- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Mama, teško je, ali prelepo“ – od dečaka sa plastičnim reketom do Novakove podrške i titule

© Sputnik / Lola ĐorđevićHamad Međedović
Hamad Međedović - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
Pratite nas
Dečak iz Novog Pazara imao je manje od šest godina kada je na televiziji gledao Rolan Garos. Tada se javila ljubav prema tenisu, majka je morala da kupi plastični reket, sestra da drži peškir kako bi on i u dvorištu podsećao na profesionalnog tenisera. Posle 15 godina taj dečak je najbolji teniser sveta u novoj generaciji i ime mu je Hamad Međedović.
Kada se Hamad Međedović pojavio na završnom turniru u Džedi, čak petorica tenisera bili su bolje rangirani od njega, međutim mladi srpski teniser pokazao je vršnjacima da mesto na ATP listi nije uvek od presudnog značaja.
Posle pet pobeda Hamad je osvojio turnir, a koliko je talentovan i koliko od njega može da se očekuje najbolje opisuje činjenica da je u finalu savladalo Artura Filsa, 36. tenisera sveta i prvog favorita za osvajanje turnira.

„Mama teško je, ali prelepo“

Kada je podigao trofej, Međedović je oduševio ceo svet time što je izveo svoju majku Nerminu na teren, a upravo je mama bila ta koja je Hamadu pre šeste godine kupila plastični reket.
„Pratio je Rolan Garos kada se rodila ljubav prema tenisu. Tada je zahtevao da počne da trenira. Fascinirala ga je borba za poen. Kupila sam mu plastične rekete, a on je po ceo dan lupao ispred kuće. Uglavnom je udarao u zid, ja sam morala da bacam lotpice, a jedna od sestara je obavezno da drži peškir“, ispričala je pre nekoliko godina Nermina Međedović za „RTS“.
Otac Edo tada je preduzeo prve korake i upisao Hamada na tenis, a kada je postalo jasno da je izuzetno talentovan stupili su u kontakt sa Bogdanom Obradovićem koji je i sam primetio pravi teniski biser zbog čega je savet bio da se Hamad preseli u Beograd.
U prestonicu je sa sinom i suprugom na nekoliko dana došla i Nermina koja je svedočila velikom naporu. Hamad je na treninge odlazio rano, vraćao se popodne, što je nju zabrinulo. Nermina je tada rekla Hamadu da ne mora da trenira ukoliko mu je teško,a onda je dobila odgovor kojim je i potvrđeno da se u njemu još tada probudio šampion.
„Rekao mi je 'Mama jeste teško, ali je prelepo', zamislite sa devet godina takvu odlučnost. Bio je fasciniran terenima, kondicionim treninzima...“, ispričala je tada Hamadova majka.

Novak kao podrška u svakom smislu

Kako je vreme odmicalo, Hamad je pokazivao da je najmanje korak ispred svoje generacije, a to nije prošlo nezapaženo ni kod Novaka Đokovića, najboljeg tenisera svih vremena, koji je silno želeo da pomogne da se talenat momka iz Novog Pazara razvija.
„Imamo sreće da smo završili i kod Novaka, hvala Bogu. Novak se stvarno trudi oko Hamada. Na sve načine: finansijski, mentalno i društveno. Sećam se drugog razgovora sa Novakom. Tada smo konkretno razgovarali oko koraka u Hamadovoj karijeri. I evo, iskreno ću vam reći, štipao sam sebe tokom tog razgovora da bih ubedio sebe da se sve to događa. On mi je predlagao ideje, šta da radimo u vezi sa Hamadom i sećam se da sam mu rekao: 'Nole, izvini, ali sve to košta'. On nastavlja, predlaže mi trenera, priča kako ćemo, šta ćemo i dodaje: 'Hamadovo je samo da trenira, ostalo ću ja. Edo, ne radim ovo zbog para! Imam gde zarađujem novac. Jednostavno, moja uloga i moj zadatak je da pomognem. Kakav bih ja kao čovek bio ako ne bih deci koja to zaslužuju, koja vole tenis, još i postižu rezultate, pomogao? Znaš kako ćemo? Sutra kada Hamad uspe, isto ćeš da uzmeš nekoga kome ćete vi da pomognete“, prepričao je otac Edo razgovor sa Novakom za „Sportal“.
Međutim, Novakov uticaj nije bio samo finansijski. Saveti srpskog asa bili su izuzetno vredni, a mladi Hamad ih je upijao kao sunđer. Da će ovo za njega biti velika godina videlo se i na uspešnom debiju za reprezentaciju kada je u kvalifikacijama Dejvis kupa pobedio Viktora Durasovića iz Norveške.

Sezona koja najavljuje veliku karijeru

Osim što je ove sezone osvojio i tri čelendžera, Hamad je bio sjajan na turnirima 250 serije u Gštadu i Astani gde je stizao do polufinala, prvi put u svojoj karijeri.
Čekao je potom Međedović dugo da sazna da li će se kvalifikovati na završni masters za nove generacije u Džedi, a kada je dobio svoje mesto među osmoricom najboljih bilo je jasno da ima izuzetno težak zadatak.
Međutim, od prvog meča videlo se koliko je srpski teniser u Džedu stigao naoštren. Snažni servisi, siloviti forhendi, redom su obarali protivnike koji su i sami bili u čudu zbog vanserijskog tenisera čuda iz Novog Pazara.
Trijumfom u Džedi Hamad je zaradio 514 hiljada dolara, pa će i materijalno biti bolje obezbeđen, a za ovaj veliki uspeh koji su tokom godina gradili i Obradović i Đoković sa Hamadom zaslužan je i Viktor Troicki.
Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije trenira Hamada i odlično prepoznaje raspon njegovog talenta, a koliko mladom teniseru znače savet iskusnog tenisera jasno se pokazalo tokom turnira kada je Hamad pokušavao da prenese svaku Viktorovu reč na teren.
Ukoliko održi nivo igre i formu, a nema razloga za suprotno, Hamad bi naredne godine mogao da napravi veliki proboj. Završni turnir bio je značajna odskočna daska Karlosu Alkarasu, Janiku Sineru kao i Stefanosu Cicipasu, teniserima koji su takođe osvojili titulu na turniru za nove generacije.
Hamad Međedović - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2023
SPORT
Hamad je oborio rekord, a Francuz otkrio njegovo „najjače oružje“: „Nemoguće je...“
Hamad Međedović - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2023
SPORT
Hamad „naterao“ Novaka da se oglasi i poručio: „Srećan sam što idem stopama Đokovića“
Hamad Međedović - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2023
SPORT
Velika pobeda! Srbija dobila najboljeg na svetu i u novoj generaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala