- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban: Pregovori sa Ukrajinom o članstvu u EU samo politički gest

© AP Photo / Szilard Koszticsak/MTIMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Pratite nas
Početak pregovora sa Ukrajinom o njenom pridruženju Evropskoj uniji ne donosi stvarnu pomoć građanima zemlje, to je samo politički gest, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

„Ukrajina, svakako, još mnogo godina neće moći da uđe u EU, potreban je realan predlog zašto se ne može sklopiti sporazum o strateškom partnerstvu i tako pomoći Ukrajincima. Umesto toga, izabran je lep politički gest, ali početak pregovora o članstvu ne pomaže ukrajinskim građanima“, ocenio je Orban na godišnjoj konferenciji za novinare.

Pored toga, mađarski premijer je istakao da je protiv namere Ukrajine da pristupi NATO, jer bi to moglo da dovede do uvlačenja zemalja Alijanse u vojni sukob koji traje na ukrajinskoj teritoriji.
„Članstvo Ukrajine u NATO znači da bismo bili obavezni da tamo pošaljemo vojsku koliko sledećeg jutra. Mi to ne želimo“, poručio je Orban.

Bez saglasnosti Mađarske nema pomoći Ukrajini

On je takođe naglasio da članice EU ne mogu bez saglasnosti Budimpešte da donesu odluku o dodeli Kijevu finansijske podrške iz budžeta zajednice, već samo o vanbudžetskim isplatama, na primer, ako 26 zemalja uzme zajednički kredit u tom cilju.
Mađarski premijer je dodao da njegova zemlja ne želi da učestvuje u zajedničkom kreditu sa ostalim zemljama EU, jer je ranije učestvovala u zajedničkom zajmu nakon pandemije kovid 19, ali od tada nije dobila ni evra za obnavljanje ekonomije.
Takođe se protivi pomoći Ukrajini na pet godina, jer je, prema njegovim rečima, neizvesno, šta će se dogoditi za to vreme, pa se vremenski okvir moga ograničiti na dogledniju budućnost.

EU da se direktno uključi u pregovore

Kada je reč o rešavanju ukrajinskog sukoba, Orban smatra da EU treba da se založi za početak mirovnih pregovora i da u njima neposredno učestvuje.
On je dodao da trenutno niko neće reći kako bi mogao da izgleda taj mirovni sporazum, ali to ne znači da ne treba tražiti prekid vatre i početak pregovora.
Prethodno, Orban je izjavio da Mađarsku ne zanimaju tuđe teritorije i granice, ali bi volela da nikada nema granicu sa Rusijom, da između njih bude teritorija neke druge države.
Kako je Rusija zapanjila Zapad pogledajte u emisiji „Prorok“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala