Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

NATO zloupotrebljava misiju Kfora - Bondstil glavni centar za obuku kosovskih snaga

© WikipediaBondstil
Bondstil - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
Zapad od samog starta zloupotrebljava misiju Kfora za obuku kosovskih bezbednosnih snaga pripremajući ih za ulazak u NATO. U tome prednjači Amerika pa nije čudo što se baza Bondstil upotrebljava kao glavni centra za njihovu obuku s obzirom na infrastrukturu kojom raspolaže, ocenjuje profesor Mitar Kovač.
SAD i njihovi NATO saveznici pretvorili su američku vojnu bazu Bondstil na Kosovu i Metohiji u centar za obuku osoblja kosovske „vojske“, što je suprotno odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, upozorio je u intervjuu za Sputnjik direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Jurij Pilipson.

NATO zloupotreba misiju Kfora za potrebe Kosova

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma saglasan je sa mišljenjem ruskog stručnjaka uz podsećanje da su od samog početka mandata Kfora prisutne zloupotrebe ovih snaga.
„Može se slobodno reći da sve što Kfor odavno čini prema takozvanim kosovskim vlastima u pogledu izgradnje njihovog sistema bezbednosti, pogotovu vojne komponente jeste u suprotnosti sa mandatom Kfora i samim tim sa Rezolucijom 1244,“ kaže Kovač.
Na žalost, dodaje naš sagovornik, ovo nije dolazilo kao problem pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali lično mislim da bi u narednom periodu sa podacima i detaljima šta se tamo zbiva i o ponašanju država koje su pristrasne u okviru Kfora trebalo ozbiljno da se porazgovara u Savetu bezbednosti.

„Te države prevazilaze i ne poštuju mandat Kfora na KiM u pogledu saradnje sa bezbednosnim strukturama lažne države Kosovo i zato treba da im se precizno i jasno ukaže na taj problem. Odavno vodeće sile NATO pakta, a u skladu sa njima i mnoge druge države – članice, učestvuju u izgradnji operativnih sposobnosti takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga, odnosno tzv. Vojske Kosova, koja će biti samo formalizovana ukoliko se izdejstvuje takozvani sporazum o priznanju sa Srbijom,“ ističe Kovač.

Misija Kfora treba da se preispita pred SB UN

To naredno vreme se, kaže naš sagovornik, sada čeka, a do tada Kfor zloupotrebljava svoj mandat da im pomaže što obukom, što naoružanjem i slično.
„Obuka tih specijalnih jedinica Kosova sigurno je data u mandat NATO paktu odnosno pod nadležnost Amerike kao vodeće članice ove vojne alijanse. U Bondstilu se zna da postoje razvijene infrastrukturne i druge pretpostavke da se oni obučavaju. Jednostavno, Amerikanci su ti koji prvi krše mandat Kfora i koji su svojom samovoljom odlučivali kada će i šta raditi u saradnji sa kosovskim bezbednosnim strukturama,“ ističe sagovornik Sputnjika.
Ta pomoć Amerike se, dodaje Kovač, odnosi i na donacije vojnih sredstava kao i obuke što pojedinaca, što komandnih jedinica i oni u tome nisu sami.
„Vidimo da je i Britanija u okviru tog procesa čak pripremila i manje kosovske jedinice za učešće u misijama pod okriljem NATO-a. Sve to ide u prilog tome da i ovaj sporazum na žalost koji se želi postići pod pritiskom Amerike, Nemačke i Fracuske između lažne države Kosovo i Beograda ide u prilog tome da se omogući „ legalno pristupanje“ Kosova NATO paktu,“ podseća Kovač.

Srbija treba da pokrene ovo pitanje u UN

Tako gledano, dodaje on, NATO deluje kao politička a na osnovu nje i vojna dimenzija Zapada u pogledu odnosa prema institucijama lažne države Kosovo.
Kovač kaže da bi ovo pitanje moglo i trebalo da se nađe pred SB UN ako bi to Srbija sama pokrenula, uveren da bi za to imala punu podršku Rusije i Kine.
Inače, Pilipson je, komentarišući situaciju na KiM, dodao da je Bondstil svojevremeno otvoren pod paravanom međunarodnih mirovnih napora u kontekstu ispunjenja Rezolucije 1244.
Prema njegovim rečima, Rusija na stalnoj osnovi sarađuje sa srpskim partnerima o kosovskoj problematici, pri čemu se koordinišu koraci na međunarodnim platformama.
Baza Bondstil podeljena je na sektore - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
RUSIJA
Ruski diplomata: „Bondstil“ pretvoren u centar za obuku kosovske „vojske“, suprotno Rezoluciji 1244
Vežbe u bazi Bondstil, na KiM-arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
SRBIJA
Kakvu ulogu igra Bondstil u kriznim situacijama na KiM
Američki vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
SRBIJA
Plan za američku bazu na Kosovu – "nosač aviona" za mogući napad na Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala