- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Orbanova frakcija predstavila u EP nacrt rezolucije o Ukrajini

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2024
Pratite nas
Desničarska i treća po brojnosti frakcija Evropskog parlamenta novog saziva „Patriote Evrope“, nastala, između ostalog, na inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana, predložila je na prvoj plenarnoj sednici svoj nacrt rezolucije o Ukrajini, gde je pozvala na otvaranje diplomatskih kanala za razmatranje mirovnog sporazuma o ukrajinskom sukobu.
U nacrtu se takođe naglašava da se članstvo Ukrajine u EU može dobiti samo prema pravilima, zajedničkim za sve kandidate, kroz sprovođenje reformi, uključujući poštovanje prava nacionalnih manjina.
„Evropski parlament je čvrsto uveren da su neophodni dalji diplomatski napori kako bi se okončao rat i našlo mirno rešenje u interesima svih građana, pogođenih sukobom. Uvereni smo da vojno rešenje sukoba ne postoji i da je mir jedini održivo i stabilno rešenje. Pozivamo zemlje da otvore diplomatske kanale u cilju zaključivanja trajnog mirovnog sporazuma“, navodi se u tekstu predloga rezolucije, o kojoj će se danas glasati u Strazburu.
Takođe se ističe da „jedna zemlja ne može da stupi u Evropsku uniju dok ne ispuni sve uslove za članstvo, uključujući kriterijume izložene u Sporazumu o Evropskoj uniji i Kopenhaškim kriterijumima“.
„Pridruženje Ukrajine EU treba da bude jednoglasno odobreno u Savetu EU“, naglašava se u dokumentu.
Sa druge strane, frakcija Evropska narodna partija koja ima većinu u Evropskom parlamentu, takođe je predstavila nacrt rezolucije u kom je iznela suprotne ideje, insistirajući na daljem naoružanju Kijeva, osuđujući nedavne posete Rusiji i Kini mađarskog premijera Viktora Orbana u cilju mirovne misije, kao i pozivajući na nove sankcije Rusiji i Belorusiji.
Prethodno, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da odbijanje rukovodstva Evropske unije da razgovara sa Mađarskom i pretnja bojkotom neće naterati Budimpeštu da prekine mirovnu misiju za rešavanje ukrajinskog sukoba.
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2024
SVET
Poslanici EP traže da se Mađarskoj uskrati pravo glasa u EU zbog Orbanove posete Rusiji i Kini
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala