Dim nakon granatiranja Stepanakerta u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija

Iz minuta u minut: Sirene i granate u Nagorno-Karabahu, jedna strana spremna na ustupke

Pratite nas
Sukob između jermenskih i azerbejdžanskih snaga u Nagorno-Karabahu nastavljen je deveti dan zaredom, obe strane tvrde da su nanele protivniku velike gubitke i objavljuju brojne snimke uništenih vojnih vozila i letelica. Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da je Jermenija spremna za ustupke ako takva spremnost postoji i na strani Azerbejdžana.

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je tokom jučerašnjeg dana na Stepanakert ispaljeno više od sto raketa iz lansirnog sistema „Smerč“.

Istovremeno, azerbejdžanske snage tvrde da se vojska Nagorno-Karbaaha povlači duž cele linije fronta.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:39 06.10.2020

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan demantovala je izjavu Bakua o pokušaju jermenske strane da granatira naftovod Baku-Tbilisi-Džejhan.

„Izjava azerbejdžanske strane da su navodno jermenske jedinice pokušale da izvedu napad na naftovod Baku-Tbilisi-Džejhan je bezočna laž. Više puta smo izjavljivali da ne ciljamo naftnu i gasnu infrastrukturu, ali bez obzira na mesto razmeštanja, svi vojni objekti i ciljevi, odakle se puca na Karabah, biće uništeni“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

21:29 06.10.2020

Državno Tužilaštvo Azerbejdžana saopštilo je da su oružane snage Jermenije pokušale raketni napad na naftovod Baku-Tbilisi-Džejhan.

„Oružane snage Jermenije pokušale su danas oko 21 sat po lokalnom vremenu raketne udare na deo naftovoda Baku-Tbilisi-Džejhan. Naftovod ima poseban značaj za energetsku bezbednost Evrope i najveći je strateški projekat u regionu. Zahvaljujući odlučnim merama naše vojske taj pokušaj je bio sprečen“, navodi se u saopštenju.

Naftovod je dug 1.768 kilometara, a od toga 443 kilometra prolazi kroz teritoriju Azerbejdžana, 249 kilometara je na teritoriji Gruzije, a 1.076 kilometara ide kroz Tursku.

Izgradnja je počela 2003. godine, a punjenje naftom 2005. Kapacitet naftovoda je 1,2 miliona barela dnevno.

18:50 06.10.2020

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je video-snimak zauzetog punkta jermenskih oružanih snaga i zarobljenih trofeja.  

Prethodno je Ministarstvo objavilo video oklopne tehnike zauzete tokom sukoba u Karabahu.

18:16 06.10.2020

U prestonici nepriznatog Karabaha, Stepanakertu, ponovo su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.
U okolini grada čuje se artiljerijska paljba.

18:12 06.10.2020
18:06 06.10.2020

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa šefom iranske diplomatije Muhamedom Džavadom Zarifom. Ministri su izrazili zabrinutost zbog neviđene eskalacije u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, navodi se u saopštenju MIP Rusije.

„Moskva i Teheran su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog neviđene eskalacije u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu. Ukazano je na opasnost uplitanja u sukob radikalnih boraca nelegalnih oružanih formacija iz Sirije i Libije. Konstantovano je da ne postoji alternativa za diplomatsko rešavanje problema, čiji početak treba da bude prekid vatre bez preduslova“, saopštila je ruska strana.

Lavrov je ukazao na intenzivne napore Rusije, između ostalog, i u okviru trojke kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, u cilju uspostavljanja mira u regionu.

Miistri su ponovo skrenuli pažnju na važnu ulogu koju u tome mogu igrati zemlje-susedi Azebrejdžana i Jermenije.

17:11 06.10.2020

Hiljade ekstremista koji se bore na Bliskom istoku, uključujući teroriste Nusra fronta, prebacuju se u zonu sukoba u Nagorno-Karabahu, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

Sergej Nariškin - Sputnik Srbija
Ruska obaveštajna služba: Hiljade sirijskih militanata uvučeno u konflikt u Karabahu
17:10 06.10.2020
17:08 06.10.2020

Predsednik parlamenta samoproglašene republike Nagorno-Karabaha Artur Tovmasjan izjavio je da je sukobe u ovom regionu isprovocirao Azerbejdžan, te da Stepanakert nema nameru da traži primirje.

„Rat je pokrenula vlast Azerbejdžana, ali ga sada vodi vojno i političko rukovodstvo Turske. Ovo nije rat Jermena i Azerbejdžanaca, to je pokušaj Turske da se ugura na Zakavkazje“, rekao je Tovmasjan.

Zastava Nagorno Karabah - Sputnik Srbija
Nagorno-Karabah: Nismo mi pokrenuli sukobe, nećemo mi tražiti primirje
17:07 06.10.2020

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Jermenija mora da napusti okupiranu azerbejdžansku teritoriju.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan  - Sputnik Srbija
Erdogan: Jermenija mora da napusti okupiranu azerbejdžansku teritoriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala