Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dvostruka igra: Savet Evrope otpao jer Priština čeka poziv za NATO

Centar Prištine - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2024
Pratite nas
Ulazak Kosova u NATO pakt bi odgovarao i Prištini i zapadnim silama ali ako bi se to desilo to bi srozalo još više ugled ove organizacije, jer Kosovo nije priznata država i otvorilo bi zahteve nekih teritorija da po principu Kosova, zatraže članstvo u NATO paktu što bi stvorilo nove probleme,“ ocena je Stevice Deđanskog.
Iako se smatralo da je prijem Prištine u Savet Evrope rešena stvar, ipak je ostala bez članstva u ovoj organizaciji, pre svega jer su svoje stavove po tom pitanju, promenile Nemačka i Italija.

Čuvaju se za NATO

Međutim, ako je suditi po izjavama prištinskih zvaničnika njih sada mnogo više zanima članstvo u NATO paktu, nego Savet Evrope.
Naime, oni se drže stava da odluka o članstvu Kosova u NATO-u zavisi, pre svega, od bezbednosnog konteksta i procene zapadnih zemalja. Vetra u leđa im daje i činjenica da im je Parlamentarna skupština NATO unapredila statusa tzv. države Kosovo iz članice promatrača, u pridruženu članicu ove vojne alijanse.
Profesor dr Stevica Deđanski predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, slaže se da je Prištini prioritet članstvo u NATO, ali ne veruje da bi države članice ove alijanse išle tako daleko da prekrše svoja pravila.

„Zna se da članice NATO pakta može da postane samo neko ko je kao država, priznat u Ujedinjenim nacijama. Priština to nije. Dakle, ne verujem da će se ići tako daleko, i prijemom tzv. Kosova u ovu organizaciju u ovakvom statusu, rizikovati kakva- takva ugled ove organizacije,“ ocena je Deđanskog.

Dvostruka igra

S druge strane, kaže on, Priština, odnosno, sam Aljbin Kurti očito radi sve kako bi Beograd uvukao u sukob.
„To ne bi bio sukob sa Prištinom, već direktno sa NATO paktom, što bi onda bio mogući alibi da Kosova potraži „zaštitu“ od Srbije prijemom u NATO pakt,“ napominje on.
Isto tako, kaže Deđanski u sklopu globalnih dešavanja, nekim državama posebno Americi bi odgovaralo da se teritorija Kosova i Metohije nađe zvanično u NATO savezu.

„Faktički tu je u pitanju dvostruka korist. NATO bi u slučaju prelivanja sukoba iz Ukrajine bio na dobiti ako bi Kosovo bilo deo NATO pakta jer već imaju instaliranu infrastrukturu dole kroz snage Kfora. S druge strane, Priština bi to jedva dočekala jer bi time dobila prvi zvaničnu međunarodnu potvrdu svoje državnosti,“ objašnjava Deđanski.

U svakom slučaju, on smatra da tako nešto ne bi smelo da se desi, jer bi to moglo da stvori presedane po pitanju zahteva prijema nekih teritorija koje nisu u NATO članstvo.

Srozavanje ugleda

„Već smo do sada videli šta je sve izazvalo jednostrano proglašenje nezavisnosti Prištine, koliko pokušaja separatizma je od tada bilo i pozivanje na kosovski presedan,“ podseća on.
Inače, u Prištini se procenjuje da uključenje u NATO zavisi i od toga da li bi glavne države EU i SAD imale isti pristup kao što su imale za Savet Evrope, gde su prvo tražili da Kosovo uradi nešto po pitanju uspostavljanja ZSO.
Što se tiče članica EU koje ne priznaju Kosovo, ocenjuje se da bi njihov stav prema ulasku Kosova u Alijansu takođe zavisio od bezbednosne politike i prioriteta NATO-a na Balkanu.
Priština prijem Kosova vidi kao „samo još jedan korak napred“, s obzirom da je Kosovo već pod uticajem NATO-a od 1999.
Bondstil - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
SRBIJA
NATO zloupotrebljava misiju Kfora - Bondstil glavni centar za obuku kosovskih snaga
Bondstil - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
SRBIJA
Kurti u SAD zatražio da američki kamp Bondstil postane stalna vojna baza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala