- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta
Oblaci pred nevreme - Sputnik Srbija

Nevreme napravilo haos u Srbiji, u Beogradu potop - ulice zatvorene, moguće kašnjenje letova /video/

Pratite nas
Nevreme praćeno gradom, jakim vetrom i kišom pogodilo je u ponedeljak uveče Srbiju, a nepogode su nastavljane tokom noći i jutra. Prvi na udaru našli su se delovi Bačke, Srema i Mačve, a jaka oluja sa munjama stigla je i do Beograda gde je za kratko vreme pala ogromna količina kiše plaveći ulice. RHMZ ponovo upozorava na veliku količinu padavina.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Sektora za vanredne situacije, u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, uputili su upozorenje gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije za hitno preduzimanje operativnih i preventivnih mera, kao i da vatrogasci-spasioci vrše obilazak stanovništva sa akcentom na potencijalno kritične tačke.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
16:13 02.07.2024
Pljusak u Nišu i Kragujevcu
Niš su nešto posle 14 časova pogodili pljusak i grmljavina, bez jakog vetra. Brzo se razvedrilo.
Pljusak i u Kragujevcu.
14:17 02.07.2024
Puzović: Preduzimaju se sve preventivne mere da ne dođe do poplava
Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je da je situacija sa vodotokovima posle nevremena u Srbiji potpuno stabilna i da su ekipe i tehnika tog preduzeća na terenu i da preduzimaju sve preventivne mere da ne dođe do poplava.
"Shodno jučerašnjoj prognozi Republičkog hidrometrološkog zavoda, za obilne padavine prošle noći i u toku današnjeg dana, mi smo podigli stepen bezbednosti i sva vodoprivredna preduzeća su shodno operativnom planu na terenu, sva tehnika i oprema je na terenu, preduzimaju se sve preventivne mere da ne bi došlo do poplava", rekao je Puzović za Tanjug.
Ovog trenutka, dodaje on, situacija u Srbiji je potpuno stabilna i nigde nema izlivanja voda prvog reda i one su mirne i pod kontrolom.
"Danas u toku dana mogući su problemi na vodotokovima drugog reda, mogući su određeni komunalni problemi zbog obilnih padavina po nekim lokalnim samoupravnim i urbanim sredinama. To je ono što očekujemo. Ove padavine će se povući još danas popodne i večeras i u toku noći. Ostajemo da ispratimo situaciju", rekao je Puzović.
Naveo je da su svi lokalni štabovi obavešteni o padavinama i da su "Srbijavode" u stalnoj komunikaciji sa Sektorom za vanredne situacije i da zajedno sprovode sve preventivne mere na zaštiti imovine i života ljudi.
Ponovio je da nema nigde problema kada su velike reke u pitanju.
"Sve te reke su u domenu srednjih i niskih vodostaja za ovo doba godine, ali određeni problemi mogu da se javljaju samo na vodotokovima drugog reda", ukazao je Puzović.
Napomenuo je da će "Srbijavode" biti u pripravnosti i u toku ove noći i sutrašnjeg dana.
"Očekujemo da dođe do stabilizacije vremena sutra u toku dana i do četvrtka ćemo biti na terenu da ispratimo sva moguća eventualna dešavanja na terenu", zaključio je Puzović.
12:43 02.07.2024
Posledice nevremena u Novom Pazaru - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2024
Da li ste pretrpeli materijalnu štetu u nevremenu?
11:16 02.07.2024
Šapić: Situacija se stabilizuje, gradske službe imale više od 250 intervencija
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da su gradske komunalne službe imale više od 250 intervencija od početka nevremena u ponedeljak uveče, da je bilo angažovano 1.500 radnika, kao i da su sve gradske službe uvek spremne da reaguju.
Šapić je rekao da se situacija sada malo stabilizovala i da, srećom, nije bilo tragičnih slučajeva.
Naglasio je da je palo 55 litara kiše po metru kvadratnom što je količina padavine koje padnu za mesec dana i da je 15 autobuskih linija bilo obustavljeno.
"Ljudi moraju da budu svesni novih okolnosti i da superćelijske oluje postaju realnost. Imali smo i sreće u odnosu na region i ostatak Evrope, kako je prošla Švajcarska, Zagreb je opustošen", naveo je Šapić.
On je naveo da će sve gradske službe uvek biti spremne, a da je na terenu 118 cisterni i transportnih vozila i 22 čistilice.
"Mi ćemo vrlo brzo grad vratiti u normalu", rekao je on i naveo da očekuje da će se vremenske prilike smiriti do večeras, a da će sve gradske službe biće i dalje u pripravnosti, ali i da građani treba da se pridržavaju uputstava.
10:07 02.07.2024
MUP: Intervenisano na 50 lokacija u Srbiji, najviše intervencija u Beogradu
Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je od juče, usled obilnih padavina, intervenisao na 50 lokacija u Beogradu, Sremskom, Braničevskom, Borskom, Južnobanatskom, Južnobačkom, Mačvanskom i Podunavskom okrugu.
Kako se navodi u saopštenju, tokom noći je najviše intervencija bilo na teritoriji Beograda, gde je na 28 lokacija intervenisalo skoro 100 vatrogasaca sa 33 vozila i pumpom.
U 15 intervencija pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na uklanjanju stabala, kao i u šest požara izazvanih gromom, dok su, između ostalog, u tri intervencije bili angažovani na uklanjanju limenog krova i izvlačenju potopljenog vozila.
Takođe, pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani u gašenju 11 požara izazvanih udarom groma u Rumi, Koceljevi, Smederevu i Beogradu, kao i na uklanjanju stabala na 23 lokacije u Beočinu, Pančevu, Alibunaru, Požarevcu, Golupcu i Beogradu.
Vatrogasci-spasioci su u Beočinu iz automobila na koji je usled nevremena palo drvo, evakuisali jednu osobu koja tom prilikom nije povređena, a pomagali su i stanovništvu u crpljenju vode na devet lokacija u Bačkoj Palanci, Staroj Pazovi, Smederevu i Beogradu.
Kako se navodi, na svim intervencijama do sada, ukupno je bilo angažovano 154 vatrogasca-spasioca sa 54 vozila i 9 pumpi.
10:05 02.07.2024
U Beogradu stabilna situacija sa snabdevanjem strujom
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je situacija sa snabdevanjem strujom u Beogradu stabilna.
Ona je za televiziju Hepi rekla da je jutros najkritičnije u području Banata, dodajući da je u Novom Sadu stabilno iako je veliko nevreme.
Podsetila je da je usled nevremena sinoć nestala struja na Zvezdari i Paliluli zbog prekinutog napajanja sa jedne trafostanice kod Bogoslovije, ali da je oko ponoći uspostavljeno snabdevanje električne energije iz alternativnih pravaca.
Dodala je i da su sanirani krovovi i u okolnim naseljima, i sve što je bilo i u Žarkovu.
Dubravka Đedović Handanović je naglasila i da su uočeni problemi kod Titela, da su sve ekipe u pripravnosti i da će intervenisati čim prođe nevreme, jer dok traje ne mogu.
„Svedoci smo da leti imamo iste vremenske nepogode kada je električna energija u pitanju kao i zimi. Skoro imamo i veliku potrošnju, kada su vrućine, jer se troši više struje“, rekla je ona.
Ministarka je naglasila da još uvek u Srbiji nije veća potrošnja električne energije leti, ali da ipak kada su temperature preko 30 do 32 ili 33 stepena, potrošnja struje bude veća od uobičajene za po 30 do 40 stepeni.
09:47 02.07.2024
Nevreme se kreće na istok-severoistok
Jako naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i lokalnom pojavom grada koje je zahvatilo zapadnu Srbiju, Šumadiju, Beograd i Banat premeštaće se sporo na istok severoistok.
Očekuje se velika količina padavina za kratko vreme, između 20 i 40 milimetara ponegde i više, kao i jak i olujni vetar u zoni intenzivnih padavina.
Tendencija premeštanja je ka Rumuniji i istočnoj Srbiji.
09:39 02.07.2024
Jako nevreme koje je pogodilo danas Beograd, napravilo je probleme i zastoje u saobraćaju, a pojedine ulice su zbog velike količine vode zatvorene.
Velike gužve stvorile su se kod Beogradskog sajma, na Voždovcu, na potezu od Trošarine ka Konjarniku, na Petlovom brdu, a Višnjička ulica je zatvorena za saobraćaj, javljaju Tanjug.
U pojedinim delovima grada automobili su ostali zaglavljeni u vodi, a veliki zastoji su i na Autokomadi i mostu Gazela.
09:29 02.07.2024
Poplava u Rakovici - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2024
MULTIMEDIJA
Prizor kakav do sada nije viđen u Beogradu: „Vodopad“ zarobio automobile /video/
09:08 02.07.2024
08:36 02.07.2024
Na Bežanijskoj Kosi korenje stabla koje je oborio vetar podiglo dva automobila
Posledice sinoćnjeg nevremena u Beogradu vide se po oborenim stablima, granama i zaostaloj vodi u pojedinim ulicama dok jutros ponovo pada kiša.
Na Bežanijskoj Kosi u Ulici Nede Spasojević stablo je oboreno u sinoćnjem nevremenu, a korenje oborenog drveta podiglo je dva automobila sa registarskim tablicama Rume i Vršca, javlja reporter Tanjuga.
07:44 02.07.2024
Vatrogasci gasili požare izazvane udarima groma
Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Miloš Milenković izjavio je da su od večeri do jutra na teritoriji Beograda imali 28 intervencija – 93 vatrogasca sa 33 vozila su bila na terenu.
Najviše intervencija, ukupno 15, odnosilo se na uklanjanje stabala, a u šest slučajeva vatrogasci su gasili požar nastao usled udara groma.
„Na teritoriji Zemuna imali smo dva požara izazvana gromom u porodičnim kućama, nije bilo povređenih. Pričinjena je materijalna šteta, ali pravovremenom reakcijom brzo su lokalizovani“, rekao je Milenković za RTS.
Na Čukarici grom je udario u trafostanicu, ali je brzom intervencijom elektrosnabdevanje stabilizovano.
07:35 02.07.2024
Opet potop u Beogradu
Oko 7 sati snažno grmljavinsko nevreme ponovo je počelo u Beogradu.
Snažan pljusak poplavio je ulice, a saobraćaj se odvija usporeno.
07:19 02.07.2024
RHMZ ponovo upozorava: Jako grmljavinsko nevreme očekuje se u Sremu, Bačkoj i zapadnoj Srbiji
Republički hidrometeorološki zavod upozorio je danas da se jako grmljavinsko nevreme očekuje u Sremu, Bačkoj i Zapadnoj Srbiji, kao i da se ponovo očekuje velika količina padavina za kratko vreme, između 20 i 40 milimetara ponegde i više, kao i jak i olujni vetar u zoni intenzivnih padavina.
Kako se navodi tendencija premeštanja je ka Banatu, širem području Beograda i Šumadiji.
Jako naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i lokalnom pojavom grada već je zahvatilo zapadne delove Vojvodine i zapadnu Srbiju.
07:18 02.07.2024
Usled udara groma zapalila se kuća u Smederevu
Smederevo je u ponedeljak uveče zahvatilo jako nevreme praćeno olujnim vetrom, kišom i grmljavinom, a usled udara groma zapalila se jedna kuća.
Kako prenosi RTS, nakon udara groma zapalila se kuća u Abelovoj ulici u Smederevu.
U pojedinim delovima grada nema struje, a vatrogasci su na terenu.
07:16 02.07.2024
Delovi Zvezdare, Palilule i širi centar Beograda dobili struju
Delovi Zvezdare, Palilule i širi centar grada oko 23.30 sati dobili su struju.
22:47 01.07.2024
Problemi sa strujom i u Smederevu
U Smederevu jak olujni vetar, kiša i grmaljvina. U pojedinim delovima grada nema struje, javlja RTS.
22:38 01.07.2024
Širi centar Beograda bez struje, ekipe Elektrodistribucije na terenu
U blizini trafo-stanice Bogoslovija u Beogradu tri puta je udario grom, zbog čega je došlo do kvara. Struje nema na Zvezdari, Paliluli i širem centru grada.
Ekipe su na terenu i pokušavaju da sistem vrate u normalu za najviše pola sata.
22:26 01.07.2024
Avioni kruže iznad Beograda
Zbog jakog vetra i kiše avioni trenutno kruže iznad Beograda jer ne mogu da slete na aerodrom, javljaju mediji.
22:23 01.07.2024
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala