- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ko je Rus koji je šokirao Alkarasa? Medvedev najavio da sprema čuda – Novak mu je inspiracija

© AFP 2023 / JULIEN DE ROSARoman Safijulin
Roman Safijulin - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Pratite nas
Kada su ranije tokom godine Danila Medvedeva pitali ko će biti najveće iznenađenje iz senke u sezoni ruski teniser odabrao je Romana Safijulina, svog sunarodnika, koji se u potpunosti potrudio da opravda njegova očekivanja. Roman je savladao Karlosa Alkarasa u drugom kolu Mastersa u Parizu i time potvrdio da igra svoju najbolju sezonu u karijeri.
Karlos Alkaras stigao je na Masters u Parizu kao najveća pretnja Novaku Đokoviću, međutim na putu mu se isprečio Roman Safijulin, 45. reket sveta koji se u prvih sto na ATP listi probio tek prošle godine.
Duško Ivanović - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
SPORT
„Nisam očekivao otkaz u Zvezdi“: Ivanović tek stigao – a već je u problemima
Safijulin je u francusku prestonicu stigao posle odlične kineske turneje gde je najpre stigao do finala turnira u Čengduu i gde je savladao Nakašimu, Evansa, Tompsona i Musetija, a onda je izgubio od Zvereva kom se potom osvetio u Šangaju.
Videlo se još tada da je Safijulin u formi, ali koliko može pokazao je tek u Parizu gde je lako eliminisao Karlosa Alkarasa u dva seta dopustivši Špancu ukupno sedam gemova za ceo meč (6:3, 6:4).
Alkaras je uspevao da napravi po brejk u oba seta, ali Roman je uspevao po brejk više i to je napravilo razliku koja je Rusa odvela u treće kolo i susret sa Karenom Hačanovom, njegovim sunarodnik i dobrim prijateljom.
Karen kao i ostali ruski teniseri vrlo dobro poznaje Safijulina koji je trenirao i sa Danilom Medvedevom i sa Andrejom Rubljovom, ali su ga česte povrede ometale u tome da se popne na vrh gde su ostali ruski teniseri uspevali.

Medvedev je znao...

„On može da igra zaista dobar tenis, pa da vidimo za šta je sposoban“, rekao je Medvedev kada je upitan ko bi mogao da bude najveće iznenađenje u 2023. godini iako je Safijulin još uvek tada bio oko stotog mesta na ATP listi.
Govorio je Medvedev i o tome da je Safijulin bio jedan od najtalentovanijih ruskih tenisera o čemu govore i njegovi juniorski rezultati jer je u tom rangu bio i prvi na svetu.

„On je izuzetno talentovan, bivši junior broj jedan. Svi smo na te juniorske turnire dolazili zajedno, ja, Andrej, on, Karen, možda još neki momci, ali on je uvek bio tu. Nije imao sreće sa povredama na početku karijere. Mislim da ga je to sprečilo da bude standardan“, objasnio je Medvedev.

Jasno je da Danil dobro poznaje Romana jer je Rus ove godine zaista imao odlične rezultate.

Senzacija na Vimbldonu

Vezao je uspešne kvalifikacije na Mastersima u Madridu i Rimu i na oba turnira stigao je do trećeg kola, a onda je najveće iznenađenje napravio na Vimbldonu gde je stigao do četvrtfinala.
Stigao je na englesku travu kao 92. reket sveta, a onda je već u prvom kolu napravio iznenađenje kada je savladao Roberta Bautistu Aguta,23. tenisera sveta. Usledile su pobede protiv Korentana Mutea, Guada Pelje, a onda i protiv 29. tenisera sveta Denisa Šapovalova.
Uspeo je da ga savlada Janik Siner, ali Roman je i u tom meču pružio dobar otpor i uzeo je Italijanu jedan set.

Novak kao inspiracija

Kada je ATP izdvajao zanimljive pojedinosti o Safijulinu istaknuto je to da je ruski teniser inspirisan Novakom Đokovićem i Rodžerom Federerom. Sa srpskim asom imao je prilike da igra u polufinalu Tel Aviva kada ga je Novak lako pobedio u dva seta.
Međutim, upravo taj turnir bio je prekretnica jer je ruski teniser posle njega ušao u top sto.
Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
SPORT
Utučeni Karlos: „Nisam se osećao dobro – ovaj poraz mnogo boli“
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
SPORT
Novak se vraća i igra dva meča u danu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala