- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kremlj: Bez Rusije sastanci o „mirovnoj formuli“ Zelenskog — prazni razgovori

© Sputnik / Natalья SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Sastanak zemalja o „mirovnoj formuli“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Davosu je razgovor radi razgovora, jer je takva diskusija bez Rusije besmislena, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Više puta smo davali svoju ocenu ovog procesa. U suštini, to su razgovori radi razgovora, to je proces koji nije i ne može da ima za cilj postizanje konkretnog rezultata iz očiglednog, jednostavnog razloga – mi tamo ne učestvujemo“, rekao je Peskov novinarima.
On je napomenuo da su bez učešća Rusije neke diskusije moguće, ali su lišene perspektive i nekog rezultata.
Peskov je podsetio da je Kijev sam formalizovao zabranu za bilo kakve pregovore sa Moskvom.
„Odnosno, apsurdnost situacije verovatno se najbolje razume podsećanjem na ovu zabranu“, rekao je Peskov, komentarišući sastanak održan u Davosu.
Prema njegovim rečima, stav Rusije više puta je potvrđivao predsednik Vladimir Putin.
„Za nas je, naravno, poželjno da postižemo svoje zadatke i rešavamo probleme naše bezbednosti mirnim, diplomatskim putem. Ali u uslovima apsolutne nemogućnosti za to, nevoljnosti zemalja kolektivnog Zapada, nespremnost Ukrajine da uzima u obzir naše viđenje bezbednosti, vodimo i nastavljamo specijalnu vojnu operaciju, kojom ćemo ostvariti svoje ciljeve“, objasnio je predstavnik Kremlja.
Agencija Blumberg ranije je pisala da sastanak o takozvanoj mirovnoj formuli za rešenje situacije u Ukrajini, koji je održan u Davosu na nivou savetnika za nacionalnu bezbednost, nije uspeo da zacrta jasno rešenje.
Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis prethodno je izjavio da nema alternative za učešće Rusije u mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini i da je održavanje mirovne konferencije bez Rusije nemoguće.
„Mirovna formula“, koju je razvio i promovisao Kijev, zahteva obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, obezbeđivanje evroatlantskih bezbednosnih garancija i stvaranje specijalnog tribunala za istragu „ratnih zločina“ koji se pripisuju Rusiji. U Moskvi „formulu mira“ Vladimira Zelenskog smatraju potpuno odvojenom od stvarnosti.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zakonsku zabranu na njih. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Koje vrednosti Rusije će spasiti svet pogledajte u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala