Nagorno-Karabah: Nismo mi pokrenuli sukobe, nećemo mi tražiti primirje

© AFP 2023 / DAMIEN MEYERZastava Nagorno Karabah
Zastava Nagorno Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik parlamenta samoproglašene republike Nagorno-Karabaha Artur Tovmasjan izjavio je da je sukobe u ovom regionu isprovocirao Azerbejdžan, te da Stepanakert nema nameru da traži primirje.
„Rat je pokrenula vlast Azerbejdžana, ali ga sada vodi vojno i političko rukovodstvo Turske. Ovo nije rat Jermena i Azerbejdžanaca, to je pokušaj Turske da se ugura na Zakavkazje“, rekao je Tovmasjan.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica i strane države vide sve i trebalo bi da primene sankcije protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan  - Sputnik Srbija
Erdogan: Jermenija mora da napusti okupiranu azerbejdžansku teritoriju

Predsednik parlamenta Nagorno-Karabah je siguran da zvanični Baku nije uspeo u Karabahu, ali i smatra da bi Stepanakert trebalo da učestvuje u pregovorima o rešavanju sukoba u Karabahu.

„Samo narod Karabaha, uz podršku naroda Jermenije i dijaspore, ima pravo da odlučuje o sudbini Karabaha. Sada smo svi jedna porodica“, rekao je Tovmasjan.

Prema rečima predsednika parlamenta, zvanični Baku je doživeo fijasko u Karabahu i nije ispunio zadatke koje je pred njega postavila Ankara, tačnije nije uspeo da osvoji Stepanakert i Šuši. On je dodao da Karabah ne planira da traži primirje.

​Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Tokom sukoba jermenska strana ima više od 220 poginulih. Prema jermenskim podacima, Azerbejdžan ima više od tri hiljade poginulih.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala