih pravih „devetki“ na svetu, što poljski tim čini opasnim za svakog rivala.
Zanimljivost je i da Poljska ima trojicu veoma kvalitetnih golmana, ali je i kompletan tim fino izbalansiran, što ga čini potencijalnom nagaznom minom za favorite, posebno na turnirskom takmičenju.
​Raspored:
14.06, 18.00 PoljskaSlovačka (Gasprom arena, Sankt Peterburg)
19.06, 21.00 ŠpanijaPoljska (Stadion de La Kartuha, Sevilja)
23.06, 18.00 ŠvedskaPoljska (Gasprom arena, Sankt Peterburg)
► Hrvate su kaznili zbog „Za dom spremni“, ako ne kazne Ukrajinu – nastaće katastrofa
► Kremlj o spornom ukrajinskom dresu: Sačekati zvaničnu reakciju UEFA
► Skandalozna odluka UEFA: Nacistički pozdravi na ukrajinskim dresovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala