- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Osnivač foruma u Davosu priznao ruskim prankerima: Nema izgleda za Ukrajinu u EU i NATO

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
Pratite nas
Pridruživanje Ukrajine NATO i Evropskoj uniji je trenutno, očigledno, nemoguće, ali je neophodno održavati perspektivu pridruženja u budućnosti, izjavio je osnivač i izvršni predsednik Svetskog ekonomskog foruma (SEF) Klaus Švab u razgovoru sa ruskim prankerima Vovanom i Leksusom.
Prankeri su se Švabu predstavili kao ekonomista Žak Atali i ukazali na nemogućnost stupanja Ukrajine u EU i NATO u ovom momentu.
„To je očigledno, ali je svejedno potrebno zadržati mogućnost da će to biti učinjeno“, ocenio je Švab.
Pored toga, Švab je prokomentarisao ukrajinski sukob i podržao njegovo zamrzavanje.

„Najverovatnije bi bilo rešenje koje postoji između dve Koreje. Odnosno, ne formalizovano, takoreći, uzjamno priznanje, već neka vrsta zamrzavanja borbenih dejstava“, naglasio je on.

Prethodno, američki predsednik Džozef Bajden nije isključio mogućnost da Ukrajina ostane van NATO posle završetka sukoba, ali da SAD nameravaju da nastave da je naoružavaju.
Ranije je list „Politiko“, pozivajući se na pet diplomata, objavio da Evropska unija namerava da otpočne zvanične pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije krajem juna.
Na samitu EU 14. decembra odlučeno je da se započnu pregovori o budućem članstvu u Evropskoj uniji sa Ukrajinom i Moldavijom. U junu 2022. EU je Ukrajini i Moldaviji dodelila status zemlje-kandidata za članstvo u EU, postavljajući nekoliko strogih uslova za formalni početak pregovora o njihovom pristupanju. Evropska unija više puta je navodila da je takva odluka u velikoj meri bila simbolična kako bi podržala Kijev i Kišinjev u njihovoj konfrontaciji sa Moskvom.
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
SVET
Orban: Pregovori sa Ukrajinom o članstvu u EU samo politički gest
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala