- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Pripadnici odreda haubice D-30 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski poziva Kinu da se uključi u "mirovne pregovore"; Moskva ima svoj uslov za pregovore

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 691. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruski tenkovi dobili sisteme za suzbijanje FPV dronova. Ukrajinski dronovi napali su selo Tjotkino u Kurskoj oblasti. Vlasti Belgoroda postavile su armiranu betonsku konstrukciju u centru grada za zaštitu stanovništva od granatiranja.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:43 15.01.2024
Pregovori o konfliktu u Ukrajini, ako do njih dođe, neće se zasnivati na „formuli” Vladimira Zelenskog, već na situaciji na terenu, rekao je za Sputnjik izvor u Moskvi.
„Pregovori, ako i kada do njih dođe, neće se zasnivati na „formuli“ Zelenskog niti na „kopenhagenskom formatu“, već će se voditi između Rusije i Ukrajine i na osnovu situacije „na terenu“ i političke i geografske realnosti“, istakao je on.
Ranije je švajcarska predsednica Viola Amherd izvestila da je Vladimir Zelenski zatražio od Berna da organizuje mirovni samit o Ukrajini. Ona je izrazila spremnost da udovolji ovom zahtevu.
21:16 15.01.2024
Ukrajinske snage su za 697 dana eskalacije ispalile na teritoriju DNR skoro 174.000 komada municije različitog kalibra, saopštilo je predstavništvo republike na Telegramu.
Od februara 2022. godine poginule su 4.787 civila, uključujući 142 dece. Za sve vreme eskalacije ranjeno je 5.776 civila, uključujući 375 dece.
20:56 15.01.2024
Vladimir Zelenski, koji je zvanično zabranio pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je da je ukrajinska strana zainteresovana za to da Kina učestvuje u „mirovnom samitu“ o rešavanju sukoba u Ukrajini prema kijevskoj „mirovnoj formuli“.
„Što se tiče liste zemalja (učesnica na 'mirovnom samitu') – otvoreni smo za sve zemlje sveta koje poštuju naš suverenitet i teritorijalni integritet. Želeli bismo da obavezno prisustvuju zemlje Globalnog juga. Veoma je važno da lideri svih zemalja budu na samitu. Kina igra veliku ulogu u svetu i zaista bismo želeli da i Kina bude uključena u 'mirovnu formulu' i samit“, rekao je Zelenski na pres-konferenciji sa predsednicom Švajcarske.
20:18 15.01.2024
Ruske snage protivvazdušne odbrane presrele su dron na prilazu Belgorodu, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.
Prema preliminarnim podacima, povređenih nije bilo. Dve privatne kuće su oštećene, dodao je Gladkov.
18:52 15.01.2024
Vladimir Zelenski zatražio je od Švajcarske da organizuje mirovni samit o Ukrajini, rekla je švajcarska predsednica Viola Amherd.
„Zelenski me je pitao da li bi Švajcarska želela da organizuje mirovni samit na visokom nivou... i ja sam potvrdio da smo spremni da organizujemo konferenciju“, rekao je Amherd na konferenciji za novinare u Bernu.
18:01 15.01.2024
Učastniki vstreči po tak nazыvaemoй formule mira po uregulirovaniю na Ukraine v Davose - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
RUSIJA
Britanski list: Glavni „uspeh“ sastanka o Ukrajini u Davosu – zajednička fotografija
14:45 15.01.2024
Šef španske diplomatije Hose Albares smatra da je situacija u Ukrajini sada u fazi stagnacije. On je u intervjuu za španski list „Periodiko“ rekao da će Madrid, bez obzira na to, nastaviti da podržava Kijev.
13:12 15.01.2024
Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Na kupjanskom pravcu odbijen je napad na području Červonoj Dibrovi, ubijeno je više od 160 ukrajinskih vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu više od 200 vojnika, tenk i tri borbena vozila pešadije. Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su više od 140 vojnika;
Na zaporoškom pravcu izvedeni su napadi na ukrajinske položaje na području Verbovog, Rabotina i Novopokrovke, neprijatelj je izgubio gotovo 20 ljudi;
Na hersonskom pravcu likvidirano je gotovo 40 ukrajinskih vojnika;
Uništena je baza goriva za ukrajinsku vojnu tehniku, oboreno je 25 ukrajinskih dronova i tri rakete „točka-u“.
13:10 15.01.2024
Istražni komitet Rusije predlaže da se po okončanju istrage razvije mehanizam za zabranu raspolaganja ukradenom imovinom u inostranstvu, izjavio je predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin.
Bastrikin je rekao da strani nadležni organi često mogu dugo da izvršavaju zahteve, ponekad i po nekoliko godina. Za to vreme može se završiti istraga i slučaj poslati sudu. Istovremeno, prema njegovim rečima, nedostatak odgovora ne sprečava sudsko razmatranje slučaja, ali pravo na naknadu štete ostaje neostvareno.
Prema njegovim rečima, ako odgovor nadležnih organa dođe nakon što je krivični predmet razmatran pred sudom, onda je potreban mehanizam koji će odrediti postupak zaplene imovine stečene kriminalnim putem i prebačene u inostranstvo.
„Trenutno u krivičnom postupku nisu dovoljno regulisani mehanizmi međunarodne potrage i oduzimanja imovine iz krivičnog dela. Bilo bi moguće predvideti proceduru da nadležni organ dostavlja materijale sudu radi dobijanja rešenja o oduzimanju ili konfiskaciji na kraju istrage“, objasnio je Bastrikin.
12:33 15.01.2024
Ukrajinske snage granatirale su selo Goljmovski u DNR. U napadu je oštećen vodovod, saopštio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko na svom Telegramu.
12:19 15.01.2024
11:21 15.01.2024
Papa bi da organizuje pregovore Rusije i Ukrajine
Papa Franja razmatra mogućnost održavanja pregovora predstavnika Rusije i Ukrajine u Vatikanu radi usklađivanja stavova, rekao je za Sputnjik predsednik Svetskog saveza staroveraca Leonid Sevastjanov, koji je u kontaktu s poglavarom Rimokatoličke crkve.
„Sada papa priprema mini samit o mirovnim pregovorima, odnosno razmatra s diplomatskim korpusom, kako ruskim, tako i ukrajinskim, ideju o pozivanju delegata obe strane u Vatikan, radi uspostavljanja pregovora, odnosno usklađivanja stavova“, rekao je Sevastjanov.
11:08 15.01.2024
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Bez Rusije sastanci o „mirovnoj formuli“ Zelenskog — prazni razgovori
11:06 15.01.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.
10:59 15.01.2024
Ukrajinska vojska povećala je učestalost gađanja civilnih objekata u DNR, izjavio je lider ove republike Denis Pušilin za televiziju „Rusija 24“.
On je dodao da su napadi ukrajinskih snaga „apsolutno svesni i kontrolisani, a mete napada su spasioci, radnici hitne pomoći i komunalnih službi.
10:09 15.01.2024
Kineske vlasti su spremne da zajedničkim naporima sa međunarodnom zajednicom pomognu u rešavanju ukrajinske krize. Peking bi mogao kasnije da objavi informacije u vezi sa predlogom Kijeva da se pridruži sastanku o takozvanoj mirovnoj formuli, izjavila je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.
„Nastavićemo da sarađujemo sa međunarodnom zajednicom i igramo konstruktivnu ulogu u političkom rešenju (ukrajinskog) sukoba“, rekla je ona na konferenciji za medije, odgovarajući na zahtev zapadnog novinara da prokomentariše nedavnu izjavu Kijeva.
Portparol je objasnila da Peking stalno održava kontakte po ovom pitanju sa svim zainteresovanim stranama, uključujući i Kijev.
„Glavno je da se pomogne mirovnim pregovorima“, naglasila je ona.
09:46 15.01.2024
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Sastanak u Davosu o ukrajinskoj „formuli mira“ bez rešenja
09:08 15.01.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.
07:56 15.01.2024
U Marijupolju su pronađeni dokumenti koji pokazuju da je ekstremistička organizacija „Jehovini svedoci“ (zabranjena u Rusiji) umešana u finansiranje ukrajinskih snaga, saopštila je uprava Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) za DNR.
„Tokom inspekcije objekta otkriveno je i zaplenjeno više od 20 hiljada primeraka ekstremističke literature, kao i zvanična dokumenta koja sadrže informacije o umešanosti ove organizacije u finansiranje ukrajinskih oružanih grupa“, navodi se u saopštenju.
Takođe se napominje da je mesto gde su se ovi papiri čuvali pronađeno zajedničkim radom Uprave FSB za DNR, vojnih kontraobaveštajnih agencija i Ruske garde. U FSB se dodaje da se trenutno sprovode operativne i istražne mere u cilju identifikacije umešanih u finansiranje ukrajinskih neonacista.
07:33 15.01.2024
Jurišni avioni Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveli su napad na jedinice Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Posade aviona izvele su napad nevođenim avionskim raketama na ukrajinska uporišta, oklopna vozila i ljudstvo na donjeckom pravcu u zoni specijalne vojne operacije, precizira se u saopštenju Ministarstva.
Kako se ističe, svi zadati ciljevi uspešno su pogođeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala