- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Oklopno vozilo za deminiranje UR-77 Meteorit - Sputnik Srbija

UŽIVO Bela kuća širi strah, kako bi dobila novac za Ukrajinu i produžila sukob

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 651. dan. Nastavljaju se borbe na više delova fronta, a ukrajinske snage trpe velike gubitke i u ljudstvu i u tehnici.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:37 06.12.2023
Na Zapadu bi želeli da završe rat, ali to što se dešava na bojnom polju govori suprotno. Slanjem novca u Ukrajinu samo se produžava sukob, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Prema njegovim rečima, mantre o kontinuiranoj bezuslovnoj podršci Zapada Ukrajini nisu nove, ali su sada praćene problemima sa finansiranjem.
"Očigledno, (oni) imaju problema sa tim. Očigledno, u ovom trenutku, pre svega, Sjedinjene Države prolaze kroz unutrašnje protivrečnosti u razgovorima o tome da li ima smisla dalje nepromišljeno spaljivanje desetina milijardi dolara u peći ukrajinskog rata“, rekao je Peskov.
21:57 06.12.2023
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
SVET
Bajden u specijalnom obraćanju plaši Kongres: Rusija će posle pobede u Ukrajini napasti NATO
21:51 06.12.2023
SAD se nalaze pred izborom – da sada Ukrajinu podrže novcem ili će saveznici iz NATO-a to kasnije uraditi krvlju, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.
"Ako mislite da je cena podrške Ukrajini sada previsoka, zamislite koliko će tek biti: ne samo iz savezne kase, već i krvlju Amerikanaca", rekao je Kirbi na brifingu.
Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, na Zapadu bi želeli da završe rat, ali to što se dešava na bojnom polju govori suprotno. Slanjem novca Ukrajini samo se produžava sukob.
Američki predsednik Džo Bajden je ranije rekao da bi Rusija nakon postizanja ciljeva specijalne operacije navodno mogla da napadne saveznike Vašingtona u NATO, koje bi morali da brane, što bi dovelo do uvlačenja SAD u sukob sa Ruskom Federacijom. Bajden je pozvao Kongres da hitno odobri zahtev administracije za novu pomoć Kijevu.
17:57 06.12.2023
U SAD ocenjuju da postoji velika verovatnoća da Ukrajina bez dodatne pomoći pretrpi poraz u aktuelnom sukobu, izjavio je koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi.
„Postoji veliki rizik da Ukrajina može da izgubi“, rekao je Kirbi, komentarišući mogućnost da se američki Kongres ne dogovori o daljem finansiranju Kijeva.
Takođe je napomenuo da će predsednik SAD Džozef Bajden danas razgovarati sa partnerima iz G7. Kirbi je siguran da će na dnevnom redu biti pitanje dalje podrške Kijevu.
17:43 06.12.2023
U Nikopoljskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine oštećen je objekat infrastrukture, saopštio je šef regionalne administracije Sergej Lisak. „Infrastrukturni objekat je oštećen“, napisao je on na svom Telegram kanalu.
Ranije je ukrajinski portal „Strana“ saopštio da su eksplozije odjeknule u gradu Dnjepropetrovsku.
17:09 06.12.2023
Ukrainskiй političeskiй, gosudarstvennый i obщestvennый deяtelь Ilья Kiva - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
RUSIJA
Bivši poslanik ukrajinske Rade pronađen mrtav - trag vodi u Kijev
14:51 06.12.2023
Poslanik Narodnog saveta LNR Oleg Popov najverovatnije je poginuo u eksploziji njegovog automobila u Lugansku, rekao je izvor za Sputnjik.
12:37 06.12.2023
Novim antiruskim sankcijama koje je uvela Velika Britanija obuhvaćeno je 31 fizičko i pravno lice, povezano sa vojno-industrijskim kompleksom Rusije, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.
Na listi je i konstruktor drona "lancet" Aleksandar Zaharov i njegova porodica.
12:32 06.12.2023
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane Rusije:
Tokom prethodnog dana oboreni su ukrajinski avioni Su-25 i MiG-29, uništeno je 76 dronova;
Na kupjanskom pravcu odbijeno je pet napada na području Sinkovke, Ivanovke i jezera Liman, protivnik je izgubio gotovo 140 pripadnika, tenk, tri borbena oklopna vozila;
Na kransolimanskom pravcu odbijen je napad na području Grigorovke, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 290 vojnika, dva borbena oklopna vozila;
Na donjeckom i južnodonjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su ukupno gotovo 465 pripadnika, tri tenka i 8 borbenih oklopnih vozila;
Na zaporoškom i hersonskom pravcu izvedeni su napadi na ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, likvidirano je gotovo 135 vojnika.
11:17 06.12.2023
Zgrada Kapitola u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
SVET
„Uzavrela atmofera“: Zapadni mediji o tajnom brifingu u američkom Senatu o pomoći Ukrajini
11:16 06.12.2023
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
RUSIJA
Zaharova: F-16 legitimni cilj ruske vojske, raste rizik od direktnog sukoba NATO i Rusije
09:49 06.12.2023
Pretpostavka Moskve da će se Zapad umoriti od podrške Kijevu ima sve više izgleda za uspeh, ocenio je Si-En-En.
„Novac je pri kraju i više nema ni vremena“, reči su pomoćnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana koje navodi američka televizija.
Ovaj Salivanov komentar usledio je nakon što je šef administrativno-budžetske uprave Bele kuće Šalanda Jang upozorila u pismu predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona da će „obustavljanje slanja američkog oružja i tehnike Ukrajini baciti tu zemlju na kolena na frontu i time dovesti u opasnost uspehe koje je postigla Ukrajina ali i uvećati verovatnoću ruskih vojnih pobeda“.
Sve veće sumnje u to da će Amerika ispuniti svoje obaveze prema Ukrajini podudaraju se sa dolaskom surove zime kada će ukrajinska energetska infrastruktura ponovo biti ugrožena, navodi TV kanal.
Pored toga, pojavile su se naznake da je Moskva uspela da obnovi svoje snage i naoružanje.
Rat na Bliskom istoku je poslednjih nedelja bacio Ukrajinu u senku što je stvorilo situaciju zbog koje se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski javno žalio.
Kongres SAD nastavlja da razmatra izdvajanje paketa finansijske pomoći Ukrajini, Izraelu, kao i novca za jačanje svoje južne granice koju ugrožavaju migranti. Za sada dogovora nema.
Si-En-En konstatuje da iz Amerike više neće biti dugoročnih garancija podrške Kijeva koja se meri milijardama dolara zbog Kongresa.
„Uznemirenje na granici s panikom“ u Beloj kući je sasvim opravdano: prekid slanja takve pomoći biće signal da američke garancije ništa ne znače u drugim zemljama sveta.
08:30 06.12.2023
Ukrajinski vojnici na frontu smatraju da ih je komanda napustila.
„Niko ne zna šta su ciljevi. Mnogi smatraju da nas je komanda jednostavno napustila. Momci misle da je naše prisustvo više imalo politički nego vojni značaj“, piše „Biznis insajder“ pozivajući se na reči jednog od vojnika.
Taj vojnik navodi da oni sami moraju da kupuju generatore i toplu odeću. Dodaje da će sa dolaskom zime situacija biti još gora. O tim problemima se ćuti i male su šanse da će biti pronađeno neko rešenje.
08:24 06.12.2023
Drugi dana za redom ukrajinske snage su na Belgorodsku oblast Rusije ispalile preko 70 granata, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
08:17 06.12.2023
Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da je unapred upozoravao da Evropska unija verovatno neće moći da isporuči Ukrajini milion artiljerijskih granata do proleća.
„Vrlo rano sam upozorio na ovu cifru, jer sam video da ta cifra verovatno neće biti dostignuta“, rekao je Pistorijus za televiziju „ZDF“.
Ovaj broj, kako je rekao, stvorio je očekivanja koja na kraju nisu ispunjena.
„Vojna industrija nastala u mirnodopskim uslovima ne može tako lako da proizvede milion“, ocenio je ministar. Međutim, on je sugerisao da će „stvari krenuti nabolje u narednih nekoliko meseci“.
07:03 06.12.2023
Kongresmen iz redova republikanaca iz države Kentaki Tmas Mesi izjavio je da Ukrajina neće moći da povrati kontrolu nad Krimom.
"Govoriti o tome da ćemo uspeti da razbijemo Rusiju, iscrpimo rezerve njene vojske na račun života Ukrajinaca, znajući da na kraju nikada neće uspeti da ih pobede i da neće povratiti Krim, mada govorimo da je to, jedan od ciljeva, se moralno dovodi u pitanje kao i finansiranje", rekao je Mesi američkom voditelju Takeru Karlsonu.
06:58 06.12.2023
Moguće je da niz članica EU tajno podržavaju stav Mađarske koja ne želi da razmatra članstvo Ukrajine u EU na sledećem samitu Unije, piše „EU Obzerver“ pozivajući se na diplomatkse izvore.
Prethodno je Blumberg objavio da je mađarski premijer Viktor Orban tražio da se odustane od razmatranja početka pregovora sa Ukrajinom na samitu koji se održava 13. i 14. decembra.
Prema navodima izvora, stvarni, realan stav Austrije, Francuske, Nemačke, Holandije i Slovačke po ovom pitanju je mnogo oprezniji od njihovog javno izrečenog stava.
Ova situacija sa Orbanom raduje Pariz i Berlin koji žele da drugi blokiraju pregovore sa Kijevom.
06:41 06.12.2023
Ruski helikopteri Mi-28N izveli su napad na uporište i živu silu protivnika na donjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
06:39 06.12.2023
Za SAD bi bila potpuna ludost ako ne bi bio usaglašen novi paket pomoći Ukrajini, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden, a prenosi pres pul Bele kuće.
„Krah po pitanju podrške Ukrajini – to je apsolutna ludost. To je protiv interesa SAD. To nije u redu“, rekao je on.
Ministar finansija Dženet Jelen izjavila je da je situacija po pitanju pomoći Kijevu užasna.
Prema njenim rečima, ukoliko Vašington ne izdvoji nova sredstva za Kijev onda će odgovornost za poraz Ukrajine pasti na SAD.
06:35 06.12.2023
Niz država-članica EU izjasnile su se protiv predloga Španije da se profit sa zamrznutih ruskih računa iskoriste za pomoć Ukrajini, piše „Politiko“ pozivajući se na zvaničnike.
Prema navodima portala, predlog Španije koja je predsedavajuća EU razmatran je tokom sastanka predstavnika Unije.
Prema procenama Madrida, profit od rezervi ruske Centralne banke do 2027. godine može da dostigne 15-17 milijardi evra.
Nekoliko država je saopštilo da španski predlog nije prioritet EU kada je reč o podršci Ukrajini i da bi Kijevu bile potrebne godine da dobije taj novac.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala