Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U EU bez prava glasa - model po principu šibicarenja, da se Zapadni Balkan drži pod kontrolom

© AP Photo / Francisco SecoEvropska komisija
Evropska komisija - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Pratite nas
Model po kome bi države Zapadnog Balkana, a tu spada i Srbija, postale član EU bez prava glasa je obično šibicarenje koje bi nas primoralo da se odreknemo Kosova i Metohije i Republike Srpske, uvedemo sankcije Rusiji i nateralo da uđemo u NATO, a garancije za punopravno članstvo u EU ne bi bilo, kaže Stevica Deđanski.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU poručio je da Ukrajina i Zapadni Balkan što pre moraju postati članice EU, a sličnu poruku nedavno je na skupu na Bledu poslao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Zapadni Balkan u EU zbog uticaja Rusije ili..

Jedan od modela kako bi se to proširenje EU izvelo ali i razloge za to iznela je ove nedelje austrijska ministarka za Evropu Karolin Edtštadler, koja smatra da integracija zemalja kandidata za članstvo u EU može da se odvija po fazama. Tim zemljama bi se, objasnila je, i pre formalnog članstva omogućilo da „sede za stolom EU“ i učestvuju u dijalogu, iako još ne bi imale pravo glasa. Edtštadler je napomenula da zna da malo lidera u EU stvarno podržavalo proširenje, ali da je to danas za većinu „stvar zdravog razuma zbog sve većeg uticaja Rusije i Kine“ na Zapadni Balkan.
Ako bi se prihvatio predlog Austrije šta bi zemlje Balkana imale od ovakvog statusa? Ili je ovde reč o tome da se onemogući da zemlje koje nisu članice EU imaju svoju spoljnu politiku i da na ovaj način pristupe kolektivnoj spoljnoj politici koju Brisel ima prema Rusiji?

"Šibicarenje“ Evropske unije

Profesor dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da je sve ovo samo velika prevara EU kako bi ovaj region odvojili od Rusije, posebno Srbiju i Republiku Srpsku.
„Ako ovaj predlog ili neki njemu sličan bude prihvaćen, to će biti ozbiljna farsa za države Zapadnog Balkana. Ali nema sumnje da će neke države sa ovog područja pristati na to, jer one i nemaju svoju politiku, pogotovu ne spoljnu politiku. Međutim, ovo se ne odnosi na Srbiju, koja bi trebalo da vodi politiku kako je i do sada činila, brinući za svoje nacionalne interese. Samo ako nas prime kao punopravnog člana, onda bismo morali da se priklonimo politici koju vodi EU. Ali, o tom potom,“ kaže Deđanski.
Naš sagovornik smatra da je ovo što EU sada pokušava klasično „šibicarenje“, koje treba da zamaže oči i stvori privid pripadnosti EU.
„Nama nije cilj da sedimo samo za stolom EU, i da eto budemo članovi, već da tim članstvom dobijemo privilegije koje ono nosi i da unapredimo život u našoj državi. Ako nemamo pravo glasa to onda nama ne znači ništa. Jer jedno je ako uđeš kao punopravni član a sasvim drugo ako nekome treba da poslužiš kao marioneta za ispunjavanje sopstvenih ciljeva,“ objašnjava naš sagovornik.

Bez garancije za puno članstvo u EU samo put ka NATO

Prema njegovim rečima, ovakav model pristupanja bi nama samo dodatno doneo problem zbog Kosova i Metohije jer bi na taj način dijalog bio skroz ukinut i jer Kosovo ne bi odbilo da se na ovakav način priključi EU.
„Siguran sam da su iz EU ponudili i Prištini da im se po ovom modelu priključi, što znači da je po svim osnovama ovakav vid priključenja za nas loš. I po meni mi ovakve modele ne smemo da prihvatimo,“ ističe Deđanski.
Naš sagovornik je uveren takođe da je Evropi više stalo da ceo Zapadni Balkan ugura u NATO pakt a ovo im je idealan način da to urade, jer smatraju da bi tako u suštini otklonili takozvanu pretnju širenja uticaja Rusije na ovim prostorima koju samo oni vide.
Deđanski ocenjuje da je, kad se sve uzme u obzir, cilj da Srbija odustane od svojih nacionalnih ciljeva i samostalne spoljne politike i da se odrekne Kosova i Metohije i Republike Srpske:
"Pritisak da se uđe u NATO bi samo bio nastavak, jer ako bi se ova opcija pridruživanja prihvatila to bi maltene bilo isto kao da smo već postali deo te vojne organizacije.“
Deđanski konstatuje i da je postojeći princip pregovora sa EU strogo formalni proces koji se odvija po klasterima, a namera je da po ovom modelu, kada nekada država zatvori neki klaster, stekne pravo da i govori o njemu, odnosno o toj temi.
„Drugim rečima, niko i ništa ne garantuje da će bilo koja država Zapadnog Balkana, čak i da prihvati ovaj model pridruživanja EU, postati punopravna članica Unije, ali će u međuvremenu EU imati apsolutnu poslušnost celog ovog regiona,“ zaključuje Deđanski.
Zastava Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
SVET
Borelj: Ukrajina i Zapadni Balkan treba da uđu u EU što pre
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala