- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Sastanak u Davosu o ukrajinskoj „formuli mira“ bez rešenja

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Sastanak o takozvanoj mirovnoj formuli za rešenje situacije u Ukrajini, koji je održan u Davosu na nivou savetnika za nacionalnu bezbednost, nije uspeo da zacrta „jasan put napred“, piše agencija Blumberg.
Sastanak, kojem su prisustvovale 83 delegacije, održan je uoči Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Davosu.
„Sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost... završen je u Davosu bez izrade jasnog puta napred pred dolazak... (predsednika Ukrajine) Vladimira Zelenskog“, navodi agencija.
Blumberg primećuje da se Kijev nadao da će sastanak, održan pre zvaničnog početka Međunarodnog ekonomskog foruma, pomoći da dobije podršku za svoju „mirovnu formulu“ od 10 tačaka među zemljama Globalnog juga, od kojih mnoge nerado podržavaju Ukrajinu.
Agencija dodaje da, sve u svemu, Kijev nastoji da iskoristi godišnji sastanak političkih i poslovnih lidera, koji se ove nedelje održava u Davosu, kako bi oživeo podršku i pažnju.
Ranije je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis izjavio da nema alternative za učešće Rusije u mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini i da je održavanje mirovne konferencije bez Rusije nemoguće.
„Mirovna formula“, koju je razvio i promovisao Kijev, zahteva obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, obezbeđivanje evroatlantskih bezbednosnih garancija i stvaranje specijalnog tribunala za istragu „ratnih zločina“ koji se pripisuju Rusiji. U Moskvi „formulu mira“ Vladimira Zelenskog smatraju potpuno odvojenom od stvarnosti.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zakonsku zabranu na njih. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Koje vrednosti Rusije će spasiti svet pogledajte u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala