- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Britanski list: Glavni „uspeh“ sastanka o Ukrajini u Davosu – zajednička fotografija

© AFP 2023 / Gian Ehrenzeller/POOLUčastniki vstreči po tak nazыvaemoй formule mira po uregulirovaniю na Ukraine v Davose
Učastniki vstreči po tak nazыvaemoй formule mira po uregulirovaniю na Ukraine v Davose - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Glavno dostignuće sastanka o Ukrajini u Davosu bila je zajednička fotografija sa većim brojem učesnika nego na prethodnim sličnim događajima, piše diplomatski dopisnik „Fajnenšel tajmsa" iz Brisela Henri Foj.

„Za zapadne savetnike za nacionalnu bezbednost, koji su juče prisustvovali na sastanku o Ukrajini u Davosu, glavno dostignuće je bilo jednostavno – veća i šarenolikija 'porodična' fotografija nego prošli put“, navodi se u članku.

Novinar dodaje da nije postignut nikakav napredak po pitanju sklapanja realnog mirovnog sporazuma.
„To bi bilo nemoguće bez Rusije, a Rusiju nisu pozvali“, konstatuje autor.
Kako se dodaje, predstavnici 83 delegacije na sastanku o takozvanoj „formu mira“ 14. januara u Davosu nisu uspeli da usvoje nijedan zajednički dokument, a na ukrajinskoj pres-konferenciji nakon završetka diskusija nije prisustvovao nijedan strani zvaničnik.
Kako se dodaje, jedan od „negativnih“ faktora je odluka Kine da ne učestvuje na pomenutom sastanku, a Južnoafrička Republika i Brazil, koje održavaju dobre odnose sa Rusijom, posebno su bile aktivne tokom diskusije, navodi autor članka.
Prethodno je ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignacio Kasis rekao da ne postoji alternativa za učešće Rusije u mirovnom rešavanju sukoba u Ukrajini i da je održavanje mirovne konferencije bez Moskve nemoguće.
Podsećamo, 2023. godine održana su tri sastanka o Ukrajini u sličnom formatu. Poslednji je održan na Malti 28-29. oktobra prošle godine. Rusija nije bila pozvana ni na jedan od četiri sastanka.
Ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila da će Zapad iskoristiti sastanak u Davosu kako bi pokušao da ucenama i obmanama pridobije zemlje globalnog Juga i Istoka na stranu Ukrajine. Pritom je kazala da je sigurna da su partneri Rusije u Aziji, Africi i Latinskoj Americi u potpunosti svesni realne situacije i da neće dozvoliti da budu uvučeni u otvoreno antiruske inicijative.
Pogledajte još:
Svetski ekonomski forum u Davosu - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Francuski političar: Zelenskog će u Davosu primorati da sedne za pregovarački sto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala