Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Velika podvala: Zapad traži od Srba da podrže novu „Oluju“ na Kosovu /video/

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSkup u Kosovskoj Mitrovici
Skup u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
Pratite nas
Srbi na Kosovu i Metohiji teško mogu da prihvate da izađu na izbore u četiri opštine na severu jer nijedan uslov nije ispunjen, a premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti istovremeno sprovodi tihu „Oluju“ nad srpskim stanovništvom, upozorava analitičar Dejan Vuk Stanković pred novu rundu dijaloga Beograda i Prištine 14. septembra.
Ako bi Srbi sad izašli na izbore bez uslova, kako to traže iz Brisela, to bi, ističe Stanković, značilo prihvatanje da u četiri opštine na Severu ostanu kosovske bezbednosne snage koje su tamo i dalje prisutne.

Bezbednosna podvala za Srbe

EU bi, upozorava dalje politikolog, želela da napravi fikciju neke legitimacije izbora na severu, ali se u međuvremenu desila bezbednosna podvala: Srbi su se povukli iz policijskih snaga, a onda su umesto njih došle jedinice ROSU, koji imaju 14-15 kampova na Severu sve sa oružjem koje stiže iz Turske, Amerike i NATO instruktorima koji osposobljavaju prištinsku specijalnu policiju koja je zapravo pretnja za Srbe.
„Pritom, Kfor će da brani samog sebe, neće uopšte da interveniše, već može samo da napravi sanitarni kordon i ponovi hrvatski scenario iz 1995. ako neko poput Kurtija odluči da sprovede etničko čišćenje. A on upravo i sprovodi hrvatski scenario u malim dozama. Ne može da napravi „Oluju“ i „Bljesak“ ali može da napravi neko ritualno nezakonito hapšenje što i radi, da plaši upadom u neku preostalu srpsku instituciju, da maltretira ljude“, opisuje tešku situaciju Stanković.

Tiha Oluja u epizodama

Kako kaže, Kurti ide logikom iscrpljivanja i tihog raseljavanja Srba ne bi li na kraju postigao efekat koji je ostvario Tuđman Olujom.
„Ovo je „Oluja“ u epizodama. To je ono što radi Kurti uz sasluženje svih ambasadora Kvinte koji ćute kao da se ništa ne dešava, uz načelne komentare Petera Stana, Miroslava Lajčaka ili Žozepa Borelja kad se sete da identifikuju da se desilo neko nasilje i uz logiku koja sve nas iritira - da se dve strane pozivaju na uzdržanost pri čemu jedna ne radi ništa a druga sprovodi teror. Taj lažni reciprocitet kao jedan oblik cinizma plus praksa tihog iseljavanja u fragmentima pokazuje da je cilj etnički čisto Kosovo. Tu se radi samo „kopi – pejst“ hrvatskog scenarija, samo što ne može da se jurne kao u Oluji i Bljesku nego se ide parcijalno“, kaže Stanković.
Politički analitičar Stevica Deđanski ocenjuje da u tom kontekstu nema nikakvog efekta izjava Miroslava Lajčaka da su svi postignuti sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine obavezujući.
„Efekat takve izjave je nula kad nema sankcija da nekog nateraš na to. Nismo se mi dogovarali sa Kurtijem, Haradinajem, Tačijem nego pod pokroviteljstvom EU i sad bi oni trebalo da izvrše pritisak na stranu koja to neće. A oni u EU to ne rade“, podseća Deđanski.
Jasno je, ističe on, da Kurti ima jedan zadatak i jedan cilj – da Kosovo bude nezavisno.
„On to može na tri načina: jedan je da Srbija to prihvati a neće, drugi je da Srbija uđe u sukob sa Kforom a očigledno je da ona uspeva da to izbegne, a treći da on sa malim problemima na mnogo mesta tera ljude da se iseljavaju“, konstatuje Deđanski.
Mapa Kosova, Srbija  - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
SRBIJA
Srbija dobila ponudu - da prestane da postoji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala