Han: Niste sami, vi ste Evropljani

© Sputnik / Miloš ĆurčinJohanes Han i Aleksandar Vučić u Prihvatnom centru za izbeglice u Šidu
Johanes Han i Aleksandar Vučić u Prihvatnom centru za izbeglice u Šidu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komesar za susedsku politiku i proširenje EU Johanes Han zahvalio se Vladi Srbije na svemu što je učinila za izbeglice i poručio da Srbija nije sama, da je evropska zemlja i da sa ovim problemom treba da se suočimo zajedno.

„Video sam šta je sve učinjeno u cilju pomoći izbeglicama“, izjavio je nakon obilaska Prihvatnog centra za izbeglice u Šidu, poručivši da je reč o zajedničkom problemu za koji je potreban evropski odgovor.

Nijedna zemlja ne može biti ostavljena da sama rešava ovaj problem, uveren je komesar i tvrdi da problem može biti rešen samo ako svi radimo zajedno u duhu solidarnosti i podele tereta.

Hans Fridrih Šoder - Sputnik Srbija
Šef UNHCR-a: Na Srbiji ne treba da bude sav teret izbegličke krize

„Nove granice i zidovi nisu ono na čemu se oslanja funkcionisanje Evrope“, poručio je Han.

On je preneo da su šefovi država i vlada odlučili kako da se deluje, te da je dogovoreno da se ojačaju spoljne granice, uspostave hot-spotovi za registraciju, a njegova obaveza je, dodao je pn, da pomaže zemljama kao što je Srbija, jer „ne može biti da samo jedna zemlja snosi teret, koja je žrtva samo zato što je zemlja tranzita“.

Han je poručio da će EU sigurno obezbediti finansijsku i političku podršku Srbiji primetivši da, kao i u životu, novac znači puno ali nije sve.

„Niste sami, vi ste Evropljani i treba zajedno da radimo. Ne treba da podižemo nove granice“, poručio je Han.

Na pitanje o zatvaranju granica, koje je uvela hrvatska vlada, Han nije želeo da odgovara, smatrajući da prihvatni centar u Šidu nije mesto za razgovore o toj temi, te da će za to biti prilika na konferenciji za štampu tokom posle podneva.

Izbeglice na graničnom prelazu Tovarnik, Hrvatska - Sputnik Srbija
Carinski rat Hrvatske i Srbije — gde su nestale izbeglice

Naglasivši da je ovo prilika da se upozna sa situacijom sa izbeglicama na terenu, poručio je da je obaveza svih da pomognu tim ljudima na humani način, a zatim najavio da će se Turskom i drugim zemljama razgovarati o daljem delovanju, pošto dolazi zima.

Kroz Srbiju prošlo najviše izbeglica i to bez problema

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija zemlja kroz koju je prošao najveći broj izbeglica, ali da su one dobro zbrinute i da nije bilo nikakvih problema.

Vučić se Johanesu Hanu zahvalio na lepim rečima o tome kako Srbija tretira izbeglice.

Rekao je da je Srbija po svim podacima zemlja kroz koju je prošao najveći broj izbeglica, budući da su kroz Srbiju prolazile izbeglice koje su dolazile iz Makedonije i Bugarske, a zatim odlazile većim delom u Mađarsku i manjim u Hrvatsku.

On smatra da najveći teret izbegličke krize snose Nemačka i skandinavske zemlje, koje moraju da reše pitanje zaposlenja tih ljudi, dok su ostale zemlje zapadnog Balkana koridori kojim oni prolaze, ali je ponovo da su izbeglice dobrodošle u Srbiju, te da su ovde dobro zbrinute.

Hrvatska granica - Sputnik Srbija
Sputnjik u Bapskoj — novim putevima izbeglica (foto)

„Sve što možemo i koliko možemo, mi pružamo“, rekao je Vučić, dodajući da je u razgovoru sa izbeglicama u prihvatnom centru čuo da su zadovoljni i da 90 odsto njih nije imalo probleme.

Premijer je rekao da će o svim drugim temama u vezi sa izbegličkom krizom govoriti kasnije danas, posle razgovora sa komesarom Hanom.

Obilasku prihvatnog centra prisustvovali su ministar za rad i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova Aleksandar Vulin i šef delegacije EU Majkl Davenport.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala