Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Iza leđa Srbiji: Amerika sprema ulazak Kosova u NATO

© AP Photo / Darko BandicAmerički vojnici prolaze ispod zastava Amerike i Albanije na KiM
Američki vojnici prolaze ispod zastava Amerike i Albanije na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2023
Pratite nas
U američkoj agendi je da Kosovo što pre postane deo NATO pakta i oni ga zdušno za to na sve načine spremaju. Sutra bi to uradili i to po ubrzanom postupku, da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograd i Prištine potpisan, tvrdi general- major Mitar Kovač.
Aljbin Kurti i ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer potpisali su sporazum o bezbednosnim merama za zaštitu poverljivih informacija u cilju razvijanja kosovskih bezbednosnih snaga. Kurti je ovom prilikom rekao da se ovaj sporazum odnosi na reagovanje obeju strana u slučaju curenja informacija, način raspolaganja poverljivim informacijama kao i praksu njihovog deljenja ovlašćenim licima.

Amerika ne krije da želi Kosovo u NATO

Hovenijer je, s druge strane, dodao i da sporazum direktno podržava njihov zajednički cilj pune integracije Kosova u evroatlantske bezbednosne strukture, drugim rečima u NATO. Isti dokument Priština je potpisala nedavno i sa Velikom Britanijom.
General-major u penziji profesor dr Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, kaže da ovde nema iznenađenja jer u strateškom smislu ulazak Kosova u NATO je deo američke agende.
„Što se tiče samog prostora Kosova i Metohije, oni ovaj proces rade paralelno sa prištinskim vlastima gde se nekada kao javno kritikuje njihova vlast, a u suštini se ne menja njihov strateški kurs. Amerikanci nikada nisu odustali od toga da podrže formiranje vojske Kosova iako to medijski nije puno eksploatisano, ali se kroz njihova dela ta namera videla, kako kroz opremanje kadrova, obuku i donaciju u vojnim sredstvima, dakle naoružanju. To je sve išlo po nekom intenzitetu koji je dovoljno dobar da se u bliskoj budućnosti kosovske oružane snage promovišu za ulazak u NATO,“ kaže Kovač.

Samo se čeka da Srbija stavi potpis na sporazum

On dodaje da je taj čin uslovljen takozvanim Ohridskim sporazumom koji mi nismo potpisali, ali ga zapad tretira kao da smo ga prihvatili jer smo se usmeno donekle sa njim složili u nekim delovima, ali ne i u ovim.
„Međutim, prijem Kosova u NATO ne može da se finišira jer sporazum nije moguće implementirati bez Srbije i njenog pristanka. Jer taj proces treba da bude zatvoren donatorskom konferencijom i priznavanjem sa naše strane da je taj proces završen. Uveren sam da će u bliskoj budućnosti biti intenzivirani pritisci na Srbiju da se taj proces dovrši oko normalizacije odnosa lažne NATO države Kosova i Republike Srbije ,“ upozorava Kovač.
Čitava ova ideja, objašnjava Kovač, o pristupanju Kosova NATO paktu zasnovana je u zapadnim glavama na potpisivanju sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer nema drugog načina da se lažna država Kosovo dočepa ni Ujedinjenih nacija, ni NATO-a.

Neke članice ne žele Kosovo u NATO

„To što pojedine NATO članice ne žele Kosovo da vide u ovoj organizaciji i pružaju neki otpor on je lako salomiv od strane Amerike kada ovo pitanje dođe na red, a ono bi došlo odmah po potpisivanju sporazuma o o normalizaciji odnosa. Dakle, Amerika bi brzo našla format kako da slomi taj otpor unutar NATO pakta. Taj prijem bi sigurno išao po ubrzanom postupku i sve je to prepoznatljivo u namerama Amerike i Velike Britanije,“ napominje Kovač.
On podseća da ne treba zaboraviti činjenicu da je Amerika nedavno kroz svoj fiskalni zakon o nacionalnoj odbrani za 2024. omogućila Prištini da učestvuje u vojnim vežbama pod vođstvom SAD, radi povećanja interoperabilnosti sa NATO snagama, što znači da bi tzv. Kosovo učestvovalo na multilateralnim vojnim vežbama sa članicama NATO i Partnerstva za mir.
Američki ambasador Džefri Hovenijer i kosovski premijer Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
SRBIJA
Priština korača ka NATO? Šta su potpisali američki ambasador i Kurti
Kosovska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
SRBIJA
Više nije tajna: Amerika priprema opasan potez protiv Srbije - Prištinu gura u čvršći NATO zagrljaj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala