- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poslanici EP traže da se Mađarskoj uskrati pravo glasa u EU zbog Orbanove posete Rusiji i Kini

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropskog parlamenta u Briselu
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2024
Pratite nas
Poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, piše list „Politiko“, pozivajući se na pismo 63 poslanika šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.
Prema informacijama lista, poslanici su u pismu izjavili da je Orban „zloupotrebljavajući ulogu predsedavajućeg Saveta EU, naneo značajnu štetu uniji“.
Ranije je „Politiko“, pozivajući se na dvoje diplomata EU objavio da članice EU razmatraju kaznene mere za Mađarsku, pripretivši joj praktičnim posledicama, usled nezadovoljstva zbog Orbanove posete Moskvi i Pekingu, a nekoliko ambasadora EU predložili je da se blokira nezvanični sastanak šefova diplomatija u Budimpešti krajem avgusta.
Prethodno, Orban, čija zemlja predsedava u Savetu EU, nije pozvan da se tradicionalno obrati na prvoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u novom sazivu koja se otvara sledeće sedmice, saopštila je evropski poslanik iz frakcije „Renew“ Klada de Melo.
Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.
Mađarske zastave na zgradi parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2024
SVET
Mađarska: Evropska komisija ne može da bira institucije i zemlje članice sa kojima želi da sarađuje
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala