- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kadirov: Zauzimanje Avdejevke još jedan korak ka pobedi, još većim koracima ćemo ići do Kijeva

Pratite nas
Oružane snage Rusije potpuno su oslobodile fabriku koksa u Avdejevki, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Oružane snage Ukrajine su sačuvale svoju borbenu sposobnost i mogu da izvrše kontraofanzivu, rekao je za „Krasnu zvezdu“ Sergej Rudskoj, zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:54 19.02.2024
Kanada će ukrajinskoj vojsci predati više od 800 višenamenskih bespilotnih letelica „Skajrendžer“ R70, saopštio je kanadski ministar nacionalne odbrane Vilijam Bler.
Vrednost paketa pomoći procenjena je na 95 miliona kanadskih dolara (70 miliona američkih dolara).
Napominje se da bespilotne letelice mogu da nose do 3,5 kg korisnog tereta, uključujući i municiju. Očekuje se da će Otava početi da šalje dronove Kijevu na proleće.
Bler je prošle nedelje najavio da će Otava izdvojiti 60 miliona kanadskih dolara (44 miliona dolara) za pomoć Ukrajini u nabavci borbenih aviona F-16.
20:53 19.02.2024
Kamioni sa vojnom tehnikom za Kijev već tri dana stoje na poljskoj granici zbog blokade poljoprivrednika, piše ukrajinski portal „Strana“.
Konkretno, u Ukrajinu ne mogu da uđu kamioni koji treba da stignu do artiljerijskih jedinica za brzi istovar municije na položajima.
19:15 19.02.2024
Lider Čečenske republike Ramzan Kadirov izjavio je da je zauzimanje Avdejevke još jedan korak ka pobedi i da će se Rusija nadalje još većim koracima kretati napred do Kijeva.
On je dodao da su ukrajinske snage iz Avdejevke gađale civile Donbasa i da je zauzimanje ovog naselja bilo „veoma važno“.
„Ne samo Avdejevku, zauzeli smo i još nekoliko sela. Svaki centimetar zemlje koju zauzimamo nam je potreban, jer se tamo nalaze banditi, teroristi, šejtani. Njima ništa nije sveto i zato ih treba uništiti, jer gađaju nedužne građane. A naš glavnokomandujući nama čak ne daje mogućosti da specijalnu operaciju sprovedemo u punoj meri zbog toga što se tamo nalaze civili“, objasnio je Kadirov.
19:04 19.02.2024
Trinaesti paket sankcija Evropske unije protiv Rusije mora biti odobren do 24. februara, izjavio šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka Saveta EU u Briselu.
17:58 19.02.2024
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
SVET
Mađarska: Ne odobravamo 13. paket sankcija Rusiji, ali nećemo uložiti veto
17:53 19.02.2024
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je spreman da se sastane sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Majkom Džonsonom, od koga očekuje izdvajanje sredstava za obnavljanje pomoći Ukrajine.
Bajden je dodao da je „šokiran“ ponašanjem kongresmena-republikanaca koji nisu poslušali poziv Bele kuće da bez odlaganja dodele Ukrajini novac.
17:04 19.02.2024
Budimpešta neće uložiti veto na 13. paket sankcija Evropske unije Rusiji, zato što su tokom pripremne faze uklonjene sve tačke suprotne mađarskim interesima, izjavio je ministar za inostrane poslove i spoljnoekonomske veze Mađarske Peter Sijarto, koji je učestvovao na sastanku sa kolegama iz zemalja EU u Briselu.
Prema njegovim rečima, a kako prenosi TV M1, u takvoj situaciji nema smisla stavljati veto, iako Sijarto istovremeno smatra da će EU doneti lošu odluku, ne samo kad je u pitanju 13. paket sankcija, već i svi prethodni paketi sankcija.
Ministar je naglasio da su ograničenja mnogo više naškodila Evropi, nego ruskoj privredi, a ruski energenti kao i ranije pristižu u Evropu, ali preko trećih strana i po mnogo višoj ceni.
16:44 19.02.2024
Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je da je razočaran sednicom Saveta za spoljne poslove Evropske unije, pošto se na njoj nije napredovalo po pitanju isporuka municije Ukrajini.
„Razmatrana je Ukrajina. Ministar spoljnih poslova Ukrajine razgovarao je na daljinu i pozvao na isporuku municije u Ukrajinu što je pre moguće. Moram sa žaljenjem da konstatujem da po ovom pitanju nema razvoja, jer postoje zemlje koje blokiraju pokretanje specijalne linije finansiranja odbrane Ukrajine u Evropskom mirovnom fondu, a nema drugih izvora finansiranja za isporuke municije“, rekao je Sikorski novinarima nakon sastanka Saveta.
On je dodao da situacija u Ukrajini počinje da bude dramatična.
„Pozvao sam da se donese odluka u skladu sa pozivom ukrajinskog ministra. Nisam zadovoljan rezultatima ovog saveta“, ocenio je Sikorski.
16:03 19.02.2024
Posle oslobođenja Avdejevke pozicije ukrajinske vojske mogle bi da se sruše kao domine, smatra savetnik lidera DNR Jan Gagin.
„Nakon pada Avdejevke položaji ukrajinskih oružanih snaga mogli bi se srušiti kao domine. Rukovodstvo Ukrajine i njegovi gospodari previše su se oslanjali na ovo utvrđeno područje. Ishod kampanje je svima jasan – pitanje je vremena. Naši protivnici već razmišljaju šta će biti posle pobede Rusije, odmeravajući finansijske i reputacione rizike. A rukovodstvo Ukrajine počelo je sve češće da proverava spremnost ličnih aviona kako bi napustili zemlju. Da li će im narod Ukrajine dati tu priliku i ko će prihvatiti ove ratne zločince još nije jasno“, rekao je Gagin za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, ukrajinski narod sve više postavlja pitanja aktuelnom kijevskom režimu, održavaju se mitinzi, protesti protiv mobilizacije, zbog neplaćanja državnih garancija.
15:14 19.02.2024
Evropska unija će narednih dana dozvoliti da se za podršku Ukrajini usperavaju kamate dobijene od zamrznute ruske imovine, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare stranke CDU.
„Pokrenuli smo pravne korake kako bismo osigurali da kamate dobijene od ovih depozita ne pripadnu Rusiji. Pravna situacija je takva da ove kamate možemo iskoristiti za Ukrajinu“, rekla je ona.
Fon der Lajenova je dodala da će ovi pravni koraci biti sprovedeni „narednih dana“.
15:07 19.02.2024
Italija i Ukrajina usaglašavaju bilateralni sporazum o zaštiti bezbednosti Kijeva, piše italijanski analitički portal Formiche.net.
Njegovi diplomatski izvori navode da je zaključivanje dugoročnog sporazuma blizu, ali da datum još nije utvrđen.
List navodi da je moguće da će on biti objavljen u subotu, 24. februara, kada premijer Italije Džordža Meloni namerava da održi prvi virtuelni samit lidera G7 u godini kada toj grupi predsedava Italija.
Slične sporazume s Kijevom su prethodno potpisali Velika Britanija, Francuska i Nemačka.
13:22 19.02.2024
Američke vlasti su sklone da Kijevu predaju novu verziju raketa "atakams" većeg dometa za napade na udaljena područja Krima, javlja En-Bi-Si, pozivajući se na izvore.
Napominje se da su krajem prošle godine Sjedinjene Države počele da isporučuju Ukrajini taktičke raketne sisteme "atakams", ali su do sada slati samo stariji sistemi srednjeg dometa.
Sjedinjene Države sada razmišaljaju o slanju verzije rakete, većeg dometa koja bi omogućila Ukrajini da pogodi udaljenim mestima Krimskog poluostrva, navodi televizija.
12:54 19.02.2024
Ukrajinski vojnici su se u velikom broju predavali u Avdejevki, rekao je šef LNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".
"Postoji prilično veliki broj zarobljenika. Neprijatelj je bio primoran da se preda da spasao sebi život. Prema informacijama koje ja imam, ima ih dosta", rekao je on.
Prema rečima lidera DNR, u Avdejevki je zabeleženo mnogo ratnih zločina nad civilima koji su i dalje ostali u gradu.
Sve ovo se dokumentuje za naknadna suđenja i identifikaciju odgovornih, dodao je Pušilin.
11:16 19.02.2024
Oružane snage Ukrajine izvršile su mnoge ratne zločine protiv civilnog stanovništva Avdejevke, rekao je šef DNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".
„Već dobro znamo iz svedočenja onih ljudi koji se nalaze u relativnoj bezbednosti u centrima za privremeni smeštaj šta su morali da trpe, posebno poslednjih dana, poslednjih nedelja, kada je neprijatelj bio veoma besan na civilno stanovništvo. Evidentirano je mnogo ratnih zločina nad civilima. Sve je dokumentovano – to je veoma važno za kasnija suđenja, za naknadno utvrđivanje odgovornosti za sve ove zločine“, rekao je šef regiona.
On je pojasnio da deo civilnog stanovništva i dalje ostaje u Avdejevki, ruska vojska evakuiše lokalno stanovništvo u centre za privremeni smeštaj i pruža svu neophodnu pomoć.
08:36 19.02.2024
08:28 19.02.2024
Nije isključen još jedan pokušaj kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine u slučaju ozbiljne podrške zapadnih zemalja, rekao je general-pukovnik Sergej Rudskoj, zamenik načelnika Generalštaba u intervjuu listu "Krasna zvezda".
"Oružane snage Ukrajine i dalje su borbeno sposobni za izvođenje aktivnih operacija. U budućnosti, u slučaju velike vojne pomoći sa Zapada, ne može se isključiti još jedan pokušaj kontraofanzive", rekao je on.
08:11 19.02.2024
Demilitarizovana zona u Ukrajini treba da bude na minimalnoj udaljenosti od 150 do 200 kilometara od granice sa Rusijom, izjavio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

„Borbena dejstva moraju prestati, a ukrajinsko teško naoružanje mora biti udaljeno od ruskih granica na rastojanje koje onemogućava njihovu upotrebu. Biće dovoljna demilitarizovana zona, nešto veća od dometa višecevnih sistema i taktičkih raketa Točka-U. Negde bar 150-200 kilometara", rekao je Saldo.

Istovremeno, prema njegovim rečima, cela desna strana Hersonske oblasti, uključujući Snigirevski i Aleksandrovski okrug, treba da bude oslobođena od okupacije ukrajinskih oružanih snaga.
07:18 19.02.2024
Kijevske vlasti će prodati rusku imovinu koja je pod sankcijama, izjavio je šef ukrajinskog Fonda državne imovine Vitalij Kovalj na konferenciji o obnovi Ukrajine koja se održava u Tokiju.
"Planiramo da prodamo imovinu pod sankcijama. Trenutno imamo 691 takav aktiv", rekao je on.
Kovalj nije precizirao o kojoj je tačno imovini reč.
07:14 19.02.2024
Ruska vojska čisti prigradska područja Avdejevke od preostalih boraca Oružanih snaga Ukrajine i angažovana je na blokiranju njihovih jedinica, saopšteno je rusko Ministarstvo odbrane.
Dan ranije, ministarstvo je saopštilo da ruska vojska čisti grad od ukrajinskih jedinica koje napuštaju grad i kojih još ima u fabrici koksa u Avdejevki.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala