- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Uzavrela atmofera“: Zapadni mediji o tajnom brifingu u američkom Senatu o pomoći Ukrajini

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Kapitola u Vašingtonu
Zgrada Kapitola u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Pratite nas
Na „tajnom brifingu“ u američkom Senatu sazvanom na zahtev američke administracije o pomoći Ukrajini i Izraelu bila je primetna „uzavrela“ atmosfera zbog neslaganja republikanaca i demokrata, objavio je na društvenoj mreži viši dopisnik TV „Foks njuz“ iz Kongresa Čed Pergram na društvenoj mreži „Iks“.
On je naveo izjavu lidera demokratske većine u gornjem domu Kongresa Čaka Šumera da je lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel „presekao“ temu sastanka, počevši sa razmatranjem pitanja bezbednosti granica SAD, umesto razmatranja analize pomoći Ukrajini.
Pored toga, Šumer je optužio neimenovanog senatora republikanca da je „vikao na jednog od generala koji su učestvovali na brifingu.

On je takođe naveo ocene nekih senatora, te je republikanac iz Severne Dakote Kevin Kramer istakao „dramatičnost sastanka“, a demokrata iz Virdžinije, predsednik senatskog odbora za obaveštajne poslove Mark Vorner priznao je da su se „strasti rasplamsale“.

Pored Pergrama, brojni zapadni mediji pisali su o situaciji i atmosferi na tajnom sastanku u Senatu.
„Hil“ navodi da su diskusije bile tako žustre da su neki senatori-republikanci uzvikivali pitanja zvaničnicima. Portal je objavio da je lider demokratske većine u gornjem domu Kongresa Čak Šumer okrivio lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela da nije dozvolio da se sprovede analiza potencijala Ukrajine.
„Vašington post“ je pisao da je najmanje desetak republikanaca napustilo brifing, ignorisavši prezentaciju pripremljenu za njih.
Prema „Njujork tajmsu“, događaj se pretvorio u svađu predstavnika dve partije. Fijasko ne samo da je jasno stavio do znanja da glasanje o dodeli pomoći Kijevu neće uspeti, već je i pogoršao izglede za bilo kakav dvopartijski sporazum u skorije vreme.
U utorak su republikanski senatori napustili brifing o pomoći Ukrajini i Izraelu, jer nisu dobili odgovor demokrata na svoje predloge. Učešće na događaju u poslednjem trenutku takođe je otkazao predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. Predsednik Ukrajine trebalo je da se obrati senatorima u okviru zatvorenog brifinga. Njegovo uključenje se očekivalo uoči glasanja povodom izdvajanja novih sredstava Kijevu.

Usaglašavanje pomoći Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden ranije je zatražio od Kongresa 106 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini, ali nije dobio nedvosmislenu podršku. Predstavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, glasao je za podršku Tel Avivu, ali je Senat, koji je pod kontrolom demokrata, blokirao inicijativu. Bajden je izjavio da neće potpisati nacrt zakona o dodeli pomoći Izraelu bez Ukrajine ako Kongres odobri takav dokument, dok republikanci u Predstavničkom domu insistiraju na odvojenom razmatranju podrške Kijevu.
Američka administracija je priznala da ranije izdvojeni novac ponestaje, stoga se i paketi naoružanja koji se šalju Kijevu smanjuju. Početkom novembra Bela kuća je saopštila da je Vašington potrošio 96 odsto svih sredstava izdvojenih za podršku Kijevu od početka ruske specijalne operacije.
Ukoliko Kongres sada ne uspe da se dogovori o pomoći Ukrajini, to će se dogoditi nakon praznika koji počinju 14. decembra za kongresmene i 15. decembra za senatore. Predstavnički dom nastaviće sa radom 9. januara, a Senat 8. januara.
U izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ razmatramo da li Zapad pušta niz vodu Vladimira Zelenskog:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala