- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Paljba iz raketnog sistema grad 1 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Serija raketnih udara na ukrajinsku infrastrukturu u Dnjepropetrovsku - na udaru „Južmaš“

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 861. Ruske snage uništile su devet ukrajinskih aviona. Holandske vlasti odobrile su izvoz 24 lovca F-16, od kojih će prvi uskoro biti isporučeni Ukrajini. Mađarski premijer Viktor Orban predložio je ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom da razmotri prekid vatre pre pregovora o sukobu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:45 03.07.2024
Oružane snage Ukrajine bacile su municiju iz bespilotne letelice (UAV) u selu Novostrojevka-Vtoraja, saopštio je na svom Telegram kanalu gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.
Granata je pala na privatnu kuću, povređena je tročlana porodica – bračni par i njihov 16-godišnji sin, napisao je on. .
20:56 03.07.2024
SAD su izdvojile 2,2 milijarde dolara za kupovinu raketa-presretača za sisteme PVO „patriot“ i „nasams“ koje koristi Ukrajina, saopštio je Pentagon.
Ističe se da američki vojni resor šalje „2,2 milijarde sredstava iz Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini“.
20:08 03.07.2024
Američki predsednik Džozef Bajden naložio je da se Kijevu pošalje dodatna vojna pomoć u iznosu od 150 miliona dolara, navodi se u saopštenju Bele kuće.
„To uključuje rakete za ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane, municiju za Hajmars, artiljerijske granate i drugi važni sistemi koji se isporučuju iz američkih zaliha“, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.
18:10 03.07.2024
14:46 03.07.2024
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da kandidat za američkog predsednika Donald Tramp treba da predstavi svoj plan za brzo okončanje ukrajinske krize, prenosi agencija Blumberg.
„Ako Tramp zna kako da završi ovaj sukob, treba odmah da nam to saopšti“, poručio je Zelenski.
On je naglasio da mora da zna kakve rizike po ukrajinsku državnost sadrži taj plan i izrazio spremnost da se sastane sa Trampom radi utvrđivanja detalja.
Ukrajinski predsednik je takođe dodao da on mora da zna da li će Vašington prestati da pruža podršku Kijevu nakon rezultata predsedničkih izbora u SAD na jesen.
14:33 03.07.2024
Češki vojnici na vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Slovački ministar: Nema sile koja će naterati Slovačku da pošalje vojsku u Ukrajinu
14:26 03.07.2024
Nemačka nikada neće podržati uspostavljanje režima prekida vatre u Ukrajini koji bi vodio kapitulaciji Kijeva, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc odgovarajući na pitanja poslanika u Bundestagu.
On je još jednom kritikovao mirovnu inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina o Ukrajini.
14:24 03.07.2024
U napadu Oružanih snaga Ukrajine na trafostanicu „Duga“ veliki deo Energodara ostao je bez struje i vode, što predstavlja značajnu pretnju po funkcionisanje grada, izjavio je gradonačelnik Eduard Senovoz na svom Telegram kanalu.
14:03 03.07.2024
Oružane snage Ukrajine izvele su jutros napad na trafostanicu „Duga“ u Energodaru, usled čega je narušen uobičajeni rad niza objekata Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je direktor državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.
On je rekao da je u napadu ranjeno osam osoba kojima je ukazana pomoć. Lihačov je istakao da je jedna osoba teže povređena, dok su ostale zadobile lakše povrede.
Prema njegovim rečima, oba transformatora u trafostanici su oštećena nakon napada tri ukrajinska drona-kvadrokoptera.
Lihačov je istakao da se Rusija nada da međunarodna zajednica neće ignorisati napade Kijeva na Zaporošku nuklearku i da će dati njihovu ocenu.
13:53 03.07.2024
Ruski PVO sistemi oborili su oko 14 časova dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
13:10 03.07.2024
PVO sistem oborio je nekoliko vazdušnih ciljeva na prilazu Belgorodu, a prema prelimiranim podacima, nema povređenih, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima u Belgorodu su se u automehaničarskoj radnji zapalile gume. Na području servisa oštećen je krov jedne od prostorija. Na tri privatne kuće oštećeni su krovovi i fasade. Takođe, oštećeno je 27 automobila.
12:49 03.07.2024
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Jedinice Južne grupe snaga nakon aktivnih dejstava potpuno su oslobodile region „Novi“ Časovog Jara;
Ministarstvo je prvi put saopštilo da je uništeno borbeno vozilo protivvazduhoplovnog topovsko-raketnog sistema „tunguska“ u zoni specijalne operacije;
Crnomorska flota je tokom prethodnog dana uništila tri bespilotna čamca Ratne mornarice Ukrajine;
Ruska PVO sredstva oborila su tokom prethodnog dana tri projektila „hajmars“, kao i 39 dronova;
Jedinice grupe „Dnjepar“ uništile su ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Jedinice „Dnjepar“ Oružanih snaga Rusije uništile su lanser PVO sistema „iris-t-slim“;
Jedinice grupe snaga „Centar“ poboljšale su taktički položaj, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 420 vojnika, dva oklopna vozila pešadije, uključujući „bredli“;
Grupa „Zapad“ odbila je dva kontranapada, uništila 5 brigada Oružanih snaga Ukrajine i „Azova“ (proglašen terorističkom organizacijom zabranjenom u Rusiji), Ukrajina je izgubila gotovo 540 vojnika;
Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije linije, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 145 vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 450 vojnika i 2 tenka u zoni odgovornosti Južne grupe snaga;
Grupa „Sever“ odbila je kontranapad ukrajinskih snaga za specijalne operacije, uništila 6 brigada protivnika, on je izgubio gotovo gotovo 140,
Oružane snage Ukrajine uništile su ukrajinski helikopter Mi-24 na aerodromu.
11:22 03.07.2024
Raketni sistem „iskander“ uništio je ukrajinski borbeni helikopter Mi-24 i automobile inženjerijske avio-službe na aerodromu „Poltava“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10:57 03.07.2024
10:19 03.07.2024
Ruske snage pogodile su ukrajinsko skladište, tehniku i mesto sa kojeg su lansirane bespilotne letelice u selu Malinovka u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, saopštio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog proruskog ilegalnog pokreta Sergej Lebedev.
On je dodao da je nekoliko napada izvedeno u blizini železničke stanice u selu Mala Tokmačka u oblasti Zaporožja pod kontrolom Kijeva, gde se nalaze skladišta Oružanih snaga Ukrajine.
Napad je takođe izveden i na vojne objekte u Dnjepropetrovsku, gde je razmeštena ukrajinska tehnika.
10:11 03.07.2024
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je pisanja zapadnih medija da predsednik Rusije Vladimir Putin i kandidat za predsednika SAD Donald Tramp vode dijalot o uslovima postizanja mira u Ukrajini.
„Ne, to nije istina“, rekao je portparol.
08:39 03.07.2024
Predsednik Finske Aleksander Stub smatra da Kina može da reši ukrajinski sukob jednim telefonskim pozivom Rusiji, jer Moskva, prema njegovim rečima, navodno zavisi od Pekinga, izjavio je Stub u intervjuu agenciji Blumberg.
On je dodao da ukoliko bi kineski predsednik Si Đinping pozvao Moskvu i rekao da je vreme za mirovne pregovore, Rusija bi bila primorana da to uradi.
07:26 03.07.2024
07:26 03.07.2024
Artiljerijske snage grupe „Centar“ uništile su iz haubice „msta S“ visoko preciznom municijom „krasnopolj“ još jedan tenk „abrams“ na avdejevskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:23 03.07.2024
Ukrajinske snage ispalile su na Kijevski okrug Donjecka dve rakete, a na Petrovski okrug sedam granata NATO kalibra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala