Baku: Jermenija u Nagorno-Karabahu angažuje plaćenike iz Iraka i Sirije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAlijev: Prekid vatre moguć, ali imamo uslov za to
Alijev: Prekid vatre moguć, ali imamo uslov za to - Sputnik Srbija
Pratite nas
Služba državne bezbednosti Azerbejdžana saopštila je da Jermenija u borbama u Nagorno-Karabahu angažuje plaćenike iz Iraka i Sirije.

Kako se navodi, presretnut je razgovor plaćenika koji učestvuju u borbama duž linije razdvajanja u Karabahu.

„U agresiji protiv Azerbejdžana Jermenija koristi strane plaćenike, konkretno borce kurdskih grupa koje je vrbovala na teritoriji Iraka i Sirije. Azerbejdžanska služba državne bezbednosti je putem radio veze presrela razgovor terorista koji pripadaju Radničkoj partiji Kurdistana i koji učestvuju u borbenim dejstvima na teritoriji Azerbejdžana“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Državne službe bezbednosti, „teroristi su razgovarali o teškoj situaciji na jermenskoj strani i velikim gubicima“.

„Takođe, govorili su o tome kako azerbejdžanska strana efikasno koristi dronove i izražavaju žaljenje što učestvuju u borbenim dejstvima a pri tome su obmanuti obećanjima jermenske strane“, navode u Državnoj službi bezbednosti.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izneo je slične optužbe na račun Azerbejdžana i Turske. Kako je rekao, Turska je obučila i prebacila hiljade plaćenika u Nagorno-Karabah iz regiona koje je okupirala u severnoj Siriji.

Situacija u Nagorno-Karabahu

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala