- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Budimpešta navela uslov za odustajanje od veta na 12. paket sankcija Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićMađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto  - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Mađarska će staviti veto na 12. paket sankcija protiv Rusije, ukoliko mađarskoj kompaniji MOL ne dozvole da prodaje ruske naftne derivate u Hrvatskoj i Češkoj, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.
Prema njegovim rečima, 5. decembra su istekla pravila prema kojima mađarska naftna kompanija MOL može da izvozi derivate od ruske nafte na češko i hrvatsko tržište.
„Dali smo do znanja da nećemo staviti veto na taj paket sankcija, ako MOL i dalje bude mogao da izvozi naftne derivate na češko i hrvatsko tržište“, rekao je Sijarto mađarskim novinarima.
On je, takođe, rekao da je Mađarska na samitu šefova diplomatije zemalja Evropske unije odbila predlog da se smanji rok za isporuku nafte iz Rusije preko naftovoda „Družba“.
„Tokom pregovora odbili smo pokušaj da se približi konačni datum isključivanja Mađarske iz kupovine ruske nafte preko naftovoda 'Družba'. Bila je zemlja koja je želela da prekine važenje našeg izuzeća u kratkom roku“, rekao je Sijarto i još jednom potvrdio da Budimpešta ne podržava sankcije koje nanose štetu mađarskim nacionalnim interesima.
Sijarto je, takođe, rekao da Mađarska i dalje nije saglasna da se iz Evropskog fonda za mir izdvoji 500 miliona evra za kupovinu oružja Ukrajini.
„I dalje smo protiv izdvajanja 500 miliona evra iz Evropskog fonda za mir, imajući u vidu to da u Ukrajini donose ekonomske odluke koje štete mađarskim interesima. Pre svega, na spisku međunarodnih sponzora rata i dalje se mogu naći i mađarska preduzeća i lica, pre svega, OTR, a za nas je to neprihvatljivo“, istakao je Sijarto.
Prema njegovoj oceni, strategija Evropske unije o Ukrajini nije samo propala, nego i nema nade da će početi da funkcioniše u budućnosti.
Sijarto je dodao da je Mađarska na samitu šefova diplomatije EU skrenula pažnju na to da Ukrajina nije dala izveštaj o tome kako je iskoristila 80 milijardi evra koji su joj ranije dodeljeni.
Mađarski premijer Viktor Orban na samitu Evropske političke zajednice Granadi - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Orban vodi tajne pregovore o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala