- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši poslanik ukrajinske Rade pronađen mrtav - trag vodi u Kijev

CC BY-SA 4.0 / Sandlerdarina / Illia Kyva (cropped image)Ukrainskiй političeskiй, gosudarstvennый i obщestvennый deяtelь Ilья Kiva
Ukrainskiй političeskiй, gosudarstvennый i obщestvennый deяtelь Ilья Kiva - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Pratite nas
Telo bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive pronađeno je u Podmoskovlju. Trag vodi u Kijev. Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak po predmetu ubistvo.
Telo poznatog ukrajinskog političara pronađeno je u Podmoskovskom Odincovu sa prostrelnom ranom.
Na lice mesta se nalaze pripadnici hitne službe.
Brojni ukrajinski mediji pišu ,,pozivajući se na neimenovane izvore da je Kiva ubijen u Podmoskovlju u okviru „specijalne operacije Službe bezbednosti Ukrajine“. To isto tvrdi i Rojters, pozivajući se na svoje izvore.
Poslednji post na Telegramu posvetio je krahu politike Vladimira Zelenskog i pozvao ga da izvrši samoubistvo.
On je poznat po tome što je kritikovao zvanični Kijev, zbog čega je zatražio politički azil u Rusiji. U Ukrajini je optužen za izdaju zemlje. On je prošle godine saopštio da su oficiri FSB i GRU sprečili njegovo ubistvo. Planirali su da pucaju u Kivu u Moskvi dok je izlazio iz svog automobila. Ubistvo su trebali da obave bivši obaveštajci jedne bliskoistočne zemlje koji su u tu svrhu doputovali u Rusiju. Bivši parlamentarac je pojasnio da svoje potencijalne ubice nije video i za opasnost koja mu preti saznao je nakon završene operacije.
U novembru ove godine, sud u Lavovu osudio je Kivu u odsustvu na 14 godina zatvora uz konfiskaciju imovine. Proglašen je krivim za pozive na „agresivni rat“ i nasilnu promenu vlasti, izdaju i javnu upotrebu komunističkih simbola. Bivši poslanik je stavljen na međunarodnu poternicu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala