Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština korača ka NATO? Šta su potpisali američki ambasador i Kurti

© Foto : Kosovo onlajn/jutjubAmerički ambasador Džefri Hovenijer i kosovski premijer Aljbin Kurti
Američki ambasador Džefri Hovenijer i kosovski premijer Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Vlada tzv. Kosova i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini potpisale su sporazum o bezbednosnim merama u cilju zaštite poverljivih informacija, prenosi Ekonomia onlajn.
Sporazum su potpisali američki ambasador Džefri Hovenijer i tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti.
Kurti je prilikom potpisivanja izjavio da sporazum predviđa postupanje obe strane u vezi sa poverljivim informacijama, način raspolaganja tajnim informacijama i njihovo deljenje u odnosu na ovlašćene strane.
„Koncept nacionalne bezbednosti je vodič za opšte upravljanje. Vlada je dužna da obezbedi zaštitu građana, i to čini mudrim političkim, ekonomskim, diplomatskim i vojnim akcijama“, rekao je kosovski premijer.
Kurti je istakao da je „nacionalna bezbednost ispravna i neophodna“.
„Takva zaštita informacija je zakonom predviđena i pruža zaštitu sve dok nacionalni interes tako nešto nalaže. Zbog toga smo se danas, zajedno sa ambasadorom Hovenijerom, dogovorili da će se informacije kategorisane kao takve čuvati kako je predviđeno nacionalnim zakonodavstvom i da neće biti otkrivene osim onima koji poseduju sertifikat o bezbednosti, bez obzira na poziciju ili zvanje koje lice zainteresovano za informacije uživa“, rekao je Kurti.
Ambasador Hovenijer naveo je da sporazum predstavlja osnovu za razmenu poverljivih informacija.
"Sposobnost partnera da razmenjuju informacije brzo je vitalna, posebno u oblastima bezbednosti i odbrane. Sporazum je rezultat dvogodišnjih pregovora i koordinacije i predstavlja snažnu opredeljenost SAD da nastavi kooperaciju sa Kosovom u oblasti bezbednosti. Ovaj sporazum unapređuje sposobnost Kosovu da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet kroz razmenu informacija sa SAD. Takođe omogućava da postignemo naš zajednički cilj da se Kosovske bezbednosne snage transformišu u profesionalnu, NATO interporebilne, multietničke snage za teritorijalnu odbranu, kao i da se Kosovo integriše u evroatlantske bezbednosne streukture", poručio je Hovenijer.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala