- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj: Ukrajina i Zapadni Balkan treba da uđu u EU što pre

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Srbije i EU
Zastava Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Ukrajina mora postati članica EU, a takođe i Zapadni Balkan i to što pre, rekao je visoki predstavnik EU za spoljne poslove u bezbednost Žozep Borelj posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u španskom gradu Toledu. On je dodao da EU treba da bude spremna da primi 10 novih država članica.
Borelj je kazao da je jedna od tema današnjeg sastanka bilo i proširenje Evropske unije, kao i da je špansko predsedništvo EU predložilo da se narednog meseca održi ministarski sastanak o zemljama Zapadnog Balkana, kao i da su se ministri složili da se to dogodi.
„Sprovešćemo to krajem sledećeg meseca, zajedno sa španskim predsedništvom, a nakon ostalih događaja vezanih za Zapadni Balkan, kao što je Berlinski proces. Mislim da je vrlo značajno da ministri EU pod španskim predsedništvom uzmu u obzir ono što se događa na Zapadnom Balkanu“, dodao je Borelj.
On je rekao da je sukob u Ukrajini imao „kolateralni efekat ubrzavanja procesa proširenja, a taj proces se svakako zasniva na zaslugama“.
„Jedna država postaje članica onda kada ispuni sve uslove. Ali istovremeno smatram da je dobro imati politički cilj - horizont - kako bi taj proces dobio politički podsticaj. Mi takođe moramo biti spremni na proširenje kojem bi Evropskoj uniji moglo biti pridodato još 10 novih članica“, rekao je Borelj.
On je dodao i da bi predlaganje neke vrste „vremenskog cilja“ zemljama kandidatima za prijem u EU moglo mobilisati njihovu energiju.
Prema njegovim rečima na sastanku se razgovaralo o brojnim temama od kojih su glavne bile trenutne situacije u Ukrajini i Nigeru, preneo je Tanjug.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
SRBIJA
Borelj: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou 14. septembra
Evropska komisija - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
SVET
Rasprava u EU: Razlog Zapadni Balkan i 2030.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala