- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Komšić i Bećirović napravili ozbiljan korak za samostalnost Srpske

© Sputnik / Brian EagerZastava BiH u Sarajevu
Zastava BiH u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
Pratite nas
Dejtonski sporazum je jasno definisao pitanje nadležnosti imovine i ni u kom slučaju ne može da se desi da Zakon o prenosu imovine na BiH bude usvojen. Ali ako hipotetički do toga slučajno i dođe, to bi samo ubrzalo odluku o osamostaljenju RS, kaže poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milorad Kojić.
Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, zatražili su da se donese Zakon o imovini po kome bi se sva imovina našla u vlasništvu BiH, čime bi bio prekršen Dejtonski mirovni sporazum koji predviđa da Republika Srpska i Federacija, entiteti koji čine BiH, imaju vlasništvo nad imovinom u njihovim granicama.

Kršenje Dejtona i novi pritisak na RS

Iz tog razloga u RS smatraju da je ovo još jedan pokušaj Komšića i Bećirovića da, u dosluhu sa takozvanim visokim predsednikom Kristijanom Šmitom, dodatno pritisnu Srpsku i prodube međunacionalne tenzije.
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Milorad Kojić u potpunosti je saglasan sa ovim stavom ali je uveren da ovaj zakon ni hipotetički ne bi mogao da prođe u institucijama BiH.
„Ono što s sigurnošću mogu da kažem jeste da takav zakon, bar što se tiče nas iz SNSD-a, a nadam se i opozicionih srpskih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, ne može i neće dobiti podršku. Dakle, ni ovaj ni bilo koji drugi zakon koji vanustavno tretira pitanje imovine. Pitanje imovine je jasno i nedvosmisleno utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazum i vrlo jasno i nedvosmisleno je napisano da je imovina u vlasništvu entiteta,“ ističe naš sagovornik.
Iz tog razloga, kaže Kojić, neće proći pokušaji podmetanja „kukavičijeg jaja“ od strane Komšića i Bećirovića u vidu ovog zakona po kome se traži da vlasnik imovine bude isključivo BiH, a da entiteti mogu samo da raspolažu istom. To je pokušaj podvale i zato taj zakon neće ni proći.

Postoji mehanizam da se zakon spreči

„Ono što jeste važno je da šta god da oni hoće za nas je neprihvatljivo i u tom smislu mi ćemo se voditi poštovanjem ustavnih i dejtonskih nadležnosti. Tako da to pitanje neće biti podržano da bude na dnevnom redu, bar što se tiče SNSD, a siguran sam i naših koalicionih partnera, ali i opozicije iz RS,“ uveren je Kojić.
On smatra da će se i hrvatski predstavnici saglasiti sa stavom poslanika iz srpskih redova po ovom pitanju, s obzirom da je Komšić izbran većinom glasova Bošnjaka a ne voljom hrvatskog naroda koji živi u BiH, ali ističe da i ako se to ne desi postoji način da taj zakon bude odbačen.
„Mi imamo taj mehanizam, da je dovoljno da ne postoji entitetska većina u smislu glasova, za bilo koji zakon ili akt, i da on ne budu usvojen. Tako da, ako svi iz RS budu jedinstveni i budu protiv, ovaj kao i svaki drugi zakon će se smatrati neprihvaćenim, jer ne postoji ni po poslovniku ni po Ustavu entitetska većina koja bi podržala određeni zakon, a u ovom slučaju ovaj o prenosu nadležnosti imovine entiteta na BiH,“ objašnjava Kojić.

RS ima spreman odgovor

Naš sagovornik kaže da je uveren da taj zakon neće proći , ali da, ako se to hipotetički desi, RS ima spreman odgovor.
„Dakle, nema tu bilo odbacivanja tog zakona ili nečeg sličnog - mi ga jednostavno ne bismo tretirali, niti prihvatili. Ne želim uopšte da razmišljam o tome da će taj zakon da prođe niti o scenariju koji bi mogao da se desi da on bude prihvaćen. Jer svi koji bi iz RS za to glasali bili bi izdajnici. Ali na kraju krajeva, mi imamo vrlo jasan stav. Predsednik RS je rekao da nešto tako može samo da ubrza stvari i da utiče da u Narodnoj skupštini RS donesmo odluku o samostalnosti,“ decidan je Kojić.
On dodaje da čak i ako bi, kako se očekuje, takozvani visoki predstavnik BiH Kristijan Šmit stvar preuzeo na sebe i on proglasio taj zakon tek onda ne bi bio vidljiv za institucije u RS jer Srpska Šmita tretira kao običnog stranog državljanina u BiH.
Stručnjaci za ustavno pravo u RS ističu da Ustav BiH nijednim članom ne daje BiH pravo na imovinu entiteta i smatraju da takav zakon neće ni doći na raspravu u Predstavnički dom, jer će biti oboren na Ustavno-pravnoj komisiji Predstavničkog doma.
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
REGION
Plan je sada jasan: Mora se ukloniti Dodik da bi BiH bila unitarna
Banjaluka - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
REGION
Srpska odgovorila Sarajevu: Imovina pripada entitetima, predlog Bećirovića i Komšića pucanj u prazno
Predsedništvo BiH - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
REGION
Bećirović i Komšić uputili u proceduru Predsedništva BiH predlog zakona o tzv. državnoj imovini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala