- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mađarska dobila izuzeće od evropskih sankcija Rusiji

© AP Photo / TIBOR ILLYESMađarska nuklearna elektrana "Pakš"
Mađarska nuklearna elektrana Pakš - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Mađarska je od Evropske unije dobila izuzeće od 12. paketa sankcija Rusiji kojim se ne uključuje zabrana isporuke nafte naftovodom „Družba“, ograničenja protiv nuklearne energije i daljih ograničenja međunarodnih finansijskih transakcija, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
„Odbacili smo napore koji imaju za cilj da nas spreče da kupujemo rusku naftu koja se isporučuje preko naftovoda ‘Družba’“, rekao je Sijarto, koji u Briselu učestvuje na sastanku sa kolegama iz zemalja EU na kojem se razmatraju pitanja pružanja pomoći Ukrajini i sankcija Rusiji.
Prema njegovim rečima, Mađarska je jasno stavila do znanja da će se složiti sa 12. paketom sankcija samo u slučaju da rafinerije „Mola“ nastave da se snabdevaju sirovom naftom koja se isporučuje preko ovog naftovoda.
Osim toga, Mađarska je „odbacila sve predloge za sankcije u vezi sa nuklearnom energijom“, a projekat izgradnje nuklearne elektrane „Pakš 2“, koji se sprovodi uz pomoć „Rosatoma“, neće biti ni pod kakvim ograničenjima.

„Što se tiče finansijskih transfera van Evropske unije, takođe smo uspeli da obezbedimo da oni ne podležu dodatnim zakonskim ograničenjima“, rekao je ministar u pauzi sastanka.

Sijarto je dodao da je Mađarska insistirala da joj se ne uskraćuje mogućnost, kao izuzetak, da trguje na tržištu naftnim derivatima Srednje Evrope proizvedenim od ruskih sirovina u preduzećima „Mola“. Prema njegovim rečima, Mađarska je jasno stavila do znanja da neće blokirati 12. paket sankcija ako ova kompanija i dalje bude mogla da isporučuje benzin i dizel gorivo na tržišta Češke i Hrvatske.
Tokom rasprave o 12. paketu, Mađarska je osigurala da sankcije ne važe za jednu od stranih kompanija koje učestvuju u projektu „Pakš 2“. Ministar smatra da kompanije koje rade u elektrani mogu da budu mirne, jer je izgradnja nove nuklearne elektrane izuzeta od sankcija EU.
Sve u svemu, Budimpešta i dalje smatra da je sankciona politika Brisela pogrešna, jer prethodnih 11 paketa antiruskih sankcija nije postiglo svoj cilj i nanelo je štetu samoj Evropi. Ministar je takođe istakao da će Mađarska odrediti svoj stav o 12. paketu kada bude videla njegov konačni nacrt.
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto  - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
RUSIJA
Budimpešta navela uslov za odustajanje od veta na 12. paket sankcija Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala