- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Skoplju počeo Samit procesa Brdo-Brioni, prisustvuje Vučić /video/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
U Skoplju je danas počeo samit lidera procesa Brdo - Brioni, kojem prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Domaćini skupa su predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, prenosi Tanjug.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u objavi na društvenim mrežama zahvalio domaćinima sastanka na kojem će, kako je naveo, sa sagovornicima iz regiona razgovarati o nekim od ključnih principa regionalne saradnje, održivog razvoja, klimatskih promena, ali i politike proširenja EU, kao strateške tačke daljih odnosa unutar evropskog kontinenta.
„Jedna od bitnijih tema biće i nastavak sveobuhvatnih političkih, ekonomskih i socijalnih reformi, koje će zadržati mlade ljude na ovim prostorima, čime će se dodatno osigurati prosperitet, stabilnost i napredak cele Evrope. Srbija, kao i uvek, ostaje dosledna u iskrenom zalaganju za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja, razumevanja i poštovanja, što je i pokazala kroz brojne inicijative koje otvaraju velike mogućnosti za čvrstu saradnju zemalja u regionu, na dobrobit svih koji žive na Zapadnom Balkanu“, napisao je Vučić.
Među prisutnima su predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednik Albanije Bajram Begaj, članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović i predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani.
Kako je najavio predsednik Severne Makedonije na plenarnom zasedanju razgovaraće se o evropskom putu, o klimatskim promenama i iseljavanju mladih iz regiona koje lideri Zapadnog Balkana vide kao veliki problem.
Na ovom samitu nisu istaknuta nikakva obeležja niti zastave.
Po završetku plenarne sednice, biće održana zajednička konferencija za medije domaćina, gde će se obratiti predsednici Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije.
Na kraju samita, predviđeni su i bilateralni sastanci.
Ovo je inicijativa čiji je cilj podsticanje dijaloga i ubrzanje evropskih integracija Zapadnog Balkana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala