Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropa bi da nas odvoji od Rusije i da damo Kosovo, a da – ne postanemo članica EU

© Tanjug / RADE PRELIĆLideri na zajedničkom ručku u Skoplju
Lideri na zajedničkom ručku u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
Evropska unija želi da sledimo njihovu politiku prema Rusiji i tzv. Kosovu, a da ne budemo njeni članovi. Moje je mišljenje da Srbija nikad neće postati deo EU, i ako bismo to želeli. Iako sada ne smemo da napustimo taj EU voz, moramo da zaštitimo naše nacionalne interese.
Ovo je mišljenje profesora dr Stevice Deđanskog, predsednika Centra za razvoj međunarodne saradnje, povodom poruka koje su se čule na samitu regionalnih lidera Brdo –Brioni u Skoplju i usvajanja deklaracije koja je posvećena putu Zapadnog Balkana ka evrointegracijama do 2030.godine.

EU ne želi iskreno Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su Skoplju domaćini pokušali da nađu nekoliko zajedničkih imenitelja po ovom pitanju kao i da je kod nekih veći entuzijazam, a kod nekih malo manji. Problemi Beograda sa Prištinom, kako je rekao, ostavljeni su za četvrtak, za sastanak u Briselu u okviru nastavka dijaloga na visokom nivou. S druge strane, Aljbin Kurti je rekao da Srbiji treba „bič da bi se odvojila od Rusije“, u kontekstu toga da naša država ne sledi put EU po ovom pitanju i nije uvela sankcije Rusiji.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
SRBIJA
Vučić: Od svih tema Hrvat i Bugarin našli da pričaju da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji /video/
Deđanski smatra da u EU zapravo i ne žele Srbiju.
„Nije stvar u tome da li mi želimo u EU, jer mi radimo na ispunjavanju standarda i normi da bismo postali član EU, ali oni nas očigledno neće. Međutim, u isto vreme, pokušavaju da nas prevare tako da izgleda da nas jedva čekaju, pri čemu nam pominju razne varijante članstva kao što je Evropa u tri brzine, pridruživanje EU bez prava glasa... To rade samo da bi nas privoleli da se odreknemo naših nacionalnih interesa,“ uveren je sagovornik Sputnjika.

Neće Kurti da nam deli lekcije

Deđanski napominje da su neke države u regionu već išle tim putem poput Severne Makedonije koja je čak i ime promenila kako bi se „dodvorila“ Zapadu a za to nije dobila ništa.
„A Srbija i svaka zemlja koja ne želi ovakav put smatra se državom koja pravi probleme. Tako se nađemo u situaciji da Aljbin Kurti, osoba koja sprovodi teror nad Srbima na KiM, treba da nam deli lekcije. Ta njegova rečenica gde pominje bič za nas zbog Rusije trebalo bi da animira EU da ona bičem odvoji Aljbina Kurtija i Prištinu od trgovine belim robljem i kriminala, što bi izuzetno doprinelo stabilnosti u celom regionu,“ ironično primećuje naš sagovornik.
Komentarišući to što su se i neke druge države regiona pridružile ovakvom stavu Prištine, Deđanski kaže sledeće:

Srbija sama odlučuje o sankcijama Rusiji

„Degutantno je da mi dočekamo da nam Kurti govori šta da radimo, ali isto tako mislim da EU zna da tim jezikom ucene ne može sa Srbijom da se razgovara. Mi ne smemo svojom voljom da izađemo iz EU voza ali sa druge strane moramo da štitimo naše nacionalne interese,“ poručuje Deđanski.
Vučić je povodom pomenute izjave premijera privremenih institucija samouprave u Prištini rekao da je interesantno kako Aljbin Kurti smatra da je moguće da ima pravo da traži od nekog trećeg da upotrebi „bič“ protiv bilo koga i istakao da je razlika između Srbije i Kosova u tome što je Srbija suverena država, dok Kosovo to nikada neće biti. On je dodao da o sankcijama odlučujemo mi sami, i da se u tome razlikujemo od Prištine i još nekih država.
Vučića su u Skoplju dočekali predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, kao domaćin samita, kao i supredsedavajući samita – predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, čije zemlje su kao članice Evropske unije pokrenule proces Brdo-Brioni sa ciljem ubrzanja evropskih integracija ostalih država na Zapadnom Balkanu.
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Podkast
Igre bez granica: Šta to Brisel smera s Balkanom | Svet sa Sputnjikom
Evropska komisija - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
SRBIJA
U EU bez prava glasa - model po principu šibicarenja, da se Zapadni Balkan drži pod kontrolom
Skup u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
SRBIJA
Velika podvala: Zapad traži od Srba da podrže novu „Oluju“ na Kosovu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala