- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Velika pobeda! Srbija dobila najboljeg na svetu i u novoj generaciji

© Sputnik / Lola ĐorđevićHamad Međedović
Hamad Međedović - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2023
Pratite nas
Istorija je ispisana, Srbija ima najboljeg i najvećeg na svetu Novaka Đokovića, a ima i najtalentovanijeg. Hamad Međedović osvojio je Završni masters za nove generacije u Džedi, nakon što je u finalu posle preokreta i drame u pet setova, pobedio Francuza Artura Filsa 4:3, 1:4, 2:4, 4:3, 1:4.
Artur Fils 19-godišnji Francuz koji je 36. teniser planete, imao je ulogu favorita, zbog boljeg plasmana na ATP rang listi.
Fils je sigurnim servis gemom stigao do vođstva, ali je ekspresno uzvratio Hamad, koji je prepustio rivalu da priđe do 30:30, a onda dva brza i laka poena za izjednačenje.
Sebično su dvojica talentovanih tenisera čuvala sopstveni servis, a kako se igra do četiri osvojena gema, tako se posle rezultata 3:3, pristupilo tajbrejku.
I tu je prvi poen pripao Francuzu, osvojio je zatim Hamad naredna dva na svoj servis, uzeo je poen i Fils, da bi u petom poenu Hamad uspeo da dođe do mini brejka – 2:3. Usledila je potvrda i vođstvo od 4:2. Poveo je zatim sa 5:2 Međedović i činilo se da ide ka osvajanju seta, da bi usledio neobjašnjiv pad i na kraju je srpski teniser dozvolio Francuzu da kreira neverovatan preokret i da slavi u tajbrejku rezultatom 8:6.
Ipak, Međedović, čiji je trener selektor Dejvis kup reprezentacije Viktor Troicki, nije klonuom niti se predavao. Imao je kratko emotivno pražnjenje, kada je sav bes iskalio na reketu, što neretko radi i njegov idol Novak Đoković, kada mu ne ide, a svi tada vrlo dobro znamo šta sledi...
Uspeo je Međedović da osvoji prvi servis gem u drugom setu, a zatim je „ukrao“ servis Francuzu i ekspresno je bilo 2:0. Nije dozvolio Arturu da se vrati i za svega 25 minuta stigao je do izjednačenja u setovima.
Mečevi Završnog mastersa nove generacije igraju se na tri dobijena seta, pa je bilo jasno da će najmanje još dva, a najviše tri seta da igraju dvojica najboljih u Džedi.
Na krilima izjednačenja, Hamad je stigao do brejka na startu trećeg seta i sebično je do kraja čuvao tu prednost, za 4:2 u trećem setu.
U četvrtom je došlo do „buđenja“ Artura Filsa, koji za razliku od prethodna dva seta nije dozvolio srpskom teniseru rani brejk.
Poveo je Francuz 1:0, izborio se zatim i za brejk loptu nakon 40:40, ali je Hamad uspeo da odbije taj napad. Nije bilo brejka tokom šest gemova četvrtog seta, pa se baš kao i u prvom pristupilo tajbreku.
I, ovoga puta je scenario bio identičan. Francuz je bio taj koji se radovao i koji je posle velike bitke i drame uspeo da slavi rezultatom 11:9, čime se izborio za peti set.
Ali, u tom petom setu je Hamad Međedović "krađom" u drugom gemu uspeo da stekne prednost koja će mu na kraju doneti titulu Završnog mastersa u Džedi. Rešio je peti set rezultatom 4:1, što je bilo više nego dovoljno za prestižnu titulu.
Bravo, Hamade!
Posle Novaka Đokovića, koji je osvojio Završni masters u Torinu, Srbija ima i velikog talenta, kog finansira upravo najveći svih vremena i nema dileme da bi, ako nastavi tako, budućnost mogla da bude blistava.
Novak Đoković i Janik Siner - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2023
SPORT
Loša prognoza Italijana: „Siner šalje Novaka u penziju“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala