- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sputnjikova analiza: Ko fali, gde škripi i – kako dalje?

© Sputnik / Lola ĐorđevićPartizan i Crvena zvezda
Partizan i Crvena zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
Pratite nas
Dva večita košarkaška derbija u pet dana – raspored Evrolige i ABA lige kao da je „namešten“ da u ranoj fazi sezone pokaže i jednima i drugima, u međusobnim duelima, gde se nalaze u ovom trenutku i na čemu treba da rade u nastavku takmičarske godine kako bi ostvarili zacrtane ciljeve.
Odmah treba naglasiti da je Crvena zvezda u oba meča bila u podređenom položaju, koliko zbog gostujućeg terena, vredi istaći, ne toliko „vrelog“ kao prethodne sezone, toliko i zbog činjenice da je uoči dva derbija novi trener vodio samo jednu utakmicu i gotovo da nije imao vremena da se upozna sa ekipom.
Prvi susreti se neće svideti Janisu Sferopulosu, mnogo je kombinovao, isprobavao je petorke i igrače, tražio raspoložene snage među gotovo svim raspoloživim, ali nije mogao dalje od dva poraza od večitog rivala.
Razloga za zadovoljstvo, sa druge strane, može imati Željko Obradović, dobro je reagovala njegova ekipa na rezultatske zaostatke, izgubljene prednosti i činjenicu da je prva zvezda tima Kevin Panter van forme.
U najkraćem, 2:0 za Partizan, 2:0 i za Obradovića, ali je sezona tek u začetku i ovakve igre ne moraju ništa da znače. A evo i zašto.

Ko je nedostajao?

Kompozicijom ekipe Crvene zvezde, sigurno pod značajnim uticajem bivšeg trenera Duška Ivanovića, tim je ostao na praktično samo jednom klasičnom beku, a on nije nastupio ni na jednom derbiju zbog povrede.
Nemanja Nedović je u Zvezdi ono što je Panter u Partizanu, nominalno prva opcija u napadu, ali i prva opcija za rivale za fokus u odbrani.
U prvom derbiju Panter jeste igrao, ali je više dobra doneo protivniku sa sedam izgubljenih lopti i brojnim propustima na obe strane parketa, što je negde i odlika Nedovića pa je na trenerima da u narednom periodu porade na koncentraciji i samopouzdanju svojih „prvih igli“.
Pored prvih poentera, treneri su bili i bez ovosezonskih novajlija projektovanih da pokriju pozicije od jedan do tri, sa primarnim zadatkom u odbrani – slično Panteru, Adam Hanga je odigrao jedan derbi, a slično Nedoviću Mateuš Ponitka nijedan.
Mađar Hanga je prošlog četvrtka pokazao koliko je važan za Zvezdin tim, defanzivno može da „zakrpi“ i Teodosića i Nejpira, a ogromnim iskustvom iz Evrolige i da proceni kada je pravo vreme da se odvaži za napad. U drugom derbiju ga nije bilo i to se ozbiljno osetilo u prvoj liniji odbrane Zvezde.
Što se Ponitke tiče, ni trener ni navijači Partizana i dalje ne znaju šta da očekuju od njega, povreda ga muči još od utakmice protiv Fuenlabrade na Tašmajdanu, ali bar Obradovića može da raduje to da će Poljak moći da donese svežu energiju baš u periodu kada se mogu očekivati prvi padovi u formi ostalih spoljnih igrača.
Vredi istaći, oba tima su u odbrani imala ozbiljne nedostatke, u prvom redu Zvezda koja nema kapitena Branka Lazića, dok Partizanu nedostaju kilogrami pod obručima, jeste Frenk Kaminski odigrao odličan napadački drugi derbi, ali je jasno da je za potpunu zaštitu reketa potreban igrač drugog profila, pa se s razlogom pominje potencijalna akvicizija Brazilca Bruna Kabokla.

Adaptacija najvećih pojačanja

Akvizicija Miloša Teodosića i Šabaza Nejpira je trebalo da amortizuje odlaske Fakunda Kampaca i Luke Vildose. Zasad, nema razlike, kako su loši za tim bili Argentinci, tako su i nekadašnji NBA igrači.
Kakav je pritisak bio na Argentincima, takav je i na Srbinu i Amerikancu. Koliko su Argentinci želeli da se istaknu i pokažu da su lideri tima, toliko žele i Srbin i Amerikanac. Koliko su grešili Argentinci, toliko greše Srbin i Amerikanac.
Možda i više od toga.
Teodosić je u prvom derbiju odigrao veoma loše, Nejpir mu se pridružio u drugom, i dalje traže sebe i svoje uloge, možda traže i previše od sebe, nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije je umeo da „previdi“ slobodnog saigrača i da uzme težak šut, a bivša velika nada NBA lige gori u želji da pokaže sve što zna pa ume da besomučno „carini“ loptu i na kraju izabere loše rešenje.
Kao tandem nisu dobri, obojica žele loptu u rukama, navikli su jednostavno na to, žele i da preuzmu odgovornost, da se pitaju za sve pa smo često imali priliku da vidimo da jedan od njih dvojice samo stoji u mestu dok drugi pokušava nešto da organizuje sa ostalom trojicom saigrača na terenu.
U odbrani su stvari identične, nisu defanzivci, čak ni solidni, kod Teodosića i postoje naznake voljnog momenta, dok ga kod Nejpira apsolutno nema, a kada je tim bez primarnih defanzivaca poput Lazića i Hange – to je put u jednom smeru i ne dobrom za Zvezdu.
Tako je izgledalo i pod trenerom Ivanovićem, a tako izgleda i u prvim mečevima pod Sferopulsom koji je gotovo uvređeno odgovorio na pitanje reportera Sputnjika da prokomentariše igru svoja dva glavna plejmejkera u dva večita derbija.
„Na šta mislite? Moram da pričam o Teodosiću? O njegovim kvalitetima? Da pričam o Šabazu? Ne moram da pričam o njihovim kvalitetima“, naveo je Sferopulos.
Iz odgovora je jasno da Grk ne želi javno da govori o momentu u kom se nalaze dva najveća pojačanja Zvezde u letošnjem prelaznom roku, ali je jasno i da je na njemu ogroman posao da im nađe žicu i iz njih izvuče kvalitete o kojima nije želeo da govori – i da ih uvede u okvire timskog sporta.
To je, bar u derbijima, uspeo Obradović sa svoja dva najveća pojačanja, momcima koji su stigli pravo iz NBA lige.
Pi Džej Dozir je i u Americi pokazao da ima košarkašku inteligenciju, tendenciju da se podredi kolektivu i iz utakmice u utakmicu raste pa je i moguće očekivati da se ostvari Obradovićeva ideja – da bude zamena za Dantea Egzuma koji je upravo iz Partizana našao put nazad u NBA.
Ideja da on bude organizator igre nije se dobro primila na startu sezone, ali je u drugom derbiju sve bilo kako treba – podelio je Dozir šest asistencija, a kao i u prvom pokazao da može da uzme pametne šuteve i da ih pogodi u visokim procentima, pritom našao je način da „dozira“ u odbrani i da ne pravi brze prekršaje.
Na konstataciju reportera Sputnjika da je Dozir imao solidan broj asistencija, trener Obradović je imao korekciju.
„Nije imao solidan, imao je fantastičan broj asistencija i odigrao je odličnu utakmicu. Problem je, kao i uvek, setite se kako je izgledao Dante prošle godine u ovo vreme. Treba vremena, ne može se preko noći. Treba vremena da se priča, da radimo, on ima kvalitet, od njega se traži da bude agresivan u napadu i u odbrani, u odbrani može da bude izvanredan, a videli ste da ima i dobra rešenja u napadu. Bitno je da se on uklapa u ono što treba da bude naša filozofija“, rekao je Obradović.
Drugo najveće pojačanje Partizana, Frenk Kaminski, čini se u hodu uči sve ispočetka, a kada se pojavi prostor da radi ono što već zna – to i radi pa je u drugom derbiju koristio manjkavosti odbrane Zvezde, napadao je niže čuvare od sebe i praktično na obruču, što nije njegova najveća vrlina, upisao je većinu od svoja 22 poena.
„Ima ogromno iskustvo. Svaki igrač, i u mom i u bilo kom timu, ima vrline i mane. Mi kao tim moramo da probamo da sakrijemo mane, a da istaknemo vrline. On ima dosta vrlina, ima i mana, svestan je toga i nema ljutnje. Postoje limiti, znam da se porede Lesor i Kaminski, ali to su totalno drugačiji igrači, nikakve veze nemaju jedan sa drugim. Ne može Kaminski da radi stvari koje je radio Lesor, kao što ni Lesor ne može da radi stvari koje radi Kaminski“, slikovito je objasnio Obradović.

Gde su sada domaći igrači

Ako je prošle godine KK Partizan od strane navijača Zvezde pežorativno nazivan „KK Kamerun“, u ovoj sezoni su stvari znatno drugačije. Kolo se okrenulo i sada, možda prvi put u prethodnoj deceniji, Zvezda nije dominantna kada su u pitanju domaći igrači.
Odlaskom Ognjena Dobrića „demontiran“ je onaj domaći tim trenera Dejana Radonjića koji je dominirao Jadranskom ligom, na sistemu košarke stare škole, sa ekstremnom odbranom i brzim tranzicijama koje su bivale potpuno neodbranjive za čak i kvalitetnije rivale.
Da su se stvari značajno promenile u filozofiji Zvezde svedoči i karta šuta sa drugog derbija – Zvezda nije pogodila nijedan šut sa poludistance, što je okosnica domaće košarkaške ideje, već se sve svodilo na američki sistem, napad na obruč i šut za tri poena.
Od velikog korpusa domaćih igrača u Zvezdi prethodnih sezona, tu je ostala nekolicina sa limitiranim ulogama, Dejan Davidovac se tek vratio, a čini se i da oseća fizičke posledice leta provedenog u reprezentaciji, Stefan Lazarević je ostao na nivou defanzivnog specijaliste, a zasad nije poznato šta Zvezda može da očekuje od Marka Simonovića i Dalibora Ilića. Paradoksalno, Zvezda je na unutrašnjim pozicijama najviše dobila od momka koji je najtiše stigao – bivšeg reprezentativca Rusije Džoela Bolomboja.
Jednako poslednjoj dvojici, Partizan još ne zna koliko će moći da se osloni na Tristana Vukčevića i Balšu Koprivicu, osim u mečevima protiv slabijih rivala u Jadranskoj ligi, ali Obradovića može da raduje napredak Danila Anđušića, uz nadu da je Uroš Trifunović, onim autokošem za pobedu Mege, ispucao sve malere i da će moći da doprinese, slično kao u drugom derbiju, kao i Ognjen Jaramaz u oba, dok su Aleksa Avramović i Alen Smailagić samo nastavili tamo gde su stali prošle sezone i za njih je samo nebo granica.

Kako dalje?

Dok Partizan čeka pojačanje na poziciji teškog centra, Zvezda mora da pronađe svoju filozofiju, dalje od priče koju je plasirao Nejpir da se „svako trudi da doprinese timu“ jer trud treba da bude kolektivni zadatak, na oba kraja parketa.
Ozbiljan zadatak je pred trenerom Sferopulosom da uklopi kockice, nešto slično što je trener Ivanović morao da uradi prošle sezone kada je takođe došao u već formiran tim sa zadatkom da podeli uloge i napravi koncept.
Uspešno je to uradio, a na njegovu žalost sezona u kojoj se pitao postala je sezona u kojoj je dobio otkaz, što sasvim sigurno treneru njegovog renomea ne služi na čast, ali je neke stvari trebalo prelomiti kada se videlo da ne ide u dobrom smeru.
Srećom, sezona je duga i preduga, vremena za korekcije ima, ali se sve mora rešavati u hodu – kako jednima, tako drugima, a generalno i svima u eri brze košarke, instant projekata, hrljenja za rezultatom sa ili bez sistema, ali sa jednim veoma bitnim zadatkom opravdavanja ogromnih finansijskih sredstava uloženih u, suštinski, neprofitabilan sport kakva je evropska košarka pod okriljem privatnog preduzeća Evroliga.
Lopta u obruču - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
SPORT
Otkaz mladom treneru jer „nije po volji“: „Boli me što u košarci košarka nije bitna“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala