- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Plan je sada jasan: Mora se ukloniti Dodik da bi BiH bila unitarna

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICSrpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Pratite nas
Očigledno je da je cilj odstraniti Milorada Dodika iz političkog života jer za sada samo on stoji na putu unitarne Bosne i Hercegovine, kaže funkcioner SNSD Milorad Kojić povodom podizanje optužnice protiv Predsednika RS Milorada Dodika.
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika. Advokati optužene strane još nisu dobili optužnicu, a poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Milorad Kojić za Sputnjik ističe da je u pitanju čisto političi proces kojim diriguju stranci, a podržavaju ga Bošnjaci.

Pokušaj brisanja RS

„Možemo slobodno da kažemo da je vrlo jasno da postoji plan kako da se RS potpuno razvlasti, da ostane prazna ljuštura i da joj se oduzme imovina kao osnova postojanja svake države tako i RS. Najveća prepreka i pretnja tome je predsednik Milorad Dodik koji je pribegao zakonskim aktivnostima izvršnih organa RS koji su izglasali određene mere koje neće dozvoliti da imovna RS bude uzeta,“ ističe Kojić.
Naravno, dodaje sagovornik Sputnjika, ispostavilo se da su pravosudne institucije u BiH već godinama samo mehanizam u rukama međunarodne zajednice koja je uostalom i osnovala Sud BiH.
„Očigledno ga je osnovala da zajedno sa Bošnjacima sprovodi njihovu politiku, a to je unitarizacija BiH. Tako i u ovom slučaju poslušnici i podanici u tom Tužilaštvu i Sudu imaju zadataka da uklone Milorada Dodika sa političke scene,“ ističe Kojić.
Kako on kaže, sve je to sinhronizovano od samog nametanja Zakona o kažnjavanju za nesprovođenje odluka OHR-a, od strane Kristijana Šmita koji nema ni legitimitet za tako nešto.

Sinhronizovano ponašanje

„I da ima legitimitet i legalitet Šmit nema pravo da donosi propise koji su suprotni pravnim standardima u BiH i samim entitetima. Šmit je nametnuo izmene krivičnog zakona u kome je predvideo buduće korake i način ponašanja prema onima koje on bude okarakterisao kao neposlušne,“ uveren je Kojić.
On kaže da RS ima adekvatan Zakon i ustavni odgovor na ono što oni rade, a to je rušenje ustavnog poretka RS. Srpska će, po njemu, zaštititi predsednika RS koji je isključivo sprovodio odluke Parlamenta RS.

Šta je prethodilo optužnici?

Podsećanja radi, optužnica je usledila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.
Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati visoki predstavnik u BiH. Kristijan Šmit koji sebe smatra viskim predstavnikom, iako SB UN nije odobrio njegovo imenovanje, svojim odlukama od 1. jula poništio je oba zakona.
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv Dodika i Lukića, za kazneno delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika Bosne i Hercegovine, pošto je Šmit ovo delo dodao Krivičnom zakonu BiH. Povodom podizanja optužnice oglasila se i ambasada Amerike u BiH sa porukom da su optužnice protiv Dodika i Lukića "važan korak u sprovođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije".
Iz Dodikovog kabineta optužnicu su ocenili kao „direktan pokušaj“ da se „ponište“ institucije Republike Srpske.
Kazna za može iznositi do pet godina zatvora.
O složenoj situaciji u BiH u novom izdanju emisije „Svet sa Sputnjikom“
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
REGION
Rampa za Kristijana Šmita u Banjaluci – otkazao posetu Srpskoj
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
REGION
Dodik: Moja obaveza je da poštujem Dejton, a ne da se dopadnem Britancima
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
REGION
Najopasnija kriza dosad: Dvoboj koji odlučuje o sudbini Bosne i Hercegovine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala