Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Od svih tema Hrvat i Bugarin našli da pričaju da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji /video/

© Tanjug / RADE PRELIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skoplju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić prokomentarisao je izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i poručio i Hrvatskoj i Bugarskoj da brinu svoje brige i da se ne mešaju u politiku Srbije.
„Kako se setiše toga da pričaju da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji. Od svih tema, nađoše se Hrvat i Bugarin da pričaju o tome šta Srbija treba da radi“, primetio je Vučić.
Zamolio ih je da se ne mešaju u politiku Srbije.
„Imate dosta svojih muka i problema, brinite, vi Bugari šta ćete u svojoj, Hrvati šta će u svojoj zemlji i nemojte da se mešate u poslove Srbije i da se pravite mnogo pametni“, kazao je Vučić nakon sastanka lidera Procesa Brdo-Brioni u Skoplju.
Grlić Radman je ranije danas u Sofiji, na konferenciji za novinare sa bugarskom koleginicom Marijom Gabrijel, rekao da Srbija, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana koje su se opredelile za Evropsku uniju, moraju slediti načela i spoljnu politiku EU, što podrazumeva i sankcije Moskvi.

„O sankcijama odlučujemo sami kao suverena zemlja“

Vučić je poručio da Srbija, po pitanju sankcija, odlučuje sama kao suverena zemlja i da se po tome razlikuje od Prištine.

„Što se tiče sankcija, o sankcijama odlučujemo mi sami kao suverena zemlja i u tome se razlikujemo od Prištine, ne po pitanju Rusije, Ukrajine, ne znam čega već po pitanju toga ko jeste suverena zemlja, a ko to nije i nikada neće biti“, rekao je Vučić.

Vučić je tako prokomentarisao izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija za estonski medij Delfi koji je rekao da je Srbiju „nemoguće bez biča odvojiti od Rusije“.
„Za mene je interesantno kako neki ljudi smatraju da je moguće da imaju pravo da traže od nekih trećih da primenjuju bič prema jednoj suverenoj zemlji posebno kada narušavate povelju UN i narušavate teritorijalni integritet jedne zemlje. Pošto je toliko snažan i toliko jak i određivao bi sudbinu svih naroda u Evropi, razume se i srpskog, ne znam samo što sam ne upotrebi taj bič pa pokaže kako će to da se obračuna sa bilo kim. Sramota je da neko ko sebe smatra liderom bilo čega, ma kako mislio o sebi visoko, da takav jezik i takav rečnik koristi“, zaključio je Vučić.

„Probleme s Prištinom ostavili smo za četvrtak i Brisel“

Vučić je izjavio da su se na skupu u Skoplju trudili da pronađu zajednički imenitelj i razgovarali o evropskoj budućnosti, kao i da je bila konstruktivna rasprava.
"Kod nekih je nešto veći entuzijazam, kod nekih malo manji. U svakom slučaju u vrlo korektnoj i konstruktivnoj raspravi je protekao današnji dan. Nije bilo velikih svađa i tuča, pošto smo mi i Priština ostavili naše probleme za četvrtak i Brisel", rekao je Vučić.
Povodom predstojećeg sastanka u Briselu, Vučić je rekao da očekuje da će sastanci biti teški, jer, kako je napomenuo, nijedan nije bio lak.
„To nije zato što razgovaramo sa Aljbinom Kurtijem, već zato što razgovaramo sa predstavnicima Brisela, za koje znate da šta god oni rekli, uvek će da podržavaju nezavisnost Kosova na jedan ili drugi način“, istakao je Vučić.
On je naveo da ne očekuje ništa dobro od sastanka na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine 14. septembra u Briselu, ali i istakao da će Srbija uvek da pokušava da dijalogom i razgovorom rešava probleme.
„Mi ne bismo da koristimo bič, kao što bi Kurti da koristi bič protiv Srbije, mnogo je jak, da ponese još jedan bič, možda mu taj jedan ne bude dovoljan“, rekao je Vučić.
Danas se, dodao je Vučić, više govorilo o odnosu samog regiona Zapadnog Balkana prema EU, nego o bilo čemu drugom.
„Šta je to što bismo mogli da tražimo od različitih roming inicijativa prema celoj Evropi do uspostavljanja 'zelenih linija' do zajedničkog tržišta, do onoga, kako piše u samoj deklaraciji - što je ranije moguće da se postane članica EU, odnosno da se dobije članstvo najkasnije do 2030. godine. To su po mom mišljenju lepe želje, ali ko sam ja da rušim optimizam kod nekih drugih i da umanjujem ambiciju nekih drugih, tako da je moje bilo da prihvatim - super ako tako bude, a da li će da bude, nisam siguran“, naveo je Vučić.
Dodaje je da ne očekuje da ćemo ubrzo ući u Evropsku Uniju, iako mnogi navode suprotno.
„Ja sam politički veteran. Ne mogu da verujem da ćemo ući u EU 2026. godine, neće nas primiti ni 2027. ni 2028. godine, ni da dubimo na glavi. Neću da lažem narod ni zbog izbora ni zbog čega“, kazao je Vučić.

„Opozicija će odgovor o izborima dobiti do kraja meseca“

Vučić je najavio da će opozicija, koja je danas predala zahtev za održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine, dobiti odgovor do kraja meseca.
On je rekao da je čuo da je deo opozicije dostavio pismo danas u Predsedništvu, dodajući da će ga pročitati kad se bude vratio.
Istakao je da će do kraja meseca dobiti odgovor koji će, kako je naveo, biti najbrži i najkonkretniji odgovor.
„Pošto vidim da traže parlamentarne i beogradske izbore najbrži i najkonkretniji odgovor koji jedan predsednik koji je nadležan ako ništa drugo da raspisuje parlamentarne izbore će im pružiti u skladu sa demokratskim principima i načelima, ali i im odgovoriti na sve gluposti. Dobiće i usmeni i pismeni odgovor“, rekao je Vučić.
Vučić je dodao da veruje da će se opozicija obradovati njegovom odgovoru.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
REGION
U Skoplju počeo Samit procesa Brdo-Brioni, prisustvuje Vučić /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala