- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mađarska: Ne odobravamo 13. paket sankcija Rusiji, ali nećemo uložiti veto

© Sputnik / Viktor ToločkoMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2024
Pratite nas
Budimpešta neće uložiti veto na 13. paket sankcija Evropske unije Rusiji, zato što su tokom pripremne faze uklonjene sve tačke suprotne mađarskim interesima, izjavio je ministar za inostrane poslove i spoljnoekonomske veze Mađarske Peter Sijarto, koji je učestvovao na sastanku sa kolegama iz zemalja EU u Briselu.
Prema njegovim rečima, a kako prenosi TV M1, u takvoj situaciji nema smisla stavljati veto, iako Sijarto istovremeno smatra da će EU doneti lošu odluku, ne samo kad je u pitanju 13. paket sankcija, već i svi prethodni paketi sankcija.
Ministar je naglasio da su ograničenja mnogo više naškodila Evropi, nego ruskoj privredi, a ruski energenti kao i ranije pristižu u Evropu, ali preko trećih strana i po mnogo višoj ceni.

Sijarto je još istakao da Mađarska neće blokirati izdvajanje pet milijardi evra za potrebe oružja za Kijev iz Evropskog fonda za mir, ukoliko bude dozvoljeno da se njen udeo koristi za borbu protiv migracija ili u druge ciljeve koji nisu povezani sa oružjem.

Ministar je pojasnio da se pregovori oko toga vode u pravcu da u slučaju primene mehanizma „konstruktivne uzdržanosti“, Mađarska neće morati da finansira isporuku Ukrajini kako smrtnosnog, tako i nesmrtonosnog oružja.
Zvaničnik je takođe komentarisao i objave da šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen planira da ostane na toj poziciji još jedan mandat, ocenivši da se tokom njenog predsedavanja znatno pogoršala ekonomska i bezbednosna situacija u Evropi.
Poljoprivrednici blokirali prilaze aerodromu u Frankfurtu - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
SVET
Bugarski novinar: Svi vide da su antiruske sankcije sumanute, ali se niko ne usuđuje da ih zaustavi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala